Кіровоград: виставка однієї картини

Квітень 14, 2014 | Новини | Переглядів: 1400 | Коментарі: 0

14 квітня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто виставку однієї картини Броніслава Домашина «Пост ДАІ».

14 квітня 1997 року постановою Кабінету Міністрів України було затверджено «Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ України». Так на шостому році незалежності України був оформлений акт народження цієї служби.
У 1936 році прообраз сучасної Державтоінспекції було включено до складу Головного управління Робітничо – селянської міліції НКВС СРСР, і 3 липня того ж року Народний комісаріат СРСР прийняв постанову «Про затвердження Положення про Державну автомобільну інспекцію Головного управління Робітничо – селянської міліції НКВС СРСР». У перші роки діяльності молодій Державтоінспекції не вистачало кваліфікованих кадрів, не було досвіду роботи, а у працівників не було ні патрульних автомобілів, ні радіозв’язку. В роки Великої Вітчизняної війни співробітники інспекції, що залишилися у її особовому складі, проводили мобілізацію автотранспорту для фронту, під час бомбардувань німецької авіації стежили за дотриманням правил світломаскування, займалися гасінням пожеж та порятунком людей з – під руїн. У післявоєнний період співробітники ДАІ стали брати активну участь у відновленні автомобільного парку країни. Для нагляду за дорожнім рухом в Державтоінспекції починають використовувати радіолакційні вимірювачі швидкості транспортних засобів, гелікоптери та патрульно – санітарні автомобілі. Значно покращується і матеріально - технічна база ДАІ. Споруджуються стаціонарні пости для здійснення нагляду на заміських дорогах. Саме такий сюжет ми можемо побачити на картині нашого художника – земляка Броніслава Олександровича Домашина «Пост ДАІ».
Броніслав Домашин народився 15 січня 1927 року в с. Островське Компаніївського району Кіровоградської області. Учасник Великої Вітчизняної війни. Вже в повоєнний час став студентом Одеського художнього училища ім. М. Грекова. Після закінчення училища працював у Кіровоградських художньо – виробничих майстернях художнього фонду України (1957 - 1994), де певний час обіймав посаду голови художньої ради.
Творчий доробок художника великий і різноплановий, він активно працював і брав участь у багатьох обласних, республіканських і всесоюзних виставках, займався оформленням музейних експозицій.
Працюючи у Кіровоградському художньому фонді співпрацював з військовим гарнізоном нашого міста та місцевою міліцією. Свій твір «Пост ДАІ» Броніслав Домашин написав у 1981 році, згодом представив його на Республіканській виставці «Завжди напоготові», присвяченій 65-й річниці Дня міліції у Будинку художника в м. Києві. За участь у виставці художник нагороджений Почесною грамотою УМВС УРСР в Кіровоградській області. Митець залишив після себе великий творчий доробок: картини, етюди, графічні роботи. Він був різноплановою особистістю, закоханим у своє рідне місто та людей, які тут працювали.
Помер Броніслав Олександрович Домашин 26 квітня 2000 року. Його ім’я занесене до Енциклопедії Сучасної України.
За ініціативи Кіровоградського обласного художнього музею та за підтримки Обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури у квітні 2014 року на засіданні топонімічної комісії було розглянуто питання щодо встановлення меморіальної дошки на будівлі по вул. Великій Перспективній в якій проживав Броніслав Домашин.


Валентина Ноженко – головний зберігач фондів
Кіровоградського обласного художнього музею

 

 


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool