Заява правління Кіровоградської обласної організації Національної спілки журналістів України

Березень 03, 2014 | Новини | Переглядів: 1496 | Коментарі: 3

У зв’язку зі зміною влади, що стала наслідком боротьби українського народу проти режиму Януковича, виникають певні проблеми в діяльності засобів масової інформації, зокрема комунальних ЗМІ.
 

Депутати та так звані громадські ради, які наділили себе правом «наводити порядок» на тій чи іншій території, висувають претензії до журналістів, редакторів, погрожують їм звільненням та закриттям видань.
З цього приводу мусимо зазначити, що в умовах згортання демократії, жорсткого контролю за діяльністю комунальних ЗМІ не всі журналісти могли відстоювати свої позиції, але це не означає, що треба вчиняти над ними розправу. Сьогодні значно важливіше усім зробити правильні висновки з недавнього минулого, а головне – запровадити механізм, за якого праця журналістів не залежала б в від волі чиновника, унеможливила використання газети керівниками міст, районів у своїх інтересах. Ми неодноразово наголошували на неприпустимості незаконного втручання в діяльність комунальних видань засновників, політичних сил, управління інформаційної діяльності облдержадміністрації. Наша позиція – журналісти мають служити не владі, не чиновникам, а суспільству, забезпечувати його неупередженою, правдивою інформацією.
Ураховуючи ситуацію, що склалася в інформаційному просторі області, з метою її оздоровлення, захисту журналістських прав та свободи слова, заявляємо наступне:

1. Категорично засуджуємо та вимагаємо припинити будь-який тиск, переслідування, фізичні та моральні розправи над працівниками ЗМІ, журналістами, які в будь-яких умовах виконують свої професійні обов’язки, ризикуючи життям і здоров’ям. Як з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування так і з боку різних політичних об’єднань та громадських організацій.
2. Втручання в діяльність засобів масової інформації можливе тільки на підставі закону; неприпустимим є втягування редакційних колективів у політичну боротьбу, використання їх для захисту інтересів лише провладної політичної сили, фінансовий чи будь-який інший тиск на них.
3. На часі реорганізація управління інформаційної діяльності облдержадміністрації,
яке замість розбудови інформаційного простору області постійно втручається
в роботу ЗМІ, поширює «темники», ділить видання, журналістів на «своїх» і
«чужих».
4 .Обов‘язок журналістів – суворо дотримуватися вимог Кодексу етики українського
журналіста, пам’ятати, що «свідоме порушення норм журналістської етики є
абсолютно несумісним із професійною журналістикою, піддається громадському
осуду, може бути підставою для позбавлення прес-карти чи позбавлення членства в
професійних спілках».
5. Верховна Рада та уряд мають прискорити роздержавлення комунальної преси та створення суспільного мовлення.

Прийнято на засіданні правління 28 лютого 2014 року


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool