Кіровоградську міліцію навчили як підтримувати замісну підтримуючу терапію

Квітень 23, 2014 | Новини | Переглядів: 934 | Коментарі: 0

Про інструменти зменшення шкоди та замісну підтримуючу терапію 15 квітня 2014 року, співробітникам міліції Кіровоградської області розповідали під час навчального семінару.

Захід було організовано та проведено регіональним координатором по замісній підтримуючий терапії в області Лінцовою Вікторією та лікарем-наркологом відділення, що проводить таке лікування, обласного наркологічного диспансеру – Мережко Олександром.

Семінар переслідував декілька цілей. По перше - підвищення рівня знань працівників внутрішніх справ з інструментів зменшення шкоди, зокрема замісної підтримуючої терапії (далі – ЗПТ). По друге -
надання детальної інформації про права клієнтів ЗПТ на доступ до лікування при затриманні та триманні в місцях позбавлення волі.

Основні теми, які було включено до програми семінару - "Загальна інформація про ЗПТ", "Філософія зменшення шкоди для споживачів ін’єкційних наркотиків", "Результати впровадження ЗПТ в Україні: десятирічний досвід", "Ефективність ЗПТ в Кіровоградській області - кількісні та якісні результати", "Дотримання прав пацієнта: про необхідність забезпечення доступу до ЗПТ затриманим в місцях позбавлення волі - нормативна база та практична взаємодія служб".

Найбільш жваве обговорення аудіторії викликали питання щодо особливостей поведінкі наркозалежних, передозувань препаратами ЗПТ, "змішування" ЗПТ з вуличними наркотиками та можливостей повного виліковування наркотичної залежності. Цікаво було спостерігать, як змінюється ставлення до ЗПТ учасників семінару з його початку і до завершення, в кінці заходу емоційність аудиторії була підвищеної. Демонстрація відеоматеріалів з реальними історіями пацієнтів ЗПТ України - викликало співчуття та інтерес у учасників заходу.

Виникало багато цікавих питань та конструктивні дискусії щодо ЗПТ, найбільше питань було задано лікареві-наркологу. Очевидно було, що кожен з учасників семінару включився в навчальний процес з інтересом.
В другій половині семінару був блок про необхідність доступу до ЗПТ в ізоляторах тимчасового тримання, досвід виконання національного наказу з боку СІЗО (Департамент пенітенціарної служби в Кіровоградській області), частково змогли ознайомить учасників з порядком взаємодії, затвердженим національним наказом від 22 жовтня 2012 року №821/937/1549/5/156 “Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії”.
Завдяки оціночним анкетам - ми відслідкували зміни в ставленні аудиторії до ЗПТ, вплив на інформаційну підготовку з аспектів семінару, та оцінку якості нашої роботи ведучих заходу.
В семінарі взяло участь 26 працівників мілиції, з них - 90% має позитивне ставлення до ЗПТ, 5% - нейтральне, 5% - не визначилось с відповіддю. Стосовно сприйняття ЗПТ - 100% вважає програму ефективним інструментом контролю над епідемією ВІЛ, 100% вважає що ЗПТ треба розвивати (деякі зробили важливу поправку, що під контролем держави), 90% вказало що рівень їх знань щодо ЗПТ підвищився завдяки семінару, у 10% підвищився незначно. 95% оцінило на максимальні 5 балів рівень підготовки та якість роботи нас, як ведучих заходу. 85% вважає, що треба подовжувати такі інформаційні заходи для міліції, 15% вважає, що отримало достатньо інформації, деякі вказали теми для наступних навчальних заходів щодо ЗПТ.
Завдяки інтерактивній грі "Міфи та факти" були надані коментарі щодо найпоширеніших міфів про ЗПТ. В кінці заходу відповідали на запитання із залу.
Завершився захід переглідом відеоісторій реальних пацієнтів ЗПТ, в залі була тиша.
Самий приємний момент - отримали пропозицію подальшої співпраці щодо проведення навчальних заходів про ВІЛ, ЗПТ, зменшення шкоди та інші теми звичні для нас, але цікаві для міліції.
Маю надію, що нам вдалось приблизити на кілька кроків працівників міліції до клієнтів ЗПТ, і в хорошому сенсі цього питання. Одне з висловлювань учасника семінару я запам`ятаю надовго: "ЗПТ це важливий крок України до цівілізованого життя", нечасто таке почуєш від працівника міліції.
Захід був проведений в межах проекту «Забезпечення доступу до послуг ЗПТ в місцях перебування затриманих та установах виконання покарань в Кіровоградській області», який реалізується від КОБО "Відкрите серце", за фінансової та технічної підтримки МФ "Відродження" - http://www.irf.ua/ (Програма "Громадське здоров`я").


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool