Кіровоградщина: казковий світ мистецтва (ФОТО)

Жовтень 06, 2016 | Новини | Переглядів: 791 | Коментарі: 0

Наукові співробітники обласного художнього музею продовжують співпрацювати з загальноосвітніми школами міста та області, проводячи тематичні пересувні виставки, інтерактивні програми та майстер-класи.

5 жовтня 2016 року Олена Степанок та Тетяна Костенко напередодні Дня художника завітали до учнів Новоєгорівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Новоукраїнського району та провели низку заходів.
Учні переглянули пересувну виставку репродукцій творів однієї з найвідомішої української народної художниці, представниці «народного примітиву» - «наївного мистецтва», лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Марії Приймаченко. Роботи Приймаченко - це ніби згусток емоційних вражень, і від казок, і від легенд, і від самого життя. Процес її творчості являє собою феномен дивовижного сплаву конкретного мислення, інтуїції, фантазії і, нарешті, підсвідомого, коли відчиняється «будиночок чаклунки» і звідти виходять у світ її небувалі, часом химерні образи. Учні найбільш зацікавилися так званою Приймаченківською «звіриною серією» — можливо тому що це явище унікальне і не має аналогів ні у вітчизняному, ні у світовому мистецтві. Фантастичні звірі — це витвір уяви художниці. Таких звірів не існує у природі — порівняння тут зайві. Приймаченківські фантастичні звірі — це і пересторога і заклик до дружби, до миру. Укрупнені форми небачених звірів, справжня злива кольорів у поєднанні з орнаментальною розробкою тулуба слугують створенню вражаючого своєю емоційною силою образу. Вступає у дію магія справжнього мистецтва: звірі ніби ворушаться, дихають, ростуть у нас на очах.

Наукові співробітники обласного художнього музею продовжують співпрацювати з загальноосвітніми школами міста та області, проводячи тематичні пересувні виставки, інтерактивні програми та майстер-класи.

Загальнолюдська тема боротьби добра і зла наскрізь проходить крізь мистецтво Марії Приймаченко і добро у неї завжди перемагає.
По завершенню розповіді відбувся майстер-клас «Рибка», який було присвячено малюванню стилізованих жителів підводного світу з використанням елементів орнаментики Марії Приймаченко. Учасники майстер-класу зображували казкових рибок, змінюючи та стилізуючи їх із запропонованих фотокарток.
Стилізація – це процес узагальнення предмета за формою та кольором, метою якого є підкреслення найвиразніших рис. Для неї характерні узагальнення форми, спрощення конструкції, зміна характеру форми на декоративну, перетворення об’ємної форми на площинну.
У своїх роботах учні творчо опрацювали образ риб, створивши якісно нових істот незвичайних кольорів та форм.

Наукові співробітники обласного художнього музею продовжують співпрацювати з загальноосвітніми школами міста та області, проводячи тематичні пересувні виставки, інтерактивні програми та майстер-класи.

Насамкінець заходу приуроченого до Дня художника учні 1- 9-х класів охоче приступили до виготовлення «Квітів-Лялечок» із тканини. І через декілька годин понад 60 рукотворних «Квіточок» наповнили класи школи.
Незважаючи на похмуру й дощову погоду в класах панувала творча атмосфера, діти раділи можливості засвоїти нові для себе техніки, створити власноруч різнобарвні малюнки, які будуть експонуватись на шкільних виставках.
Дуже приємно було почути від вчителів та учнів слова величезної подяки за проведені майстер-класи. В свою чергу і ми дякуємо педагогічному колективу за запрошення і сподіваємось на продовження нашої співпраці.
Особливо вдячні ми Вікторії Талашкевич –відомому громадському діячу, журналістці, яка ініціювала даний захід. Саме пані Вікторія організувала нашу зустріч зі своїми маленькими земляками, привезла та відвезла нас. Щиро дякуємо за співпрацю, підтримку та промоцію нашої діяльності.

Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
та Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool