Галина Пастух: На Кіровоградщині активно реалізується державна соціальна політика та нові соціальні ініціативи Глави держави

Квітень 04, 2012 | Новини | Переглядів: 1107 | Коментарі: 0

Детальну інформацію щодо виконання Регіональної угоди між Кіровоградською облдержадміністрацією, обласними організаціями та об'єднаннями роботодавців та профспілками за 2011 рік під час засідання тристоронньої соціально-економічної ради проінформувала заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух.

Куратор гуманітарної галузі зупинилась на виконанні кожного із семи основних розділів цієї Угоди: соціально-економічні відносини та виробництво; зайнятість; оплата праці; охорона праці; соціальний захист, культура, духовність, молодіжні питання; розвиток та забезпечення соціального діалогу.

Галина Пастух акцентувала, що у 2011 році у базових галузях економіки області забезпечено значне збільшення обсягів виробництва та реалізації промислової і сільськогосподарської продукції, поліпшення результатів фінансово-господарської діяльності підприємств. - Кіровоградщина вперше досягла вагомого результату в економіці, посівши 3 місце в державі за напрямком "розвиток економіки", - наголосила посадовець.
- Позитивна динаміка зростання економіки, якої досягнуто скоординованими зусиллями сторін соціального діалогу, сприятиме також реалізації в області соціальних ініціатив Глави держави, які передбачають підвищення ефективності соціальної політики, комплексне перетворення підходів до оплати праці, глибоку модернізацію сфери соціального забезпечення, сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць, - підкреслила Галина Пастух. - Проголошені соціальні ініціативи Президента – це курс на підвищення стандартів життя людей та їхнього добробуту.
Коментуючи ситуацію у сфері зайнятості населення області заступник голови облдержадміністрації зазначила, що у 2011 році вона була непростою. Адже із створених 21160 тис. нових робочих місць, ліквідовано більше 70%.
Разом з тим, вона відзначила позитивні тенденції, що мали місце підсумками 9 місяців 2011 року. Приміром, чисельність зайнятого населення у віці 15-70 років склала 433,1 тис. осіб, збільшившись на 1,9 тис.осіб порівняно з відповідним періодом 2010 року. Рівень зайнятості склав 57,9%, що на 0,5% більше до відповідного періоду 2010 року (по Україні – 59,5%)
- Хочу зауважити, що Глава Держави в своїх ініціативах наголосив - нові робочі місця покликані забезпечити нову якість економічного зростання. В умовах зростаючої конкуренції у світі нові робочі місця необхідно створювати в галузях, здатних дати максимальний конкурентний ефект, - зауважила Галина Пастух.
– За результатами державної рейтингової оцінки за цим напрямком, область займає лише 22 місце, тому робота в даному напрямку потребує не просто активізації, а додаткової планомірної, ціленаправленої, постійної тристоронньої співпраці.
Галина Пастух охарактеризувала також минулорічну ситуацію з оплатою праці в області.
За її словами, у 2011 році досягнуто зменшення загальної суми боргу на 12, млн.грн., або на 20%, у тому числі у економічно-активних підприємствах – на 28,6 млн.грн., або на 70%.
- Протягом минулого року на Кіровоградщині зменшилася кількість підприємств-боржників з 109 до 45, а також кількість працівників, яким вчасно не виплачено заробітну плату - на 7,2 тис. осіб, або на 74,5%, порівняно із початком 2011, - відзначила заступник голови облдержадміністрації.
- Забезпечено ріст середньомісячної заробітної плати в області за січень-грудень 2011 року на 16,7% - проти початку 2011 року. Таким чином, забезпечено виконання зазначеного показника, передбаченого Регіональною угодою щодо підвищення середньої заробітної плати по області не менше, як на 15% відсотків, - зазначила посадовець. - Найвищий розмір заробітної плати зафіксовано у працівників транспорту і зв’язку – 2745 грн. та промисловості – 2436 грн., що в 1,5 рази перевищує середній рівень заробітної плати в області. Область зайняла 13 місце в державному рейтингу за даним показником.
Протягом 2011 року здійснювалась робота щодо легалізації виплати заробітної плати, що також впливає на розмір середньомісячної заробітної плати.
Станом на 1 січня 2012 року робочими групами з питань легалізації заробітної плати та “тіньової” зайнятості населення обстежено 7,2 тис. підприємств різних форм власності та господарювання з 14,4 тисяч підприємств, що складає 49,8%. За результатами виявлено 1,8 тисяч "тіньових" робочих місця, легалізовано 1,5 тисячі місць.
Галина Пастух проаналізувала іще один розділ Угоди - соціальний захист.
- Минулого року в області вперше на виплату пенсій 316 тисячам громадян спрямовано близько 4,230 млрд. грн., - повідомила куратор гуманітарної сфери. – Це свідчить про те, що в регіоні триває активна реалізація державної соціальної політики та соціальних ініціатив Глави держави.
Заступник голови облдержадміністрації зауважила, що з 1 травня поточного року розпочнеться осучаснення заробітку для обрахування трудової пенсії. – Протягом травня-грудня 2012 року близько дев'яти тисяч пенсіонерів в державі отримає додатково щомісячно у середньому 103,60 гривень, - зазначила Галина Пастух. – Нові президентські соціальні ініціативи передбачають також поетапне підвищення з 1 травня пенсійних виплат членам сімей померлих інвалідів війни з 2% до 42%, учасникам війни – 10 – 20%, а також осучаснення пенсій військовослужбовцям.
Як повідомила посадовець, різні види державної допомоги за рахунок коштів субвенції з державного бюджету отримали більше 80 тис. сімей (18,6%) на суму 612,4 млн.грн., що на 22,5% більше, ніж у 2010 році (500,1 млн.грн.).
Житловою субсидією скористались 47,6 тис. сімей (11,1% сімей області) на суму 48,7 млн.грн., що на 66,2% більше, ніж у 2010 році
- В області працюють програми соціальної підтримки інвалідів, здійснюються компенсаційні виплати за невикористані санаторно-курортні путівки, доставка інвалідам засобів реабілітації, соціальна, трудова та фізкультурно-спортивна реабілітація. Вперше за весь період Кіровоградщина не має черг на засоби реабілітації для інвалідів всіх категорій, чого вимагає соціальна політика Президента України, - підкреслила Галина Пастух.
Проаналізувавши реалізацію положень Угоди, тристороння соціально-економічна рада визнала роботу соціальних партнерів задовільною, оскільки низка положень поки що залишається не реалізованими і знаходиться у стадії виконання. Це, зокрема, питання щодо нарощування обсягів виробництва; модернізації транспортної інфраструктури; реформування житлово-комунального господарства; виплати заборгованості заробітної плати; а також молодіжного безробіття та забезпечення доступним житлом; наявність "тіньової" зайнятості населення
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool