Кировоградщина: чернобыльцев ждет тщательная проверка

Січень 12, 2017 | Стрічка | Переглядів: 3260 | Коментарі: 0

На официальном сайте Министерства социальной политики Украины появился проект постановления КМУ, который касается некоторых вопросов определения статуса лиц, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы и других ядерных аварий.

Если написать кратко об этом проекте, то можно понять, что сначала всем чернобыльцам придется поменять в очередной раз свои удостоверения. Обидно за истинных ликвидаторов, которые сейчас болеют из-за высоких доз полученной радиации, и должны будут опять доказывать, что они там были. А тот, кто умудрился незаконно присвоить себе звание ликвидатора, заехал начальник в Зону на 2-3 минуты- все он герой. Получил себе от государства все - квартиры, машины, землю, большую пенсию, а теперь доказать, что он герой, ему раз плюнуть, у таких людей все схвачено и «намази», и такие в очередях стоять не будут.

А тот, кто действительно дышал смертельной радиацией, тот практически ничего не имеет. Особенно это касается второй категории ликвидаторов солдат срочной службы. Ушел солдат на заслуженную пенсию и получил пенсию ниже прожиточного минимума. Вот во что оценило государство подвиг солдата!

А теперь иди и снова доказуй, получай, ходи по всем инстанциям.

У чернобыльцев сложилось такое мнение, что, как только начинают менять удостоверения, то это не к добру. Решили снова что-то забрать или подчистить списки ликвидаторов. Хорошо, если не вычистят настоящих ликвидаторов, а действительно фальшивых!

Проект

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 2017 р. №

Київ

Деякі питання визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій

 

Відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, що додається.

2. Затвердити нові зразки посвідчень учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, учасника ліквідації наслідків ядерних аварій, особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, особи, яка постраждала від радіаційного опромінення, дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, дружини (чоловіка), опікуна дітей померлого громадянина із числа (ліквідаторів, потерпілих), смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, або з участю у ліквідації інших ядерних аварій, що додаються.

3. Дозволити до 01 січня 2019 використовувати для видачі громадянам уже виготовлені бланки посвідчень за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1992 р. № 501 „Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (Зібрання постанов Уряду України, 1992 р., № 10, ст. 245), від 20 січня 1997 р. № 51 „Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (Офіційний вісник України, 1997 р., № 5), від 21 серпня 2001 р. № 1105 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 34, ст. 1592).

4. Міністерству соціальної політики забезпечити виготовлення бланків посвідчень та вкладок до них.

Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям (далі – уповноважені органи) забезпечити своєчасну видачу посвідчень та вкладок до них.

5. У зв’язку з введенням нових зразків посвідчень уповноваженим органам провести повну заміну посвідчень особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1), учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 та 3), що видаються особам з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, та особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), що видаються особам із числа постраждалих за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, на нові зразки посвідчень до 01 січня 2019 року.

6. Уповноваженим органам утворити у місячний строк комісію з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та затвердити відповідне положення.

7. Внести до Порядку віднесення громадян із числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 грудня 1992 р. № 674 „Про порядок віднесення деяких категорій громадян до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, зміни, що додаються.

8. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

9. Контроль за дотриманням Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій покластина Міністерство соціальної політики та уповноважені органи.

 

Прем’єр-міністр України В. ГРОЙСМАН

Ознакомиться с проектом постановления КМУ.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool