Залізничне ретро: 150 років тому розпочато будівництво Одеської залізниці (ФОТО)

Травень 17, 2013 | Новини | Переглядів: 912 | Коментарі: 0

Старовинний паровоз, залізничники у формі XIX століття, духовенство й вище керівництво міста й області… Усе, як півтора століття тому.

17 травня 1863 року в Одесі відбулася урочиста церемонія освячення початку будівництва залізниці. У молебні взяли участь генерал-губернатор, міський голова, вищі військові чини, духовенство та місцеві жителі. Через 150 років митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел освятив ікону Миколая Чудотворця, що є покровителем усіх мандрівників. Ікону встановили між першим та другим поверхами у круглому залі пасажирського вокзалу Одеса-Головна.
Далі урочистості тривають на четвертій платформі вокзалу, де на гостей уже чекає оркестр. Тут керівництво залізниці, міста й області разом вітають одеситів з ювілеєм та вручають пам’ятні нагороди. Серед двох сотень присутніх - - майбутні залізничники, поважні ветерани, працівники залізниці та інші.
Виступаючи з вітальним словом начальник Одеської залізниці Микола Луханін зазначив: «Готуючись до свята ми прагнули об’єктивно відтворити атмосферу 60-х років ХІХ ст., максимально наблизитися до епохи зародження нашої залізниці. Сьогодні ви маєте унікальний шанс перенестися у історичне минуле – побачити давній паровоз, залізничників у формі того часу, разом з нами доторкнутися до історії Одеської магістралі».
Запрошені гості визнають, що будівництво залізниці стало потужним поштовхом до активного розвитку промисловості та торгівлі регіону, а її необхідність була і залишається очевидною – стійке транспортне забезпечення хлібної торгівлі, доставка бавовни, цукру, машин та інших імпортних вантажів з Причорномор’я до центральних регіонів держави – це лише початок роботи залізниці. Обсяги перевезень зростали, що було і є основою росту національної економіки і найбільш доступним видом транспорту.
Протяжність першої залізничної гілки Одеса – Балта становила 220 верст, а за перший рік роботи залізниці (1866 рік) було перевезено майже 80 тис. пасажирів та 1,8 тис. тонн вантажів. Сьогодні Одеська залізниці забезпечує вантажоперевезення 4,5 тис. підприємств, на магістралі навантажується понад 30 млн. тонн вантажів щороку. Понад 43 млн. пасажирів на рік віддають перевагу комфорту та надійності залізничного транспорту для здійснення туристичних та ділових поїздок. Однак успішній роботі нинішнє покоління залізничників завдячує колосальній праці багатьох поколінь попередників, переконаний начальник Одеської залізниці Микола Луханін. «150 насичених подіями років історії нашої сталевої магістралі підтверджують, що саме залізниця забезпечує повноцінне економічне життя регіону. Ми шануємо пам'ять, історію нашого підприємства, а тому щиро вдячні тим, хто заклав міцний фундамент стабільної і динамічної роботи Одеської залізниці», - підкреслив начальник залізниці.
Завершилися урочистості святковою подорожжю ретропоїздом.

Одеської залізниці

Одеської залізниці


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool