До Всесвітнього дня котів у Кропивницькому відкрили експозицію

Березень 01, 2017 | Новини | Переглядів: 1108 | Коментарі: 0

1 березня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Весни та котів багато не буває…» до Всесвітнього дня котів.

Ось нарешті ми дочекалися весни! На календарі – 1 березня і душа співає від радості в очікуванні теплого сонечка та погожих днів.

У перший день весни в багатьох країнах відзначають День котів – пухнастих та милих створінь, без яких було б дуже сумно на землі. Напевне, недаремно березень вважається місяцем кішок – вже надто активно вони поводять себе. Кажуть, що кішки лікують від хвороб, допомагають позбутися поганого самопочуття, та ще й мишей ловлять. Про те, чому кішок добре тримати вдома, можна говорити довго. Особливо з тими, в кого вони вже є. За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією (тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).

Існує навіть спеціальний розділ медицини, який вивчає методи профілактики та лікування захворювань за допомогою спілкування з кішками – фелінотерапія. Науково доведено, що коти допомагають вилікувати багато неприємних захворювань. Коли ми гладимо котика, то у нас знижується частота серцебиття і кров’яний тиск, поліпшується настрій і самопочуття. Прихильники фелінотерапії визначали, що кішки різних порід та кольорів лікують різні захворювання. Вважається, що кішки краще лікують недуги нервового походження, а коти – інші захворювання, зокрема остеохондроз, радикуліт і артоз.
А ще про них існує чимало повір’їв: мають цілих дев’ять життів, правильно поводять себе при падінні, перші гості у новому будинку, звісно, метеорологічні властивості і т.д.

1 березня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Весни та котів багато не буває…» до Всесвітнього дня котів.

Важко сказати, коли кішка погодилася жити під одним дахом з людиною. Саме погодилася, про це дуже точно сказав етнолог Конрад Лоренц: «Кішка - це не соціально активна тварина, вона не мій бранець, просто це незалежна істота з майже рівним статусом, якому доводиться жити в тому ж самому місці, де живу і я».
Можна з упевненістю сказати, що люди обожнюють цих тварин: у різних країнах відкриваються парки для вигулу котів, спеціальні котячі магазини, шиються цілі колекції одягу для кішок (за цю справу часто беруться найвідоміші світові дизайнери), виготовляються спеціальні іграшки і засоби для їх дресирування, а також створюються кафе і «котячі» готелі , в яких можна на час поселити вихованця з великим комфортом. А які тільки кумедні ролики за участю котів поширюються в соціальних мережах. Коли їх переглядаєш – отримуєш море позитиву й гарного настрою! Недарма є такий вислів: «Без кота и жизнь не та!».
До речі, в лютому 2011 року, вперше саме в обласному художньому музеї і вперше в місті, було презентовано виставку творів живопису, графіки, декоративно-ужиткового мистецтва та фотографії, головними героями яких були його Величності коти. Виставка користувалася просто шаленим попитом, викликала багато радісних емоцій, а відвідувачі мали змогу помилуватися різноманіттям котячих зображень.
В експозиції представлено твори з фондового зібрання музею, які розкривають нам таку загадкову котячу душу у виконанні художників-земляків

В.О.Федорова (1920-1986) «Весняне сонце», А.Ю.Ліпатова (1960-2010) «Бабуся» (2005), В.С.Колесніченка (1933-2015) «Було свято» (2006), С.А.Дриги (1960 р.н.) «Господарі дахів» (2005), П.О.Олексієнка (1979-2016) «Блакитноокий» (2013), «Місячний кіт» (2015), наймолодшої шанувальниці - Криворучко Поліни (6 р.) «Котик-муркотик» (2016) та кумедна робота О.В.Морозової (1984 р.н.) «Кіт Арні» (2016), створена під час проведення в художньому музеї майстер-класу під керівництвом художника Олега Юрова. Напередодні створення експозиції до нас надійшов чудовий твір в техніці печворк майстрині клаптикового шитва Л.І.Кривенко (1948 р.н.) «Біля криниці» (2016). Взагалі цю роботу пані Людмила надала на VIII Великодній Благодійний Аукціон, але спочатку ми презентуємо її на виставці.
А ще ми вирішили показати фото «наших котів» - так, так…улюблених, ніжних, пухнастих і короткошерстних… Господарями цих «мімішних», а подекуди хитрющих створінь (Донни, Масяні, Рудика, Нюши, Руслани, Асі, Рижика, Тимофія, Мурки, Тихона, Коляші, Басі та Марсіка) є співробітники обласного художнього музею, які радо відгукнулися на цю пропозицію.

Отже, побажаємо всім котикам – чорним і білим, пухнастим і лисим, вередливим і лагідним мати власний теплий будинок, турботливих господарів, і звісно смачну їжу. Привітайте і ви сьогодні свого вусато-хвостатого друга: покладіть їм подвійну порцію смаколиків, почухайте за вушком, пограйтеся. І можливо, з цього дня кіт почне поважати ваші тапки, ваш сон і територію холодильника…))

Власниця котика - муркотика «Рудика», науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею Леся Нестройна
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool