Хто ж на Кіровоградщині підтримує розвиток «стихійної торгівлі»?

Лютий 05, 2012 | Новини | Переглядів: 1396 | Коментарі: 0

Питання стихійної торгівлі й досі є актуальним і напевно являється одним із найболючіших і найскладніших щодо його вирішення.

Ліквідація місць стихійної торгівлі не відноситься до компетенції органів державного санепіднагляду. Тим не меньш протягом другого півріччя 2011 року фахівцями державної санепідслужби області здійснено 117 перевірок місць стихійної торгівлі харчовими продуктами. Із них 82 комплексних перевірок за участю представників санітарно-епідеміологічної служби, міліції, ветеринарної медицини, органів виконавчої влади. І таких місць чимало. Це, в першу чергу, навколишні вулиці біля ринків, території біля магазинів «АТБ-Маркет», зупинки громадського автотранспорту.

В ході перевірок виявлено 25 місць стихійної торгівлі, а саме в: м.Кіровограді, м.Олександрія, м.Знам’янка, Бобринецькому, Долинському, Маловисківському, Новоархангельському та Олександрівському районах.
Під час перевірок фахівці органів державного санепіднагляду області проводили роз’яснювальну роботу з особами, які здійснюють торгівлю харчовими продуктами в невстановлених для цього місцях. Так, за ІІ півріччя 2011 року проведено 493 бесіди.
З метою запобігання виникнення харчових отруєнь, захворювань на ботулізм та отруєнь дикорослими грибами фахівцями органів державного санепіднагляду постійно ведеться санітарно-освітня робота: в місцевих газетах надруковано 101 статтю, проведено 50 радіовиступів, 30 виступів на телебаченні та розповсюджено 855 листівок щодо.
До порушників чинного законодавства застосовувулись заходи адміністративного впливу, а саме: накладено 31 штраф, винесено 9 постанов про припинення функціонування місць стихійної торгівлі, 32 приписи про необхідність ліквідації таких місць.
За результатами перевірок інформувались органи виконавчої влади, прокуратура на відповідних адміністративних територіях. Питання існування місць стихійної торгівлі в 5 районах виносились на розгляд комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при райдержадміністраціях, а також на засідання при головах райдержадміністрацій і міськвиконкомів в 33 випадках.
За друге півріччя 2011 року на території області було ліквідовано 11 місць стихійної торгівлі.
Вкотре нагадуємо, що харчові продукти, які реалізуються в місцях неустановлених для цього, так звані місця «стихійної торгівлі», можуть бути небезпечними для здоров’я. Можна заперечити – адже там дешевше і краще, але це просто ілюзії. Як правило продавці на стихійних ринках не мають жодних документів, які б підтверджували якість та безпечність продукції, що реалізується, відсутні повірені ваговимірювальні прилади, особові медичні книжки у продавців, відсутні умови щоб помити руки. Часто продукція реалізується із землі. Молоко продається в полімерній тарі, що вже використовувалась. Але ж, в таких умовах і скаржитись теж не має на кого.
Водночас, стихійна торгівля сприяє серйозному погіршенню санітарного стану міста, довкілля, торгівлі небезпечними для здоров’я товарами.
Торгівля з рук в неустановлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена відповідальність за ст.160 КоАП України у вигляді накладення на порушника штрафу і конфіскація за рішенням суду предметів торгівлі або без такої. У відповідності до ст.255 КоАП України право застосовувати заходи до порушників надано органам внутрішніх справ.

Державна санітарно-епідеміологічна служба звертається до жителів міста і області з перестрогою щодо «придбання» товарів в містах, так званої «стихійної торгівлі». Продукція, що придбана в умовах, які не відповідають правилам збереження, продажу товарів, в будь-який момент може обернутися бідою для покупців і членів їх родини.

Шановні жителі Кіровоградської області наголошуємо - від Вас також залежить існувати стихійній торгівлі чи ні. Адже, навіть після ретельної та тривалої перевірки стихійного ринку, купи сплачених штрафів та вилученого товару за кілька годин торгівля знову йде повним ходом. Не дивно, адже попит народжує пропозицію. Тож, поки кожен не усвідомить очевидної небезпеки стихійного ринку, проблема не зникне.

Фахівці відділення гігієни харчування


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool