Кіровоградці, час разом готуватися до опалювального сезону!

Червень 09, 2015 | Новини | Переглядів: 1297 | Коментарі: 0

Шановні балансоутримувачі та завідувачі багатоквартирних будинків, керівники міських установ,організацій , споживачі ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА"!

Метою підготовки до опалювального періоду є забезпечення нормативних санітарно-технічних вимог і режимів роботи внутрішньобудинкових систем централізованого опалення.

Тому, відповідно до «Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду», затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 10.12.2008 року за № 620/378, та п.36 «Правил користування тепловою енергією», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1198 від 03 жовтня 2007 р., ДП"Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА" за підсумками весняного огляду систем централізованого опалення та виявлених недоліків в роботі внутрішньобудинкових систем централізованого опалення будівель/споруд споживачів теплової енергії за минулий опалювальний період 2014/2015 року, направило споживачам теплової енергії рекомендовані листи з обов’язковим обсягом робіт з підготовки власних теплових господарств до наступного опалювального періоду 2015/2016 року.

Зазначені заходи передбачають:

- виконання ремонтно-профілактичних робіт устаткування тепловикористовуючих установок і внутрішньобудинкових систем;

- усунення порушень, виявлених у гідравлічних та теплових режимах тепловикористовуючих установок;

- промивання устаткування, тепловикористовуючих установок, трубопроводів та систем теплоспоживання;

- виконання ремонтно-профілактичних робіт приладів обліку та регулювання теплової енергії та їх повірки;

- відновлення теплової ізоляції;

- перевірку та відновлення (за необхідності) герметизації інженерних вводів;

- гідравлічні випробування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення;

- налагодження систем теплоспоживання;

- відновлення (за необхідності) роботи нагрівальних приладів на сходових клітинах;

- перевірку наявності (відновлення) табличок на увідних засувках систем, повітрозбірниках, централізованого опалення, на кожному стояку з нумерацією відповідно до виконавчих схем.

 

Перелік документів для проведення документальної перевірки об’єктів теплового господарства (будинків) щодо підготовки до опалювального періоду

- Паспорт ТП, паспорт будинку (обов’язково);

- Наказ про організаційно – технічні заходи;

- План заходів, акти виконаних робіт з підготовки до опалювального періоду (ремонт заміна інженерного обладнання) (обов’язково);

- Акт проведення промивки внутрішньобудинкових систем ЦО (обов’язково);

- Акт проведення гідравлічних випробувань на щільність внутрішньобудинкових систем ЦО (обов’язково);

- Акт повірки засобів вимірювальної техніки;

- Довідка балансоутримувача про стан внутрішньобудинкових систем ЦО та герметизацію вводів (обов’язково);

- Довідка балансоутримувача про стан теплоізоляції трубопроводів (обов’язково).

- Довідка балансоутримувача у довільній формі про проведення на 100 % заходів з теплоізоляції будинку та втрат тепла (засклення вікон, наявність пружин на дверях, ущільнення вікон, дверей) наявність обов’язкова при гарантійному зобов’язанню.

 

Після виконання ремонтно-профілактичних робіт системи теплоспоживання повинні бути заповнені хімічно очищеною водою з тиском більше статичного на 0,5 кгс/см², вхідні засувки - закриті. Заповнення систем теплоспоживання повинно бути завершено до 15 вересня поточного року. Перевірка готовності до роботи в опалювальний період теплових господарств споживачів повинна бути закінчена у термін не пізніше 25 вересня поточного року.

Об'єкти споживача, які не отримали акт готовності у термін до 25 вересня поточного року, продовжують підготовку до роботи в опалювальний період і при виконанні всіх умов у термін не пізніше 1 жовтня поточного року можуть звернутися до центральних органів виконавчої влади або уповноважених органів, яким вони підпорядковані, та відповідної державної інспекції з обґрунтованим поданням про проведення повторної оцінки (перевірки) готовності до роботи в опалювальний період.

 

Під час визначення стану готовності до роботи теплових господарств споживачів в опалювальний період перевіряється:

1. Тепловий пункт/рамка управління:

- наявність паспортів теплових установок, принципових схем та інструкцій для обслуговуючого персоналу;

- виконання обсягів ремонтних робіт та оформлення їх відповідними актами;

- проведення необхідних профілактичних робіт та ремонтів, випробувань і промивань трубопроводів, оформлення відповідних протоколів та отримання акта готовності до опалювального періоду, від підприємства централізованого теплопостачання;

- стан утеплення приміщень ТП;

- стан обладнання і будівлі ТП;

- стан зварювальних швів труб, фланцевих з’єднань, корпусів арматур, відсутність тріщин, протікань чи запотівань;

- стан ущільнень теплового устаткування;

- наявність відповідного маркування та написів відповідно до НТД;

- стан фарбування трубопроводів та устаткування ТП (у відповідний колір);

- стан теплової ізоляції;

- укомплектованість працюючими та повіреними засобами вимірювальної техніки (термометри, манометри);

- стан приладів комерційного обліку теплової енергії;

- відсутність прямих з’єднань устаткування теплових пунктів з водопроводом та каналізацією;

- стан робочого та аварійного освітлення;

- стан приміщення ТП на предмет очищення від будівельного сміття, матеріалів, залишкового обладнання;

- забезпечення заходів з обмеження доступу сторонніх осіб (наявність замків, запірних пристроїв, тощо).

2. Підвальні приміщення:

стан інженерних мереж;

наявність герметизації вводів;

стан теплової ізоляції;

наявність освітлення підвальних приміщень;

наявність вентиляційних отворів (продухів) та їх технічний стан;

забезпечення заходів з обмеження доступу сторонніх осіб (наявність замків, запірних пристроїв тощо).

 

3. Місця загального користування (сходові клітини, коридори):

наявність теплоізоляції (засклення вікон, наявність пружин на вхідних дверях тощо);

стан інженерного обладнання (наявність приладів опалення та їх 100% функціонування);

 

4. Горище:

наявність утеплення;

технічний стан інженерного обладнання (трубопроводи, вентиля, розширювальні баки, з обмеження доступу сторонніх осіб (наявність замків, запірних пристроїв).

 

Заходи з енергозбереження теплової енергії

Для підвищення рівня енергозбереження в багатоквартирному будинку, необхідно, перш за все, зменшити втрати тепла. Це можна зробити за рахунок утеплення стін, підлог, стель, також потребує переробки і оптимізації система централізованого опалення, яка не економно витрачає теплову енергію.

"Холодні батареї” - це основні зауваження мешканців міста, коли вони звертаються до ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА". Під час виходу на адресу заявників спеціалістів підприємства найчастіше мають місце факти, коли батареї опалення задовільно гріють в одній кімнаті, а в іншій не гріють, або прогрів батарей є нерівномірним

Основною причиною "холодних батарей” є накопичення в них різного роду осадів. Нагадуємо, що нормативний термін експлуатації внутрішньобудинкових трубопроводів теплопостачання (до їх повної заміни) – 18 років. Заміна найбільш поширених в місті чавунних радіаторів опалення типу МС-140 виконується після 30 років їх експлуатації, сталевих радіаторів опалення типу Акорд – після 18 років використання. При аналізі термограм приладів опалення спостерігається велика різниця температур їхньої поверхні в різних точках радіатора опалення. Наприклад, якщо температура теплоносія в тепловому вузлі будинку є на рівні 53˚С, то верхня частина радіатора прогріта до 52˚С, а температура нижньої частини складає всього 20˚С. Що ми маємо? Радіатор опалення повністю "забитий" і з 6 його секцій працює лише одна, тобто радіатор забезпечує свою нормативну тепловіддачу лише на 20-25%.

Огороджуючі конструкції житлових будинків, а також старі вікна та двері мають дуже низький коефіцієнт теплового опору. Вже перші результати обстежень підтверджують статистичні дані про те, що значна частина теплової енергії, що отримують наші домівки, витрачається марно, а простіше кажучи, губиться через недостатньо утеплені конструктивні елементи будівель. Причини цього досить різні – від використання неякісних будівельних матеріалів та порушення технології під час будівництва або виконаних робіт з герметизації міжпанельних стиків до ігнорування мешканцями приміщень елементарних норм енергозбереження.

На завершення надаємо декілька рекомендацій, що дозволять значно поліпшити температурний режим в оселях за рахунок елементарних заходів енергозбереження:

1. Встановлення другої вхідної двері підвищить температуру в приміщенні на 3-4˚С.

2. Встановлення на душниках у ванній кімнаті та кухні вентиляційних решіток з клапаном або жалюзі - використання цих приладів дозволить підвищити температуру в приміщенні на 1-2˚С.

3. Встановлення якісних енергозберігаючих склопакетів дозволить підвищити температуру в приміщенні на 4-5˚С.

4. Утеплення стін в квартирі дозволить підвищити температуру в приміщенні на 2-10˚С в залежності від поточного стану огороджуючих конструкцій.

5. Не закривайте прилади опалення меблями, гратами тощо.

6. Звертаємо увагу мешканців "кутових" квартир – в "кутовому" приміщенні повинні бути змонтовані два приладу опалення: один під вікном, другий під зовнішньою стіною приміщення.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool