Зачерпну я з криниці водиці, зачерпну добра (ФОТО)

Серпень 25, 2011 | Новини | Переглядів: 4772 | Коментарі: 0

23 серпня 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї вперше відкриється персональна виставка живописних творів художника, члена Національної спілки художників України Станіслава Антоновича Антонюка (м. Житомир) з нагоди відзначення 20-ї річниці незалежності України.

Яскравим представником української живописної школи, справжнім професіоналом своє справи серед художників України є Станіслав Антонюк.
Станіслав Антонович народився 7 лютого 1941 року у м. Перемишль Львівської області, в сімї робітника. Коли розпочалася друга світова війна, сім’я майбутнього художника евакуювалась в с.Сімаківка Новгород-Волинського району Житомирської області, а батько пішов на фронт. По закінченні війни вони переїхали в с.Ржатківка Новоград-Волинського району. Нині це село загубилося в околицях сучасного районного центру і стало вулицею Дружби м. Новоград-Волинська.
В 1948 році майбутній художник розпочав навчання в Ржатківській чотирьохрічній початковій школі. Згодом у Новоград-Волинській середній школі № 3 ім. Мічуріна. Малювати почав з п’ятнадцяти років, дивуючи оточуючих вмінням точно висловити думку через малюнок, відвідував гурток образотворчого мистецтва при Будинку піонерів. В 1959 році закінчивши школу переїхав працювати в м. Київ. Спочатку працював слюсарем в «Південенергомонтаж», а потім старшим лаборантом інституту металофізики АН УРСР. Після роботи і у вихідні дні відвідував різні студії образотворчого мистецтва.
В 1961 році Станіслав Антонович вступив до Київського училища прикладного мистецтва на факультет художнє ткацтво, нині Київський державний інститут декоративно - прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука. Художники-викладачі: Людмила Жоголь (нині народний художник України, академік Академії мистецтв України) – композиція, Анатолій Янін – живопис, Віктор Кочевський – малюнок, Ніна Ган – пластична анатомія. Після служби в армії працював художником оформлювачем на різних підприємствах, а з 1975 по 1990 роки - старшим художником бюро промислової естетики заводу «Хімволокно».
Співпраця та навчання у майстрів, які є гордістю української мистецької школи (Д.Шостак, М. Максименко), сприяли подальшому розвитку професіоналізму, завдяки якому він вписує свою самобутню та яскраву сторінку в історію образотворчого мистецтва України.
З 2000 року С. Антонюк - член Національної Спілки художників України. Все життя, на яких би посадах не працював, весь свій вільний час присвячує живопису.
З 1992 по 1993 рік два роки Антонюк С.А. працював на пленері в м. Ульянівську (Росія).
У 2006 - 2008 роках постійний учасник пленерів в смт Седнів Чернігівської області. Брав участь у 5-му Всеукраїнському мистецькому пленері «Хортиця крізь віки». У 2008 році отримав диплом учасника першої Всеукраїнської виставки натюрморту.
Станіслав Антонович багаторазовий учасник обласних, республіканських та міжнародних виставок. В його творчому доробку участь у 48 -ми Всеукраїнських художніх виставках.
В 2007 році за участь у Всеукраїнській виставці пейзажу «Меморіал А.І.Куїнджі» у м. Мелітополі нагороджений пам’ятною медаллю.
Живописні твори С.А. Антонюка прикрашають зібрання найвідоміших музеїв України, Росії, а також приватні колекції Росії, країн Прибалтики, Франції, Німеччини, США та інших держав. Його твори закуплені Дирекцією художніх виставок, Міністерством закордонних справ, Міністерством культури України.
Художник плідно працює в техніці станкового живопису, жанрах портрету, натюрморту, пейзажу. Але все ж таки провідні жанри в творчості С. Антонюка - натюрморт та пейзаж. Художник надає перевагу реалістичній манері, багато приділяє уваги кольору, його полотна вирізняються яскравістю та емоційністю виконання.
На виставці «Зачерпну я з криниці водиці, зачерпну добра», яку Станіслав Антонович писав з філософським підтекстом «Для спраглих духовно малюю я криниці» представлено 36 живописних полотен майстра. Ця унікальна виставка – справжнє втілення мрії художника про представлення своєрідного мистецького вернісажу безмежного розмаїття різноманітних колодязів і криниць України.
Криниці – природні джерела чистої води, що мають важливе символічне значення. У народному фольклорі часто оспівують криниці та колодязі у піснях, описуючи літній жаркий період року у селі. Є і сталі фразеологізми: «невичерпна криниця», «чиста криниця», «з народної криниці», що означає постійне живлення народними традиціями та символами. Криниці на картинах Антонюка є символами добра, затишку, добробуту, наповнені тонким ліризмом та символізують джерела духовності українського народу.
В експозиції представлено ліричні пейзажі «Криниця з журавлем» (2002р.), «Яка ж криниця без червоної калини» (2002р.), «З криниці я нап’юсь водиці» (2009р.), «Заросла стежина до криниці» (2002р.), «Осиротіла криниця» (2009р.), «Старий колодязь баби Ядвіги» (2010р.) та ін. Серед них вирізняються роботи, які написані на пленері «Криниця в Седневі (2008р.), «Криниця в Глиновцях (2001р.), «Криниця над р. Случ» (2003р.), «Старий колодязь в с. Чехівці» (2010р.), «Криниця в м. Коростишів» (2009р.) та ін. Всі ці мальовничі краєвиди просто та виразно представляють красу української природи, просякнуті любов’ю до рідної української землі.
Окремим експозиційним комплексом представлено роботи з фондового зібрання обласного художнього музею, які утворюють триптих «Спогади про Україну» (2006 – 2010 р.р.). Полотно «Спогади про батька і Україну» (2006р.) у 2006 році було закуплено Міністерством культури України та передане до фондів обласного художнього музею. Твори «Спогади про матір і Україну» (2009р.) та «Спогади про Україну» (2006р.) митець подарував до фондового зібрання музею у 2009- 2010 роках.
С.А.Антонюк – один з провідних художників-реалістів на Поліссі, який відстоює традиції українського образотворчого мистецтва та зберігає неповторну індивідуальність мислення, при цьому завжди підкреслюючи свою причетність до української культури. Твори Станіслава Антоновича відзначені яскравістю кольорів та їх гармонійним поєднанням. У творчі плани художника входить робота і на Кіровоградщині, аби в його колекції криниць з’явилися б криниці з Центральної України.
Під час відкриття виставки Станіслав Антонович передасть до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею дві картини.

Заступник директора музею з наукової роботи Ганна Осіпова

Зачерпну я з криниці водиці, зачерпну добра (ФОТО)

Зачерпну я з криниці водиці, зачерпну добра (ФОТО)

Зачерпну я з криниці водиці, зачерпну добра (ФОТО)

Зачерпну я з криниці водиці, зачерпну добра (ФОТО)


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool