Кіровоград: економія енергоресурсів, скорочення споживання газу

Серпень 21, 2013 | Новини | Переглядів: 1148 | Коментарі: 0

Питання енргоефективності та економії енергоресурсів стали темою серйозного обговорення сьогодні, 21 серпня, у Кіровоградській міській раді на семінарі керівників комунальних ремонтно-експлуатаційних підприємств, житлово-експлуатаційних контор, кооперативів, об'єднань співвласників багатоповерхових будинків, комунальних підприємств та керівників виконавчих органів.

Неефективне використання енергетичних ресурсів, недостатній рівень забезпечення власними паливно-енергетичними ресурсами, неекономне використання електроенергії підприємствами та домогосподарствами, а також недостатній рівень використання альтернативних видів палива та нетрадиційних джерел енергії змушують серйозно замислитись над проблемою енергозбереження у країні, наголосила під час відкриття семінару начальник управління економіки міської ради Олна Осауленко..
Олена Осауленко відзначила, що сьогодні політика держави направлена на суттєве зменшення споживання енергоресурсів. Потенціал – вагомий. Щоб його реалізувати, прийнята низка нормативних документів: «Комплексна державна програма енергозбереження», «Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки”», “Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки”. Завдання забезпечення економічної безпеки нашої держави чітко ставить перед місцевими владами Президент України Віктор Янукович. А ключовим моментом у реалізації цього завдання є значне скорочення споживання дорогого імпортного природного газу і широке використання альтернативних джерел енергії та впровадження чсучасних енергоефективних технологій.
Щорічно, наголосила Олена Осауленко, Україна споживає близько 210 млн. тонн паливно-енергетичних ресурсів і позиціонується як енергодефіцитна держава. Свої потреби в енергоспоживанні вона покриває на 53%, імпортуючи 75% необхідного об'єму природнього газу і 85% сирої нафти та нафтопродуктів. Це робить Україну залежною від країн-експортерів нафти та газу і є величезною загрозою її енергетичної незалежності.
Відомо, що на будівництво йде до 40% споживчої енергії, на індустрію — 32%, на транспорт- 28%. При цьому в самому будівництві значна частина енергії витрачається на експлуатацію будівель: опалення, нагрів води, освітлення і т.д. Тому на даний час одним із найважливіших питань для України є енергозбереження в сфері ЖКГ, тим паче, що наші будівлі витрачають в 2-4 рази більше енергії, ніж європейські.
- Тарифи на газ та тепло за кілька років можуть зрости настільки, що ми вже будемо нездатні стільки заробляти, щоб платити за своє життєзабезпечення. Тому час починати економити, - звернулася Олена Осауленко до учасників семінару.
Одним із нагальних завдань державної програми розвитку економіки на 2013-2014 рік і є забезпечення розвитку, модернізація та будівництво об’єктів електроенергетики, зниження енергоємності валового внутрішнього продукту та оптимізація структури енергетичного балансу держави, зокрема заміщення традиційних видів палива енергоресурсами, виробленими з відновлюваних джерел енергії, та альтернативними видами палива.
На вирішення цих завдань управлінням економіки Кіровоградської міської ради спільно з виконавчими органами та підприємствами міста були розроблені Заходи з енергозбереження по місту Кіровограду до 2015 року за галузевим принципом. Протягом 7 місяців поточного року завдяки вищезазначеним заходам вдалося зекономити паливо-енергетичних ресурсів на суму понад 750,0 тис. грн. Також в місті працюють близько 10 підприємств, які використовують у своїй діяльності та виробляють альтернативні види палива (пелети, брикети, лушпиння соняшника, щепа). Одним із таких підприємств, яке використовує таку можливість є Кіровоградський завод дозуючих автоматів, що займається виробництвом спеціалізованої техніки (котлів) для переводу підприємств на альтернативні види палива.

джерело фото Ігоря Філіпенка.

Олена Осауленко


 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool