Експозиція до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій горі (ФОТО)

Травень 23, 2012 | Новини | Переглядів: 1513 | Коментарі: 0

22 травня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій (Тарасовій) горі.

22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні.

Тарас Григорович Шевченко помер 10 березня 1861 року в Санкт - Петербурзі. На третій день його було поховано на Смоленському кладовищі на кошти друзів. Понад двох тисяч людей йшли за домовиною Кобзаря: студенти університету, слухачі Академії мистецтв, письменники, художники, представники української, російської, польської, грецької громад Петербурга. Лише у квітні 1861 року царський уряд, нарешті, дозволив перевезти домовину а Україну. 18 травня 1861 року домовину з прахом було привезено до Києва. На київському ланцюговому мосту труну до самої церкви Різдва Христового на Подолі несли студенти Київського університету святого Володимира. Супроводжували її український історик Олександр Лазаревський і останній виконавець волі Т.Шевченка Григорій Честахівський. У Києві з Тарасом прощалися студенти, поети, багато киян. 20 травня 1861 року на пароплаві «Кременчук» прах Шевченка везли по Дніпру. Прощання з поетом відбувалося в Успенському соборі в Каневі. Настоятель Канівського Успенського собору Гнат Мацкевич відслужив заупокійну літургію і виголосив пророчу промову: «Благовій, Малоросіє, перед містом Каневом: в нас покоїться прах Тараса Шевченка! Тут, на одній з найвищих гір Дніпрових, як горі Голгофі, подібно Хресту Господньому, водрузиться хрест, що його бачитимуть і по цю, і по ту сторону Дніпра!». До місця поховання труну знову понесли на руках. 22 травня 1861 року після богослужіння прах Шевченка було поховано на Чернечій горі, - у місці, яке відповідало його «Заповіту». Незабаром могила Шевченка перетворилася на місце паломництва українців, а Чернеча гора отримала назву Тарасової.
Щороку у травневі дні біля могили поета в Каневі проходять богослужіння, сюди звідусіль ідуть люди вклонитися Великому Кобзареві.
В експозиції представлені твори з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею: друкарський відбиток «Портрет Т. Шевченка» (друкарня Ф.Брокгауза, 1860), ліногравюра М.Т.Поповича «Легенда про Тараса» (1964), літографія В.О.Новіковського «Т.Шевченко» (1964) та полотно В.С.Болдирєва «Зустріч домовини поета в Києві» (1949). Доповнюють експозицію друковані видання, надані на експонування головою Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України О.О.Бабенком.

 

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиція до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій горі (ФОТО)


 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool