Звіт Лариси Андреєвой (ФОТО)

Грудень 07, 2011 | Новини | Переглядів: 1522 | Коментарі: 0

6 грудня у Кіровоградській міській раді відбулась прес - конференція заступника міського голови Лариси Андреєвої.

21 грудня виповниться рік її перебування на посаді куратора гуманітарної сфери міста Кіровограда, тож сьогоднішня прес – конференція стала одночасно своєрідним звітом про зроблену роботу і презентацією планів на рік наступний.
Лариса Андреєва була відвертою у розмові з журналістами і не приховувала, що хоч і вдалося виконати чимало із задуманого, проте, в силу цілого ряду об’єктивних факторів, залишились і не до кінця реалізовані проекти.
Серед безумовних здобутків міської влади у 2011 році необхідно відзначити вперше започатковану в обласному центрі програму “Здорові жителі – здорове місто”. Завдяки новому проекту, наголосила Лариса Андреєва, понад 5 тисяч кіровоградців змогли пройти комплексний медичний огляд за місцем проживання. Дехто із мешканців міста, особливо людей похилого віку, що проживають у віддалених мікрорайонах, звернулись до лікарів вперше за багато років. Але, найголовніше, первинні медичні огляди дозволили вчасно, на ранніх стадіях виявити небезпечні захворювання, у тому числі туберкульоз і онкопатології. А це, у свою чергу, врятувало десятки життів кіровоградців.
З 5 по 9 грудня акція триватиме на селищі Новому, а з 12 грудня безкоштовні медогляди зможуть пройти жителі мікрорайону Жадова на базі 5 поліклініки.

Лариса Андреева, фото Игоря Филипенко.

 

У 2012 році програма “Здорові жителі – здорове місто” буде продовжена, підкреслила Лариса Андреєва, вже складено і оприлюднено графік її проведення по мікрорайонах міста. У планах міської влади охопити профілактичними медичними оглядами втричі більше кіровоградців.
У галузі освіти також є позитивні зрушення. Достатньо сказати, що в місті значно зменшилась кількість шкіл, які працюють у дві зміни, вперше за багато років відкрито 8 нових груп у дитячих дошкільних закладах №№ 37, 43, 17, 63, 48. У наступному році, пообіцяла заступник міського голови, така практика буде продовжена. Для цього уже сьогодні здійснюється інвентаризація дитячих садочків та визначається потреба у відкритті додаткових груп по мікрорайонах.
Відсутність достатнього фінансування у бюджеті розвитку не дозволила втілити у життя будівництво модульної котельні для дошкільних навчальних закладів №№73 та 31. Проте у 2012 році є всі шанси реалізувати такий проект, відповідні кошти включені до проекту бюджету на наступний рік. Така котельня, звернула увагу Лариса Андреєва, дозволить забезпечити функціонування басейну в ДНЗ №73, а це дуже важливо, оскільки сюди приводять діток з ортопедичними вадами.
На стадії закінчення знаходиться ще один масштабний для Кіровограда проект – відкриття реабілітаційного центру для дітей з вадами фізичного та розумового розвитку на базі ДНЗ №44 по вулиці Бєляєва.
- Я добре знайома з цією проблемою, - поділилась з журналістами Лариса Андреєва, - відсутність подібного центру залишає батьків таких дітей один на один зі своєю бідою. А це неймовірне психічне навантаження.
Сьогодні повністю готові всі нормативні документи по реабілітаційному центру, а на першому поверсі майбутнього центру завершуються ремонтні роботи. До кінця року тут функціонуватимуть перші дві групи дітей. Передбачене і фінансування центру на наступний рік: у проекті державного бюджету закладені кошти у сумі 580 тисяч гривень.
У 2012 році, повідомила Лариса Андреєва, планується також продовжити ремонт 2 поверху корпусу закладу, щоб відкрити ще декілька дитячих групп, адже до міської ради телефонують і батьки з районів області з проханням влаштувати дитину до такого центру.
Дитячі проблеми завжди знаходяться в центрі уваги міської влади. Нещодавно міський голова Олександр Саінсус спеціально зустрічався з представниками бізнесу, які підтримали ідею створити в Кіровограді опікунську раду, яка б допомогала вирішувати дитячі питання в обласному центрі. У Кіровограді величезна кількість талановитих, обдарованих дітей і така опікунська рада значно б допомогла їм реалізувати себе, дозволила б брати участь у багатьох конкурсах, фестивалях, змаганнях всеукраїнського і міжнародного рівня.
Серед проблемних питань галузі Лариса Андреєва відзначила також дефіцит фінансування заробітних плат у сфері освіти, охорони здоров’я, культури і фізичної культури та спорту. Вже на початку року за формульними розрахунками бюджет галузі був забезпечений на 80%. У той же час, звернула увагу заступник міського голови, протягом року відбулося підвищення заробітних плат і надбавок, які поки що не підкріплені фінансово з боку держави. До кінця року необхідно віднайти додатково близько 7 мільйонів гривень: по 3 мільйони на освіту і охорону здоров’я, 400 тисяч на галузь культури і 100 тисяч для фізичної культури і спорту. Тож доводиться економити на всьому. А ще майже вдвічі виросли комунальні платежі, подорожчали продукти харчування. Проте є висока ймовірність того, що місто отримає додаткову субвенцію з державного бюджету ще в грудні поточного року, висловила сподівання Лариса Андреєва.
Проте незважаючи на таку, досить складну ситуацію, місто не має боргів із заробітної плати перед працівниками бюджетної сфери, наголосила куратор галузі. Сьогодні були проплачені останні транші заробітної плати за листопад.
Лариса Андреєва звернулась також до теми, яка останнім часом активно обговорюється в засобах масової інформації. Це доля міського Будинку вчителя. Міська влада не має планів щодо його ліквідації, звернула увагу представників ЗМІ.куратор гуманітарної галузі. Цей заклад був і залишається працювати разом з усіма своїми клубами і гуртками. Проте заступник міського голови роз’яснила журналістам справжній стан, у якому знаходиться приміщення Будинку вчителя. Міський заклад розташований на другому поверсі. Власники першого поверху, облаштовуючи кафе, зламали більшість внутрішніх стін, що несли основне навантаження. В актовому залі Будинку вчителя просто небезпечно проводити масові заходи. З іншого боку, на третьому поверсі прорвало систему опалення і гарячою водою залило другий поверх. У таких умовах неможливо зберігати музичні інструменти, костюми, літературу.
Щоб виконати у будинку якісний капітальний ремонт, необхідно віднайти близько 5 мільйонів гривень. Таких коштів у бюджеті немає. Тож сьогодні стоїть питання про перенесення Будинку вчителя у більш пристосовані для його діяльності приміщення. Над цим працюють спільно міське і обласне управління комунальної власності. Поки що розглядався ряд варіантів, проте остаточного рішення не прийнято. Міський Будинок вчителя, наголосила Лариса Андреєва, до вирішення питання про його перебазування залишатиметься на своєму старому місці і про його закриття чи скорочення штатів не може бути мови.
Ще одна проблема, яку порушила заступник міського голови, хвилює і міську владу, і кіровоградських дітей, і їх батьків. Це питання дозвілля дітей і молоді та пов’язані з ним прояви злочинності.
Міська влада послідовна у своїх діях. Рішенням міської ради на території Кіровограда заборонено продаж алкогольних напоїв і пива після 22.00. На жаль, не всі заклади торгівлі дотримуються визначених правил. Вечірні рейди, що проводяться щотижня спеціалістами міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, представниками міліції свідчать про досить високий рівень алкоголізму у дитячому середовищі. Рейдовим групам доводилось збирати дітей у нетверезому стані та доставляти їх додому, в той час, як їх батьки були переконані, що діти вдома. Лариса Андреєва впевнена, що єдиним дієвим заходом проти незаконослухняних закладів торгівлі стане позбавлення їх ліцензії на продаж алкогольних напоїв. У той же час необхідно далі розвивати в Кіровограді мережу дитячо – юнацьких клубів, задіювати в організації дитячого дозвілля спортивні зали загальноосвітніх шкіл. На проведеній нещодавно нараді із проректорами з виховної роботи кіровоградських ВНЗ, заступниками директорів ПТУ, коледжів досягнута домовленість про продовження часу роботи спортивних секцій, гуртків до 22.00. На думку Лариси Андреєвої, це додатково забере з вулиці близько 15% молоді.
Крім того, у проект бюджету на наступний рік будуть закладені кошти для придбання тренажерів і спортивного обладнання для 17 ДЮКів за місцем проживання.
Тема дозвілля молоді активно обговорюється і на засіданнях Молодіжної ради при виконавчому комітеті міської ради, яка демонструє у поточному році плідну роботу.
Значна частина депутатського корпусу міської ради готова підтримати рішення про обмеження перебування підлітків на вулицях міста після 22.00. У нічні клуби в такому разі вхід буде лише за паспортом, а батьки нестимуть персональну відповідальність за нічні пригоди своїх дітей.

джерело

фото Ігоря Філіпенка.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool