Експозиція до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій горі (ФОТО)

Травень 23, 2012 | Новини | Переглядів: 1488 | Коментарі: 0

22 травня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій (Тарасовій) горі.

22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні.

Тарас Григорович Шевченко помер 10 березня 1861 року в Санкт - Петербурзі. На третій день його було поховано на Смоленському кладовищі на кошти друзів. Понад двох тисяч людей йшли за домовиною Кобзаря: студенти університету, слухачі Академії мистецтв, письменники, художники, представники української, російської, польської, грецької громад Петербурга. Лише у квітні 1861 року царський уряд, нарешті, дозволив перевезти домовину а Україну. 18 травня 1861 року домовину з прахом було привезено до Києва. На київському ланцюговому мосту труну до самої церкви Різдва Христового на Подолі несли студенти Київського університету святого Володимира. Супроводжували її український історик Олександр Лазаревський і останній виконавець волі Т.Шевченка Григорій Честахівський. У Києві з Тарасом прощалися студенти, поети, багато киян. 20 травня 1861 року на пароплаві «Кременчук» прах Шевченка везли по Дніпру. Прощання з поетом відбувалося в Успенському соборі в Каневі. Настоятель Канівського Успенського собору Гнат Мацкевич відслужив заупокійну літургію і виголосив пророчу промову: «Благовій, Малоросіє, перед містом Каневом: в нас покоїться прах Тараса Шевченка! Тут, на одній з найвищих гір Дніпрових, як горі Голгофі, подібно Хресту Господньому, водрузиться хрест, що його бачитимуть і по цю, і по ту сторону Дніпра!». До місця поховання труну знову понесли на руках. 22 травня 1861 року після богослужіння прах Шевченка було поховано на Чернечій горі, - у місці, яке відповідало його «Заповіту». Незабаром могила Шевченка перетворилася на місце паломництва українців, а Чернеча гора отримала назву Тарасової.
Щороку у травневі дні біля могили поета в Каневі проходять богослужіння, сюди звідусіль ідуть люди вклонитися Великому Кобзареві.
В експозиції представлені твори з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею: друкарський відбиток «Портрет Т. Шевченка» (друкарня Ф.Брокгауза, 1860), ліногравюра М.Т.Поповича «Легенда про Тараса» (1964), літографія В.О.Новіковського «Т.Шевченко» (1964) та полотно В.С.Болдирєва «Зустріч домовини поета в Києві» (1949). Доповнюють експозицію друковані видання, надані на експонування головою Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України О.О.Бабенком.

 

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиція до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій горі (ФОТО)


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool