Що варто знати про Гепатит А

Листопад 03, 2023 | Здоров'я та краса | Переглядів: 660 | Коментарі: 0

Спалахи інфекційних захворювань вимагають миттєвої реакції, локалізації та ліквідації. 

Тому, відповідні служби постійно здійснюють контроль щодо санітарно-епідемічного благополуччя, а також проводять просвітницьку роботу серед населення з профілактики виникнення того чи іншого захворювання. Гепатит А (або ж ще хвороба Боткіна чи хвороба брудних рук) – є одним із них.

Спалахи цього захворювання виникають у різних регіонах країни.

Приміром, нещодавно у м. Вінниця стався спалах вірусного гепатиту А з досить великою кількістю хворих. Перший випадок був зареєстрований 16 жовтня. Зважаючи на стрімку динаміку захворюваності та територіальне поширення (м. Вінниця та деякі громади Вінницької області) було посилено протиепідемічні заходи та проводиться вакцинація.   

Що ж потрібно знати про це захворювання?

Вірус гепатиту А викликає запалення печінки, а інфікування ним відбувається фекально-оральним шляхом, через недотримання простих правил гігієни (миття рук), споживання заражених продуктів харчування, води або контакт з хворою людиною.

На відміну від інших вірусів гепатиту, цей не має хронічної форми, але одужання хворого може розтягнутися до кількох місяців. Після перенесеного захворювання у людини формується стійкий і тривалий імунітет. Досить рідко гепатит А може спричинити ураження нирок, підшлункової залози чи смерть.

Інкубаційний період становить 14-28 днів. При захворюванні вираженою симптоматикою є: слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, підвищена температура, потемніння сечі, жовтяниця тощо. Не завжди в інфікованої людини проявляються перераховані симптоми, особливо це стосується дітей, а ось у дорослих перебіг захворювання у важкій формі досить поширений.

Для профілактики інфікування вірусом гепатиту А проводиться вакцинація.

Не менш ефективними методами боротьби є:

дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету);
поліпшення санітарних умов;
забезпечення безпечності та якості харчових продуктів, води. Зокрема свіжі овочі, фрукти, зелень, ягоди тощо необхідно ретельно мити перед вживанням. Також споживати бутильовану, фільтровану або перекип’ячену воду (кип’ятити слід не менше 10 хвилин);

Не займайтеся самолікуванням, при появі перших симптомів зверніться до лікаря. Це запорука вашого здоров’я та здоров’я оточуючих людей, в тому числі ваших рідних та близьких.

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool