Кіровоградщина: у минулому році на лептоспіроз захворіли 12 людей

Травень 02, 2019 | Новини | Переглядів: 1040 | Коментарі: 0

Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в області у весняно-літній період потребує розв’язання низки проблем. На цьому наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук під час виступу на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

З настанням весняно-літнього сезону ризик виникнення спалахів кишкових інфекцій збільшується через підвищену температуру повітря, адже створюються сприятливі умови для розвитку багатьох збудників таких інфекцій.
Характеризуючи епідемічну ситуацію в області, Ігор Бойчук зазначив: торік в області було зареєстровано 5 спалахів гострої кишкової інфекції, а з початку поточного року маємо один зареєстрований спалах та один груповий випадок у дитячому колективі. За місцем виникнення в 2018 році чотири спалахи були зареєстровані у дошкільних навчальних закладах області (причина захворювання – ротавірусна інфекція) та один у закладі ресторанного господарства (причина захворювання – сальмонельоз).
Умовами виникнення та поширення захворювання серед вихованців ДНЗ є порушення дезінфікуючого режиму, недотримання правил особистої гігієни дітьми та співробітниками, недотримання правил миття столового посуду та іграшок тощо. У закладі ресторанного господарства було виявлено такі порушення, як перехрещення потоків у технологічних процесах приготування їжі (перехресне забруднення); недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів; порушення правил особистої гігієни працівниками; допущення до роботи працівників без медичних оглядів тощо.
Протягом 2018 року спеціалісти Держпродспоживслужби області з питань дотримання санітарного законодавства здійснили заходи державного нагляду (контролю) та взяли участь у комісійних перевірках 3524 об’єктів, переважна більшість яких - навчальні та оздоровчі заклади, заклади відпочинку. Під час перевірок у 2024 закладах (57%) виявлено порушення санітарного законодавства.
З питань організації харчування в дитячих навчальних закладах здійснено 817 обстежень. Більш ніж у половині перевірених закладів (60%) було виявлено порушення. Станом на початок 2019 року пропозиції Держпродспоживслужби області щодо усунення порушень виконані від 80 до 100%.
Неблагополучною є ситуація з захворюваністю на лептоспіроз. У 2018 році захворіло 12 осіб на 9-ти адміністративних територіях (м. Кропивницький, м. Олександрія, Добровеличківський, Кіровоградський, Благовіщенський, Бобринецький та Новомиргородський райони - по 1 випадку, Петрівський район - 2 випадки, Гайворонський район - 3 випадки). Двоє хворих на лептоспіроз людей померло.
Профілактика сказу серед тварин – ще одне питання, яке потребує вжиття відповідних заходів. Спеціалісти державних установ ветеринарної медицини в районах і містах області в 2018 році щепили проти сказу 127 999 собак та 79 458 котів. Також восени було проведено пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних та безпритульних тварин в мисливських угіддях на території області на загальній площі 18 421 км².
«Невдовзі розпочнеться оздоровча кампанія, сезон відпочинку, випускні свята. Тож керівники закладів, суб’єкти господарювання, органи влади й самоврядування, а також контролюючі органи мають забезпечити дитримання всіх необхідних умов та заходів безпеки», - зазначив Ігор Бойчук.

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool