Кіровоградтепло окреслило свою позицію відносно встановлення автономного опалення у місті

Липень 01, 2016 | Новини | Переглядів: 1420 | Коментарі: 0

30 червня у приміщенні Кіровоградського прес-клубу відбулась прес-конференція представників ініціативної групи жителів Кіровограда з питань облаштування квартир альтернативними видами опалення.

Під час прес - конференції її учасники неодноразово дозволили собі висловлювання, що керівництво міжвідомчої комісії проводить антинародну стратегію діяльності у питанні облаштування автономного опалення та лобіює інтереси теплопостачальних підприємств міста. На жаль, представники ДП «Кіровоградтепло» не були запрошені на цей захід, хоча фахівці підприємства надали б об’єктивну інформацію як з юридичних так і з технологічних питань, що дозволило б представникам засобів масової інформації отримати більш реальне уявлення щодо суті порушених проблем.

ДП «Кіровоградтепло» вважає вкрай необхідним окреслити свою позицію у даному питанні, спираючись лише на нормативно-правові акти.

 

Надання дозволу на переобладнання інженерних систем у житловому будинку, зокрема на переобладнання центральної системи опалення в багатоквартирних житлових будинках на індивідуальну, є компетенцією органів місцевого самоврядування, оскільки, згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження щодо управління об’єктами житлово-комунального господарства, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню, організація реконструкції і ремонту жилих будинків, а також контроль за технічним станом, використанням та утриманням об’єктів нерухомого майна усіх форм власності покладено на органи місцевого самоврядування.

 

Питання ж відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630 та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (далі - Порядок), який затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 №4 (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінрегіонбуду від 06.11.2007 року № 169, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України та набув чинності з 09.12.2007 року).

 

Даний Порядок регламентує процедуру реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг централізованого опалення , його нормами передбачено наступне:

 

1.Для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП.

У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

 

2 Комісія розглядає надані документи лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та у відповідності до неї. Комісія, після вивчення наданих власником (власниками) документів, у місячний строк приймає рішення щодо відключення від мереж ЦО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації.

При цьому обов'язково враховуються технічні можливості існуючих мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання даного населеного пункту або окремого мікрорайону щодо забезпечення живлення запропонованої власником (власниками) системи теплопостачання. Комісією, у разі необхідності, можуть розглядатися питання збільшення потужностей та можуть розроблятися пропозиції щодо їх фінансування, а також заміни систем внутрішньоквартальних, а в деяких випадках і магістральних мереж газо-, водо-, теплопостачання.

Підставою для відмови у наданні дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП є невиконання умов, визначених у пунктах 2.1 та 2.2 зазначеного вище Порядку, а саме ненадання повного пакету документів на відключення від мереж ЦО і ГВП та відсутність технічної можливості на проведення такого відключення. При цьому якщо заявником є власник, наймач (орендар) окремого приміщення, Комісія має право не розглядати його заяву до прийняття рішення про відключення від мереж централізованого теплопостачання всього будинку.

При позитивному рішенні Комісії заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП.

3. Після одержання дозволу Комісії на відключення житлового будинку від мереж ЦО і ГВП з влаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання, необхідно отримати технічні умови для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП. По закінченню робіт щодо відключення житлового будинку від внутрішньобудинкових мереж ЦО і ГВП складається акт про відключення житлового будинку від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання за підписом представника монтажної організації, представника теплопостачальної організації, власника, наймача (орендаря) квартири або уповноваженої ними особи і в десятиденний термін подається до Комісії на затвердження.

 

Також 2.4.1 Порядку зазначено, що разом з проектом індивідуального (автономного) теплопостачання надаються:

проектні рішення щодо опалення місць загального користування у будинку;

технічні рішення з розрахунками щодо реконструкції існуючої системи теплопостачання: перенесення транзитних стояків, їхня ізоляція, можливе перекладання розподільних трубопроводів, стояків, заміна дросельних діафрагм, елеваторів, теплолічильників тощо;

теплові навантаження місць загального користування;

розраховані теплові навантаження будинку;

технічні рішення з перерахунку та заміни внутрішньобудинкових систем газо- та електропостачання (залежно від типу нагрівачів)..

 

Кіровоградська влада, відмовивши у наданні поквартирних дозволів на перехід з централізованого опалення на автономне, не лобіює інтереси теплопостачальних підприємств, а беззаперечно виконує, як орган місцевого самоврядування, вимоги чинного законодавства щодо чіткого дотримання Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, норми якого затверджені Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року за №4.

Інше питання полягає у тому, чому у місті Кіровограді склалася вкрай нестандартна (в порівнянні з іншими містами України) ситуація, пов’язана із масовим хаотичним встановленням джерел автономного опалення в окремих квартирах багатоквартирних будинках на підставі дозволів на від’єднання від централізованого опалення, що видавались міжвідомчою комісією Кіровоградської міської ради протягом 2008-2015 років. Адже системи опалення є спільною власністю всіх власників приміщень у багатоквартирному будинку, тому власник окремого приміщення не має права самовільно змінювати ці системи та здійснювати відключення від них.

 

Згідно вимог відповідних будівельних норм при проектуванні будинку, в якому передбачено централізоване теплопостачання, всі стояки та внутрішні розподільчі мережі опалення гідравлічно пов'язані для забезпечення стабільної роботи внутрішньобудинкової системи опалення будинку в цілому.

На початок опалювального сезону 2015 р. частка абонентів з централізованим опаленням (населення) складала 43% (21 519) від загальної кількості абонентів підприємства, зафіксованої станом на 01.10.2004 р. (50 325), до теплових мереж підприємства був підключений 31 житловий будинок, де відсоток приєднання до централізованого опалення складав менше ніж 20% від загальної кількості квартир у будинку.

Відключення окремих квартир по стояку в багатоквартирних будинках призводило до розбалансування гідравлічного режиму роботи внутрішньобудинкової системи опалення, перерозподілу теплоносія, зменшення подачі теплоносія на інші стояки, що викликало скарги споживачів на незадовільне опалення.

При цьому мешканці квартир, відключених від системи централізованого опалення, отримували частково теплову енергію через перекриття, та користуючись теплом, що витрачається на опалення приміщень загального користування, перекладали частину своїх видатків (на рівні 25-30%) на своїх сусідів та теплопостачальне підприємство.

Ще одна проблема, яка на початку кожного опалювального періоду постає перед теплопостачальним підприємством після хаотичного встановлення автономок, це порушення циркуляції теплоносія по стояковим трубопроводам за рахунок скупчення повітряних пробок.

Власники квартир на верхніх поверхах багатоквартирних будинків, при встановленні автономного опалення в своїх оселях, порушують проектне рішення теплопостачання квартир, виконують демонтаж кранів "Маєвського", які передбачені в їх квартирах проектом на теплопостачання будинку для можливості видалення повітря з системи опалення та і взагалі демонтують стояки централізованого опалення в межах своїх квартир (заглушують без проведення кільцювання), чим самим залишають без централізованого опалення квартири, які розташовані нижче поверхами.

Навіть при збереженні кранів "Маєвського" мешканці, квартири яких відключені від централізованого опалення, не зацікавлені в проведенні робіт по видаленню повітря з системи опалення, тому категорично відмовляються власноруч проводити їх і не надають доступу балансоутримувачу будинку для проведення таких робіт. Підприємство змушене видаляти повітря з системи опалення через підвальне приміщення будинку, шляхом відкриття спускних і дренажних кранів, зняття заглушок на трубопроводах підвальної розводки внутрішньобудинкової системи опалення, що вкрай недопустимо та суперечить технології проведення вищезазначених робіт.

Не дивлячись на те, що котельні підприємства в опалювальному сезоні 2015/2016 року були включені в роботу 12 жовтня 2015 року, на адресу підприємства до кінця жовтня 2015 року продовжували надходити численні скарги від мешканців будинків на незадовільне або відсутнє опалення в їх помешканнях. Так тільки за 18 діб жовтня 2015 року на адресу ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» надійшла 241 скарга від мешканців багатоквартирних будинків стосовно проведення робіт по видаленню повітря із внутрішньобудинкової системи опалення будинків, як наслідок, відповідно до норм чинного законодавства, на підставі складених актів-претензій підприємство виконувало перерахунки за не отримані послуги з теплопостачання, які виникли не з вини підприємства.

 

Також вважаємо необхідним прокоментувати висунуті учасниками прес-конференції обвинувачення щодо бездіяльності підприємства по модернізації основних фондів та скороченню витрат енергоносіїв протягом 10 років є, м’яко кажучи, безпідставними, адже у період з 2009 року по 2014 рік ДП «Кіровоградтепло» було виконано наступні заходи:

встановлення блочно-модульної котельні по вул. Яновського, 58б потужністю 2,5 МВт. Річна економія споживання природного газу по зазначеній котельні становить 20%, електроенергії – 55%, води – 68%, витрат на оплату праці – 100 %;

встановлення блочно-модульної котельні по вул. Салганні піски, 14. Річна економія споживання природного газу по зазначеній котельні становить 28%, електроенергії – 65%, води – 98%;

модернізація теплопостачання мікрорайону «Шкільний» з улаштуванням блочно-модульної котельні потужністю 9МВт за адресою вул. 20 років міліції. Річна економія споживання природного газу по зазначеній котельні становить 17%, електроенергії – 48,8%, води – 30,9%, витрат на оплату праці – 60,9 %;

проведено заміну дільниці застарілих тепломереж від ТК-5 до ТК-7 Південно-Західної котельні по пр. Промисловому, 8, канальної прокладки на безканальну з попередньоізольованими пінополіуретаном трубопроводами з поліетиленовою оболонкою – 0,215 км (Дн-630мм х2тр)., економія паливно-енергетичних ресурсів – 5-7%;

виконано реконструкцію 2-х котлів ДЕ 25-24ГМ на котельні «Південно-Західна» по пр. Промисловому, 8 з переведенням їх на водогрійний режим, що дозволило досягти скорочення споживання природного газу на 10% та значно підвищити надійність експлуатації та якість послуг.

проведено заміну котлів КВГ-7,56 – 3 од ( кот. по вул. Башкірська,3в – 2 од та кот. по вул. Ак. Корольова, 11 – 1 од) та котлів ВК-21 – 3 од (кот. по вул. Миру,8), що дало змогу значно підвищити надійність експлуатації котельних та зменшити витрати природного газу по котельним на 3-5%

 

Крім того, на підприємстві постійно проводиться оновлення допоміжного обладнання котельних та теплових пунктів, а саме заміна циркуляційних та підживлюючих насосів, встановлення сучасних автоматизованих систем хімічної водопідготовки, оновлення автоматики безпеки та регулювання. Також виконуються заходи, спрямовані на покращення режимів роботи існуючого теплогенеручого обладнання та теплових мереж, а саме режимне налагодження котлів, хімічна та механічна очистка поверхонь нагріву, ремонт аварійних ділянок теплових мереж, оновлення та ремонт теплоізоляції трубопроводів та ємкостей на теплових мережах та котельних підприємства, виконання поточного ремонту теплових мереж та їх наладка.

Для стабілізації ситуації з теплопостачання житлового фонду ДП «Кіровоградтепло» ТОВ«ЦНТІ УНГА» щорічно вкладаються значні грошові кошти для забезпечення енергоефективності підприємства: встановлюються частотні регулятори на електродвигуни насосів, проводяться заміна насосного парку та режимно-налагоджувальні роботи на котлоагрегатах підприємства, коригуються розрахунки нового теплового режиму теплових мереж та кожного теплового пункту.

В умовах сьогодення, коли спостерігається постійне зростання всіх без винятку тарифів на житлово-комунальні послуги з урахуванням зростання фактичної собівартості таких послуг, а саме ринкової ціни на енергоносії, мінімальної заробітної плати тощо, тарифи на послуги централізованого теплопостачання не є винятком

Але поважаючи право кожного громадянина на вільний вибір виду опалення власної квартири, підприємство наполягає на безумовному виконанні вимог чинного законодавства усіма суб’єктами правовідносин у сфері житлово-комунальних послуг: не порушувати права споживачів, які не мають можливості встановити індивідуальні системи опалення у своїх житлових приміщеннях, не порушувати систему централізованого теплопостачання міста, від якої залежить теплозабезпечення об’єктів соціальної сфери (лікарні, школи, дитячі садочки), не створювати загрозу зриву наступного опалювального сезону та дати можливість забезпечити життєдіяльність міста в зимовий період 2016-2017 р.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool