ДАІ: Обійміть життя! Нехай береже вас ремінь безпеки!

Травень 25, 2012 | Новини | Переглядів: 1230 | Коментарі: 0

Сучасний водій має в своєму розпорядженні дуже простий і дивовижно ефективний засіб захисту - ремінь безпеки. Його важливість доведена не одним врятованим життям. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у ВЗГ УДАІ УМВС Кіровоградської області

Сьогодні, застосування цих засобів безпеки стало обов'язковим, але, на жаль, левова часка учасників дорожнього руху продовжує ігнорувати елементарні правила, дотримання яких у багатьох випадках зберігають життя та здоров’я.

Надійно пристебнутий ремінь безпеки міцно утримує людину на сидінні і при аварії перешкоджає зіткненню з твердими елементами салону. Відзначимо, що використання ременів необхідно, як при відсутності подушок безпеки, так і при їх наявності, адже алгоритм розкриття подушок розробляється в припущенні, що водій (пасажир) в момент їх розкриття пристебнутий ременем. Спрацьовування подушок в момент неконтрольованого різкого зсуву тіла людини в момент аварії може привести до непередбачуваних наслідків. Наприклад, при фронтальному ударі не пристебнутий водій отримує подушкою безпеки удар в голову, що по силі перевершує удар об передню панель.
Між тим, результати численних тестів доводять, що утриматися за кермом при зіткненні можна лише на швидкості в 5 км на годину. При зіткненні на швидкості 60 км/год людина, що важить 75 кг, піддається навантаженню в три тонни. Якщо ж зіткнення відбувається, наприклад, за містом, де швидкість вища, то сила інерції при 80 км/год досягає дев`яти тонн. Такі аварії призводять до вірної смерті.
Не пристебнутий ремінь безпеки сам по собі не може бути причиною ДТП, так само як і не може запобігти аварії. Проте використання ременя безпеки дозволяє звести до мінімуму наслідки ДТП для її учасників.
Статистика свідчить, що вірогідність смертельного результату при фронтальному зіткненні для водіїв, які користуються ременями безпеки, зменшується в 2,3 рази, при бічному зіткненні - в 1,8 рази, а при перекиданні автомобіля - в 5 разів. По відношенню до пасажирів статистика дає ще більш обнадійливі цифри - при лобовому зіткненні ступінь ризику у пристебнутих пасажирів в 9 разів менше, ніж у не пристебнутих! За даними, отриманими фахівцями, використання ременів безпеки на 62-75% скорочує кількість травм у ДТП.

Згідно діючого законодавства України наявний в машині ремінь безпеки обов’язково повинен використовуватися водієм та пасажирами. Виняток становлять лише особи, які навчаються керуванню, водії та пасажири оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі в населених пунктах, а також особи, які з причини захворювання не можуть використовувати ремінь та водії-інваліди.

Недотримання цих вимог тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Та які б не були вимоги Закону, безпека водія і пасажирів перш за все залежить від самосвідомості кожного з них, від того на скільки людина дорожить своїм життям і життям інших.

Тож, хочеться порадити автомобілістам Кіровоградщини пристібати ремінь безпеки не тільки, щоб уникнути неприємної зустрічі з інспектором дорожньо-патрульної служби, але і щоб знизити ймовірність отримання важкого пошкодження або зовсім летального результату у випадку виникнення дорожньо-транспортної пригоди, від якого, до речі, не застрахований ніхто. Не забувайте – дорога не прощає помилок.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool