Кіровоград: ювілейна виставка (ФОТО)

Грудень 23, 2013 | Новини | Переглядів: 1733 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття ювілейної виставки творів «Мистецьке розмаїття» кіровоградського художника Віталія Колесніченка до 80-річчя від дня народження.

Віталій Семенович Колесніченко народився 18 грудня 1933 року в смт Новоархангельськ. З дитинства відчув потяг до малювання, у підлітковому віці відвідував студію образотворчого мистецтва. Після демобілізації зі збройних сил СРСР у 1956 році працював у Новоархангельському районному будинку культури художником - оформлювачем, завідуючим художньою майстернею, згодом, методистом з образотворчого мистецтва районного відділу культури, був керівником студії образотворчого мистецтва. У 1966 році з відзнакою закінчив Львівський поліграфічний інститут імені Івана Федорова. З 1971 по 1976 рік працював архітектором Новоархангельського району. У 1976 році був переведений в місто Кіровоград на посаду художника в обласну газету «Кіровоградська правда», де пропрацював до 2001 року.
Віталій Семенович є членом Національної спілки журналістів України, лауреатом премії імені Ю. Яновського (1987 р.). В 1988 році за багаторічну активну роботу в галузі журналістики, особистий внесок в художньо-поліграфічне оформлення газети «Кіровоградська правда» нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, а також багатьма ін. відомчими грамотами та відзнаками.
З 1974 року Віталій Колесніченко розпочав виставкову діяльність, прийнявши участь у республіканській художній виставці (м.Київ), за підсумками якої був нагороджений грамотою Міністерства культури УРСР.
У 1975 році в Новоархангельському кінотеатрі «Україна» відбулася перша персональна виставка акварелей «Карпатські враження».
У місті Кіровограді вперше свої твори Віталій Семенович представляв на обласній виставці, приуроченій 30-річчю звільнення міста Кіровограда від німецько - фашистських загарбників. Далі, як продовження близької та хвилюючої теми Великої Вітчизняної війни, Віталієм Колесніченком у художньому салоні м. Кіровограда було відкрито дві персональні виставки до 40-річчя та 50 - річчя Перемоги.
З 2006 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося багато заходів за участю Віталія Семеновича Колесніченка. Було відкрито дві персональні виставки: «Якою бачить Планету - Х Віталій Колесніченко» (2 квітня 2006 року) та виставку приурочену до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів (11 квітня 2008 року). Роботи художника досить часто експонуються на різних тематичних виставках музею. В 2009 р. художник передав до фондів музею ікону «Матір Божа з отроком», виконану в авторській техніці (експонується в залі сакрального мистецтва). Загалом Віталієм Семеновичем з 2006 року до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею було передано понад 60 живописних, графічних робіт та творів декоративно-ужиткового мистецтва.
На ювілейній виставці творів «Мистецьке розмаїття» представлено понад 60 робіт митця, які створені протягом 30 років творчої діяльності. Виставка вражає різноплановістю жанрів та технік, в яких спробував себе Віталій Семенович.
Протягом багатьох років і до сьогоднішнього дня тема природи, сенсу людського буття надихає художника на створення ліричних робіт: «Ісус Христос на Гетсиманському озері», «Пробудження», «Далекі обрії», «Золоті мережива», «Чарівний острів», «Ранок», «Луни», «Лісова прохолода», «У лісі», «В лісовому царстві», «Озеро в лісі», «Гірська річка», «На містку», «На прогулянці по річці», «Брід», «Подих весни», «Осіння пісня», «Осінній мотив», «Захід сонця», «Вечоріє», «Соняшники», «Криниця», «Мамина вишня», «Яблуко на снігу», «Біля ставка», «Перший сніг на жовтому листі», «Іди, іди дощику», «Ранок у лісі», «Карпати», «Зійшла зоря», «Синюха», «Тернавське водосховище». В цих роботах митець надає перевагу реалістичній манері виконання.
Чільне місце в експозиції зайняла живописна робота «Квіти Кобзарю».
Окремим блоком на виставці представлені роботи написані у 1985 році, які розкривають події Великої Вітчизняної війни. В своїх полотнах автор намагається передати трагізм війни, біль і страждання людей, які пережили фашистську неволю, а також зробити попередження всім, хто ще й сьогодні намагаються роздмухувати нову війну. Це громадянська позиція людини, для якої війна назавжди увійшла у дитячі спогади: «Була страшна війна», «Екіпаж лейтенанта А.Є. Рубінчіка в Кіровограді 1941 році», «Командир І Чехословацької партизанської бригади О.С. Єгоров та Г. Мильников – комісар бригади», «Весна 1945 року», триптих «Діти концтабору»: «Неволя. Летять журавлі», «Перемога! Свобода!», «Дома, з мамою».
Мисливцям та риболовам присвячені твори: «На риболовлі», «Риболови», «Мисливці», «Мисливці на привалі», «На привалі» та ін.
У 2005-2006 роках Віталієм Семеновичем було створено серію «Планета Х». Тема космосу, НЛО, міжпланетних польотів, прибульців з іншої планети, невідомого завжди цікавила художника. На виставці представлено такі твори як: «Планета Х. Марево», «Планета Х. Їхнє житло», «Планета Х», «Відблиск ери», «Загибель Атлантиди». Жанр натюрморту представлено роботами: «Натюрморт з чеканкою», «Натюрморт з куманцем», «Було свято», «Пісня про рушник» та ін., а декоративно-ужиткові - «Композиція №1», «Композиція № 2», «Композиція № 3», «Композиція №4».
Колектив Кіровоградського обласного художнього музею від усієї душі вітає шановного Віталія Семеновича Колесніченка із ювілеєм та відкриттям персональної виставки та бажає йому богатирського здоров’я, творчого натхнення, благополуччя та Божої ласки.

Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко

Віталій Семенович Колесніченко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool