Аграрний сектор зацікавлений у поглибленні співробітництва з Китаєм

Січень 25, 2014 | Новини регіонів | Переглядів: 1008 | Коментарі: 0

Аграрний сектор України зацікавлений у прискоренні виконання українсько-китайських домовленостей у різних сферах, у тому числі і в сільському господарстві.

Про це заявив на засіданні Української частини Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.
На думку експертів, необхідно активізувати роботу на всіх напрямах двостороннього співробітництва. І особливо слід приділити увагу крокам, які б дозволили прискорити залучення китайських інвестицій у вітчизняний аграрний сектор, а також нарощення експорту української аграрної продукції до Китаю, підкреслюють вони.
Експерти пояснюють, що саме аграрний сектор зараз найбільш готовий до таких інвестицій. У світі зростає чисельність народонаселення. Крім того, підвищується і зростання добробуту людей, насамперед, у таких густонаселених країнах, як Китай та Індія. Тому потреба у продукції сільського господарства, в готових продуктах харчування у світі зростатиме.
А Україна одна із тих країн, яка має сприятливі природно-кліматичні умови, займає вигідне місце розташування і може істотно наростити виробництво готових продуктів харчування, підкреслюють експерти.
Так, за 11 місяців 2013 року українські аграрії експортували на зовнішні ринки сільгосппродукції і готових продуктів харчування на суму 15,1 млрд. дол. США. У 2012 році їх експорт становив 17,9 млрд. дол. США, а в 2011 році — 12,8 млрд. дол. США.
При цьому, нагадують експерти, за прогнозними оцінками Міністерства аграрної політики і продовольства, протягом 2013/2014 маркетингового року Україна поставить до Китаю до 5 млн. тонн зернових і до 350 тис. тонн олії.
Також в Уряді розраховують, що з 2014 року українські соя і ячмінь вийдуть на китайський ринок. Як відомо, відповідні фітосанітарні протоколи в кінці 2013 року були підписані Міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Присяжнюком і представниками Генеральної адміністрації нагляду за якістю, інспекції і карантину Китайської Народної Республіки.
На думку експертів, для збільшення експортного потенціалу аграрного сектору важливо також забезпечити багатомільярдні інвестиції в розвиток експортоорієнтованої логістичної інфраструктури. І китайські інвестиції в українську логістику були б вельми затребуваними.
Експерти у зв'язку з цим нагадують про угоди з Експортно-імпортним банком Китаю на суму 3 млрд. дол. США, досягнуті восени 2013 року.
Частина цього кредиту піде на модернізацію зрошувальних систем в південних районах країни з метою відновлення подачі води з Каховського водоканалу на 2,5 млн. га сільгоспземель. Ставка кредиту, який виділяється Україні на 15 років, становитиме 6,5% річних. Перші транші китайського кредиту Україна розраховує отримати вже навесні 2014 року. Половина цих грошей піде на закупівлю китайського сільгоспобладнання.
Експерти також нагадують, що китайський бізнес вже розпочав створення на території України великої мережі свиноферм із власним виробництвом кормів — для подальшого експорту м'яса до Китаю та продажу на українському ринку. Також Китай збирається налагодити виробництво сільськогосподарської продукції на українських землях.

Інформармаційно-аналітичний бюлетень КМУ
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool