Кіровоградцям міська влада пропонує створювати ОСББ!

Лютий 08, 2016 | Новини | Переглядів: 2522 | Коментарі: 0

Питання підготовки житлового фонду Кіровограда до самостійного господарювання чи обслуговування управляючими компаніями стало головною темою наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 8 лютого.

Начальник головного управління ЖКГ міської ради Олександр Хачатурян відзначив під час наради, що до початку 90-х років держава була власником більшої частини житлового фонду, який знаходився в управлінні органу місцевого самоврядування, а державні організації будували та утримували житловий фонд.

Із приватизацією квартир у житлових будинках у 90-х роках виникла проблема в сфері утримання житлового фонду. Вона пов’язана з тим, що мешканці, отримавши право розпоряджатись власним помешканням, не усвідомили себе співвласниками всього будинку. На даний час приватизовано понад 90 % квартир а в деяких багаквартирних житлових будинках і всі 100% квартир , але житловий фонд до цього часу так і залишилося на балансі житлово-експлуатаційних організацій.
За інформацією Олександра Хачатуряна, житловий фонд комунальної власності а Кіровограда станом на 01.02.2016 року складає 1406 багатоквартирних житлових будинків та 15 гуртожитків загальною площею майже 2,7 млн.кв.м, у яких мешкає 117 958 громадян міста.
Наздвичайно пріоритетним напрямом удосконалення системи управління житловим фондом, на думку очільника профільного управління, є створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), як ефективний інструмент утримання житла на засадах прозорості, демократичності, колегіальності прийняття рішень та персональної відповідальності за збереження житлових будинків.
На даний час в у Кіровограді зареєстровані та функціонують лише 20 ОСББ, що становить близько 3 % всіх багатоквартирних житлових будинків міста.
Сьогодні, відзначив Олександр Хачатурян, для активізації створення нових об'єднань та забезпечення функціонування діючих ОСББ в місті Кіровограді Головним управлінням житлово-комунального господарства розробляється Програма “Сприяння створенню та підтримка функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Кіровоград на 2016-2018 роки».
Чинне законодавство України дає право мешканцям обрати форму управління багатоквартирним будинком. Це може бути:
1) управління багатоквартирним будинком співвласниками;
2) управління багатоквартирним будинком управителем;
3) управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (асоціацією співвласників багатоквартирним будинків).
Відповідно до Закону співвласники багатоквартирного будинку зобов’язані забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин.

Для створення ОСББ співласникам багатоквартирного будинку необхідно зробити лише дев’ять кроків, звернув увагу Олександр Хачатурян.
– створення ініціативної групи
– підготовка до установчих зборів
– установчі збори або загальні збори
- державна реєстрація ОСББ
– виготовлення печаток
- відкриття рахунку в банку
– прийняття будинку в управління
– укладання угод
– оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool