Кіровоградці, нові ставки податків «антикризового закону»

Квітень 16, 2014 | Новини | Переглядів: 932 | Коментарі: 0

«Антикризовим законом», збережено на постійній основі ставки з податку на прибуток в розмірі 18%, ПДВ – 20% і збільшено ставки акцизного збору на автомобілі, тютюнові вироби та алкогольні напої

з 1 квітня 2014 року збільшено ставки ресурсних податків і зборів, окрім збору за спеціальне використання лісових ресурсів. Ставки ресурсних податків і зборів, які визначені в абсолютних значеннях, проіндексовано приблизно до рівня прогнозованого індексу споживчих цін на 2014 рік, який розрахований на рівні 108,5% (додаток до постанови КМУ від 18.12.2013 р. № 978).
Нагадаємо, що згідно з абзацом 9 пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України (далі – ПК), Кабмін зобов’язаний щорічно до 1 червня вносити до Верховної Ради законопроект про зміну ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індекс цін виробників промислової продукції.
Розглянемо збільшення ставок в розрізі деяких податків та зборів.

Екологічний податок

Екологічний податок з 1 квітня буде нараховуватися за ставками, збільшеними приблизно на 8,3%. Ставки екологічного податку встановлені статтями 243-245 Податкового кодексу за видами джерел забруднення (викиди, скиди, утворення, розміщення, тимчасове зберігання відходів).
Оскільки податкова декларація екологічного податку складається окремо за кожний звітний (податковий) квартал, то за 1 квартал 2014 року таку декларацію слід складати за старими ставками податку, починаючи з другого кварталу – за новими ставками.
Нагадаємо, що останній день подання податкової декларації за 1 квартал 2014 року припадає на 12 травня ( у зв’язку з вихідними 10 –11 травня). Останнім днем сплати збору є 20 травня.

Транспортний податок

З 1 квітня 2014 року ставки податку за першу реєстрацію транспортного засобу, встановлені статтею 234 ПК, збільшено в середньому на 8,2%. Платниками податку є як юридичні, так і фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів. Тобто, при першій реєстрації транспортних засобів після 1 квітня 2014 року податок слід буде сплатити за новими ставками.

Збір за користування радіочастотним ресурсом

Розміри ставок збору за користування радіочастотним ресурсом України, встановлені статтею 320 ПК, збільшені вдвічі. В той же час до ставок ширини смуги до 30 МГц (15х2) застосовується понижувальний коефіцієнт 0,75.
Враховуючи те, що розрахунок збору за користування радіочастотним ресурсом подається окремо за кожний місяць, то за новими ставками слід буде подати розрахунок збору за квітень 2014 року в термін не пізніше 20 травня.
Нагадаємо, що останній день подання розрахунку за березень поточного року припадає на 22 квітня (у зв’язку з вихідними 20-21 квітня). Останнім днем сплати збору за користування радіочастотним ресурсом є 30 квітня.

Плата за землю

З 1 квітня збільшено приблизно на 8,5% ставки земельного податку, встановлені пунктом 275.1 статті 275 ПК, для власників землі та землекористувачів у населених пунктах, де не проведено грошову оцінку. Ставка залежить від чисельності населення населеного пункту, де розташована земельна ділянка.
По тих населених пунктах, де грошову оцінку земель проведено, та поза населеними пунктами, ставки податку не змінено.
Змінено розмір орендної плати за землі сільськогосподарського призначення, її мінімальний розмір не може бути меншим 3% нормативної грошової оцінки, до змін був 1% ( п.п. 288.5.1 ПК). Тобто, для всіх орендарів державних та комунальних земельних ділянок встановлено однаковий мінімальний розмір орендної плати - 3% нормативної грошової оцінки.
Слід врахувати, що згідно з пунктом 286.4 ПК, у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зміни.
Тобто платники, які подали річну декларацію, в якій застосовували ставки земельного податку згідно з пунктом 275.1 ПК або ставки орендної плати в розмірі 1% нормативної грошової оцінки, зобов’язані з 1 квітня 2014 року провести перерахунок нарахованого земельного податку або орендної плати та подати нову звітну декларацію не пізніше 20 травня 2014 року. Підприємства, які обрали помісячний спосіб декларування, з 1 квітня зобов’язані застосовувати нові ставки.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

З 1 квітня 2014 року базою оподаткування податком на нерухомість є загальна площа об’єкта житлової нерухомості. Відповідно пільги з цього податку для фізичних осіб будуть застосовуватися до загальної площі житлової нерухомості.
Нагадаємо, що для фізичних осіб база оподаткування зменшується на:
120 кв. м для квартири/квартир;
250 кв. м для житлових будинків;
370 кв. м, якщо у власності знаходяться квартири та житлові будинки.
Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік). Пільга не надаватиметься, якщо об’єкти нерухомості використовуються власниками з метою отримання доходів: у орендних, лізингових операціях або в підприємницькій діяльності.
Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування.
З 1 січня 2014 року розмір мінімальної зарплати встановлено на рівні 1218 грн.

Фіксований сільськогосподарський податок

З 1 січня 2015 року базою оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком буде нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з врахуванням коефіцієнта індексації, тобто така сама, як для нарахування земельного податку. Коефіцієнт індексації щороку оприлюднює Держкомземагенство.
Податкову декларацію на 2015 рік слід буде подати контролюючому органу за місцем знаходження платника та за місцем розташування земельної ділянки не пізніше 20 лютого 2015 року.

Прес-служба Кіровоградської ОДПІ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool