Кіровоградщина четвертою в Україні ухвалила програму розвитку української мови

Грудень 23, 2021 | Новини | Переглядів: 1488 | Коментарі: 0

Програму розвитку та функціонування української мови у Кіровоградській області на 2022-2027 роки ухвалили депутати обласної ради на сесії сьогодні, 23 грудня.

Програма передбачає комплекс заходів, спрямованих на підтримку і популяризацію української мови.

Серед завдань - просвітницька робота поміж власників бізнесу про використання державної мови, українізація інфоpмаційного сеpедовища, фоpмування цілісного інфоpмаційно-культуpного пpостоpу, партріотичне виховання дітей і молоді.

«Ми маємо закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що також закріплено Конституцією України. Обласна програма – це перехід від формалізму до практики. Ми повинні говорити про кількісні та якісні показники використання української мови на Кіровоградщині, проведення досліджень та іспитів – один із напрямків роботи програми», - прокоментував заступник голови обласної ради Дмитро Лінько.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив, що Кіровоградська область четверта в Україні, яка прийняла такий документ.

«Я задоволений тим, що ваша область є четвертою в Україні, яка так жваво, активно і професійно підготувала рішення. Це конституційний обов'язок, це питання правозахисту та національної безпеки», - зазначив на сесії обласної ради Тарас Кремінь.

За програмою область у тому числі скерує мільйон гривень на поповнення бібліотечних фондів україномовною літературою.

Також кошти використають на проведення обласної літературної премії імені Маланюка, конкурсів, книжкових фестивалів і ярмарків, підтримку громадських спілок, діяльність яких спрямована на видання української літератури.

Загалом на реалізацію програми у наступному році депутати передбачили 1 мільйон 314 тисяч гривень з обласного та 550 тисяч гривень із місцевих бюджетів.

Як уже повідомлялося, восьма сесія обласної ради розпочала свою роботу. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool