Онлайн-прийом громадян: Голова Держпраці зосередився на питанні видачі дозволів на газозварювальні роботи

Травень 31, 2017 | Народний репортер | Переглядів: 2194 | Коментарі: 0

На онлайн-прийомі до Голови Держпраці Романа Чернеги звернулися громадяни Кіровоградської області. Так, Володимир Гаращенко, інженер з охорони праці Приватного акціонерного товариства «Гідросила ЛЄДА», розповідає, що на підприємстві переважно використовують електрозварювальне обладнання та, відповідно, дозвіл на зварювальні роботи отримано.

Проте час від часу в товаристві виконуються газозварювальні роботи. Тому він вирішив з’ясувати, чи потрібно у такому разі отримувати дозвіл на газозварювальні роботи?

Голова Держпраці зазначив, що стаття 21 Закону України «Про охорону праці» регламентує обов’язок роботодавця одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
Процедуру видачі або відмови у видачі, переоформленні, видачі дублікатів, анулювання дозволів визначає Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107.

Згідно з пунктом 9 Порядку для одержання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки, який видає територіальний орган Держпраці, роботодавець, виробник або постачальник (уповноважена особа) подає особисто чи надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до державного адміністратора заяву, до якої додається висновок експертизи щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання заявлених робіт.

Якщо суб’єкт господарювання виконує роботи підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 2 (зварювальні, газополум’яні (до них відносяться газозварювальні), наплавні роботи (пункт 23 додатку 2 до Порядку), то йому необхідно одержати відповідний дозвіл згідно з вимогами Порядку.

Від себе Роман Чернега порадив не зволікати та не покладатися на долю, а дбати про безпечні умови праці. Відповідно, отримання таких дозволів в першу чергу убезпечує працівників, які виконують газозварювальні роботи, від можливих травматичних наслідків.
Останнім часом в суспільстві та мас-медіа з’являється інформація про те, що через певний час пенсіонерам потрібно буде обирати, або працювати та отримувати зарплатню, або йти на законний відпочинок та отримувати пенсію. Так ,і Людмила Шевченко звернулася до Голови Держпраці з питанням, яке останнім часом її хвилює. А саме, чи має вона право працювати на пенсії та чи не обернеться таке рішення проти неї? Голова Держпраці зазначив, що дане питання не порушується на державному рівні, Трудовий кодекс забороняє будь-яку дискримінацію за віком, а тому Людмила Михайлівна та й усі інші пенсіонери нашої країни мають законне право працювати, отримувати зарплату та пенсію одночасно.

Онлайн-прийом відвідало 5 громадян з Кіровоградської області. Зокрема, розглядалися питання щодо накладання штрафних санкцій територіальними управліннями служби, виплати мінімальної заробітної плати, особливості виконання робіт підвищеної небезпеки.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool