Кіровоградські екологи закликають до боротьби з амброзією

Травень 25, 2012 | Новини | Переглядів: 1111 | Коментарі: 0

Невжиття належного комплексу заходів по боротьбі з бур’янами приводить до поширення карантинної рослини – амброзії полинолистої.

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля бур’ян. ЇЇ батьківщиною є Північна Америка. Рослини амброзії виробляють велику кількість пилку та насіння. Вона засмічує подвір’я та вулиці, присадибні ділянки, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок. Крім того, рослини амброзії виробляють велику кількість пилку, який є дуже небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання.
На полях амброзія полинолиста засмічує посіви особливо просапних культур, озимих і ярих культур, багаторічних і однорічних кормових трав, технічних культур, а також полезахисні смуги. На території наших степів вона не має природних шкідників і хвороб.
Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене.
Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 20 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур'яненні культурні рослини гинуть.
Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, проходить різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
Лікування алергії, спричиненої пилком амброзії – тривале й важке.
Відповідно до статті 35 Закону України “Про охорону земель” власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов’язані уживати заходів запобігання негативному і еколого - небезпечному впливу на земельні ділянки, забезпечувати захист земель від забруднення, засмічення, заростання бур’янами та ін.
Існують такі основні методи боротьби з амброзією у населених пунктах: скошування рослин амброзії перед цвітінням, виривання рослин амброзії з корінням та їх знищенням у спеціально відведених місцях, перекопування заражених амброзією земельних ділянках з подальшим висівання низькорослих, багаторічних трав. Слід зазначити, що прополювання та виривання з корінням необхідно проводити у період, коли рослина досягає 15-20 см (травень-липень). У цей час рослина легко виривається і такий спосіб є досить ефективним;
- на узбіччях доріг: сприскування гербіцидами, які дозволені для використання в Україні.
В Україні багато екологічних проблем, і кожна з них не є легкою і потребує чимало зусиль для свого вирішення. Тож давайте не будемо чекати поки до Вас завітають представники контролюючих органів і випишуть немаленьку суму штрафу та нададуть припис про вжиття заходів по боротьбі з бур’янами.
Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради закликає кожного Кіровоградця долучитися до боротьби з бур’янами, чи то біля свого будинку, чи то на своєму підприємстві. Адже тільки спільними зусиллями - ми зробимо наше навколишнє природне середовище кращим для людини.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool