Кіровоградська область: до примх нинішньої зими має бути готовим кожен!

Лютий 14, 2013 | Новини | Переглядів: 1029 | Коментарі: 0

Навесні, та й наприкінці зими, є загроза виникнення повені, що, в свою чергу, може призвести до негативних наслідків. Для населення знання перших дій у разі цього явища допоможе, у першу чергу, знайти правильне рішення та не панікувати.

Нагадуємо, що повінь – це тимчасове затоплення значних ділянок місцевості в результаті підйому рівня води у водоймах, викликане різноманітними причинами (танення снігу, тривалі зливи, урагани, руйнування дамб та інших гідротехнічних споруд).

Паводок– фаза водного режиму річки, що може багаторазово повторюватися в різні сезони року, характеризується інтенсивним збільшенням витрат і рівнів води внаслідок дощів чи сніготанення під час відлиг.

Запам’ятайте!Сирени та переривчасті гудки підприємств та транспортних засобів – це сигнал “Увага всім!”. Негайно ввімкніть радіоприймач або телевізор. Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв’язку з вами.

У випадку загрози виникнення повені, паводку, необхідно дотримуватися таких дій:

-   Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.

-   Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації та готуйтеся до неї.

-   Підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти. Складіть усе у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті.

-   Від’єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ.

-   Переженіть худобу, яка є у вашому господарстві, на підвищену місцевість.

-   Підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий – займіть горищні приміщення.

-   До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах, чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.

-   Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.

-   Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).

Дії після повені, паводку:

-   Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутності провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.

-   Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.

-   Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.

-   Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезинфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.

-   Все майно, що було затопленим, підлягає дезинфекції.

-   Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Прес-служба Управління Державної служби Україниз надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області

фото Ігоря Філіпенка.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool