Кіровоград: Експозиція «Фантастика ліній і кольорів» (фото)

Червень 14, 2013 | Новини | Переглядів: 793 | Коментарі: 0

13 червня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до 65-річчя з дня народження члена Національної спілки художників України, педагога Анатолія Михайловича Дворського (1948-2010) «Фантастика ліній і кольорів».

 

13 червня 2013 року відомому художнику-земляку Анатолію Михайловичу Дворському виповнилося би 65 років. На жаль, він не дожив до цієї дати - трагічна загибель 11 листопада 2010 року у ДТП забрала життя у талановитого сина Кіровоградщини… І сьогодні ми згадуємо з теплотою в серці цю чудову, життєлюбну людину – художника щедрого, яскравого таланту й невтомної праці. Світла йому пам'ять і добра згадка серед людей…

Анатолій Михайлович народився 13 червня 1948 року в с. Мечиславка Ульяновського району Кіровоградської області. Закінчив Київський художньо-промисловий технікум (відділ художнього конструювання предметів легкої промисловості та електропобутових виробів) та Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (факультет художньої кераміки). Після навчання працював у Кіровоградському художньо-виробничому комбінаті художнього фонду України на посаді художника-оформлювача. З 1999 року – член Національної спілки художників України. Постійно брав участь у міських, обласних та республіканських художніх виставках: «Фізкультура і спорт» (1983), «Світ і молодь» (Київ, 1985), «Квітуча Україна» (Полтава, 1990), «Барви степу» (Київ, 1994), «Художники України» (Берлін, 2003) та інших. Його роботи зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Росії.

У 2007 році став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені О. Осмьоркіна в номінації «Новітні спрямування».
Анатолій Дворський активно експериментував з різними техніками, адже розвинена уява і непересічний талант дозволяли йому робити це. Живопис, графіка, різьблення по дереву, монументальне мистецтво, кераміка, скло, акрил, метал – складали коло мистецьких інтересів і уподобань художника.
Жителям Кіровоградщини добре відомі роботи монументального жанру Анатолія Михайловича - це мозаїчне панно кінотеатру «Ятрань» (на жаль, не збереглося), об’ємні графіті будинку культури Побузького феронікелевого комбінату і готелю «Побужжя» (Голованівський район), триптих на тему «Материнство», «Музика», «Танець» (будинок РАГСу смт Петрове), розпис «Життєдайна сила води» (басейн школи селища Смоліне) та панно «Муза науки» на фасаді Кіровоградського Національного технічного університету. Серед його робіт значаться дивовижні за бурлескністю настрою керамічні скульптури «Рекордистка», «Ворона хитра», «Марсіанка», пам’ятний знак, присвячений сотнику Марку Мамаю у Мамаєвому Яру під Цибулевим.

В живописних і графічних творах митець звертався до духовної культури наших пращурів, шукаючи ідеал сучасності у віддзеркаленнях минулого. Образи в сюжетах його картин насичені архаїчною силою, експресією, рухом, енергією дії. Мистецтвознавці відзначають в таких роботах потужний колір, підкреслений графікою лінії та орнаментикою мови, який посилює знаковість і символічність зображення, фантастичне графічне переплетення руху пера та олівця і, як наслідок, народження фігур сонця, води, вітру, богів космічної безодні й всепоглинаючого хаосу та алегорії животворної сили любові. Цей символіко-драматичний живопис сповнений глибокого філософського змісту, порушує загальнолюдські теми – моралі, відповідальності перед собою і людьми, розумінням автором вічності і змісту нерозгаданої таємничості…

Анатолій Михайлович активно займався і викладацькою роботою - передавав свій досвід молоді, викладаючи скульптуру, пластичну анатомію, макетування й іконопис у Кіровоградському інституті регіонального управління і економіки. І до цього часу колишні студенти згадують його неперевершене почуття гумору, вміння завжди підтримати, допомогти і просто як ЛЮДИНУ з великої літери.
В експозиції представлені твори з фондового зібрання обласного художнього музею: «Автопортрет ювілейний» (2008) та художні полотна «Веселка» (1994), «Тбіліська весна» (1991), передані дружиною митця, заслуженим художником України Наталією Федоренко під час відкриття виставки, присвяченої річниці пам’яті художника-земляка. Також в експозиції розміщено друковані матеріали, які висвітлюють багатогранний творчий шлях митця.

Кіровоград: Експозиція «Фантастика ліній і кольорів» (фото)

Леся Дмітрієва, науковий співробітник
відділу науково-просвітницької роботи
Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool