Дмитро Табачник: Ніякої загрози штучного скорочення викладачів вищих навчальних закладів немає

Квітень 23, 2013 | Новини | Переглядів: 891 | Коментарі: 0

22 квітня 2013 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка під головуванням Міністра освіти і науки Дмитра Табачника відбувся круглий стіл «Розвиток вищої школи в контексті інтеграції вищої освіти України до європейського та світового освітнього простору».

 

У нараді взяли участь: Леонід Губерський, ректор КНУ імені Тараса Шевченка, голова Спілки ректорів державних вищих навчальних закладів України; Юрій Каракай, керівник управління соціально-економічних реформ Адміністрації Президента; Георгій Труханов, Голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України; Ярослав Болюбаш, голова Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України; представники Вільної профспілки освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України; голови рад ректорів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Харківської, Херсонської, Запорізької, Львівської, Сумської, Дніпропетровської, Луганської, Черкаської, Чернівецької, Донецької, Полтавської, Одеської, Кіровоградської, Миколаївської областей; голова Спілки голів обласних рад директорів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації; ректори вищих навчальних закладів України; представники студентського самоврядування.

Під час круглого столу обговорено низку актуальних питань, зокрема, стосовно виконання пункту 39.2 Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Підготовка нормативно-правових актів щодо приведення у відповідність із європейськими стандартами норм навчального навантаження викладачів вищих навчальних закладів, збільшення показника кількості студентів на одного викладача до 18» (строк виконання – грудень 2013 року).

У зв’язку з цим, Міністр Дмитро Табачник зазначив: «Необхідно уважно прочитати пункт 39.2 «Підготовка нормативно-правових актів… збільшення показника кількості на одного викладача до 18 студентів». «До» – це будь-яка цифра від 3 до 17, і це не означає, що всі повинні виходити на верхню межу. Давайте на це звертати увагу. Ми обговорювали це з головами обласних і районних комітетів нашої профспілки на Пленумі, де в складі центрального комітету більше 80 осіб. Наприклад, за розрахунками в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка співвідношення викладач/студент за деякими філологічними спеціальностями на сьогодні чинне навантаження становить 1 до 54».

За словами Дмитра Табачника, викладача не цікавить співвідношення. Його цікавить навантаження, яке необхідно приводити до європейської практики, щоб було більше самостійної роботи і більше автономії університету.

Усі учасники круглого столу долучилися до обговорення і вносили свої пропозиції щодо формулювання зазначеного пункту.

«Ми будемо вносити зміни до 39 пункту. Він буде виписаний коректніше», - повідомив Міністр.

За результатами круглого столу від Кабінету Міністрів України буде внесено пропозицію з проханням відкоригувати пункт 39.2. Зокрема, відійти від конкретних цифр та врахувати дистанційну освіту.

Дмитро Табачник також закликав ректорів ВНЗ широко поінформувати профспілки та колективи вищих навчальних закладів, що ніякої загрози штучного скорочення викладачів немає.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool