Дитина захворіла на туберкульоз. Що робити?

Жовтень 21, 2020 | Здоров'я та краса | Переглядів: 1140 | Коментарі: 0

Якщо у родині дитина захворіла на туберкульоз, що потрібно знати батькам та як допомогти ефективно пройти курс лікування. Ці питання в рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що втілює БО «100 відсотків життя. Кропивницький», ми адресували головній лікарці КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер Кіровоградської обласної ради» Галині Горенко.

- Туберкульоз передається через повітря - аерогенним шляхом. Найчастіше діти можуть захворіти тоді, коли дорослий хворий із близького оточення часто контактує з малюком, найчастіше – в приміщенні. Хворий видихає повітря, в якому є багато збудників хвороби (інфекційний аерозоль), а дитина його вдихає. Якщо це продовжується тривалий час, тоді може розвинутись туберкульоз, - зауважує Галина Горенко.

Якщо так сталося, що дитина захворіла, лікарка радить батькам дотримуватися наступних рекомендацій.

- Обов’язково продовжувати щосили любити свою дитину, ніби нічого не сталося! Слід обстежитися самим та проконтролювати, щоб усі знайомі, які контактували з дитиною, теж пройшли обстеження щодо виявлення туберкульозу – для виявлення джерела інфікування дитини, та для того, щоб хворий більше нікого не заразив і сам найшвидше одужав. Слід заспокоїтися та налаштуватися на тривалий період лікування - від 6 місяців до 2 років, у залежності від форми туберкульозу. Хоча зараз, враховуючи застосування нових протитуберкульозних препаратів, строки лікування значно скоротилися та займають не більше одного року. Проте бувають і винятки, - - розповідає Галина Горенко.

Фахівець наголошує, що не слід заважати лікарям лікувати, не займатися самолікуванням. Необхідно довіряти лікарю, налагодити з ним якомога тісніший зв'язок. Потрібно розуміти, що діти майже ніколи не бувають заразними для оточуючих дорослих, тому батькам не варто боятися захворіти від дітей. Потрібно пам’ятати, що лікування туберкульозу може мати як стаціонарний (в лікарні), так і амбулаторний (в домашніх умовах), або лише амбулаторний етапи. Якщо дитина лікується вдома, батьки мають знати все про протитуберкульозні ліки, їх назву, кількість, колір, форму, час та особливості прийому.

- Слід налаштуватися на те, що діти, зазвичай, нормально переносять протитуберкульозні препарати, однак, як і будь-які ліки, ці препарати мають побічні реакції, тому слід дізнатися про них у лікуючого лікаря та пильно слідкувати за станом дитини. Батьки мають знати, як купірувати побічні реакції. Якщо дитині вдома стане зле – саме батьки мають до появи медичного працівника надавати невідкладну допомогу, а значить - потрібно знати, що може статись та як із цим боротися! Не забувайте, що життя вашої дитини у ваших руках! Потрібно бути терплячими та люблячими, щоб у дитини не було відчуття, що вона захворіла «не тією», «ганебною» хворобою, адже не всім дорослим, на жаль, вистачає обізнаності та сили духу залишити добре ставлення до родини, в якій дитина захворіла на туберкульоз. Колись все це скінчиться, і ви собі подумаєте, що ваша родина – найкрутезніша в світі команда, раз таки перемога за вами! – наголошує Галина Горенко. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool