Кіровоградщина: Яку гидоту домішують у молочну продукцію ?

Серпень 15, 2012 | Новини | Переглядів: 1196 | Коментарі: 0

Вчора, у вівторок 14-го серпня Кіровоградський прес-клуб провів засідання, присвячене якості молокопродуктів у роздрібній та оптовій торгівлі області. Цю «гарячу» тему висвітлили наші місцеві медичні працівники та столичний експерт.

Зокрема, Олена Миколаївна Сабурова, обласний лікар-дієтолог у своєму виступі зазначила, що молоко дуже корисний продукт харчування, насичений білками, жирами та необхідними для людського організму вітамінами. Але нині молоко, яке продається у магазинах, не завжди відповідає своїй назві. Ті харчові та хімічні добавки, які додаються у молочні продукти, зокрема, рослинні жири та пальмова олія, негативно впливають на систему травлення людини. Особливо, якщо перевищена їх допустима норма. Авторитетний лікар навела вражаючі приклади захворювань, викликаних вживанням молокопродуктів із шкідливими добавками, а це різні алергічні реакції, захворювання шлунково-кишково тракту, печінки, нирок, навіть онкологічні захворювання. Тож, Олена Миколаївна закликала кіровоградців відповідальніше та уважніше ставитися до вибору молокопродуктів при їх купівлі та вживанні.
Юрій Чорнобривець, директор київського Інституту споживчих експертиз, навів конкретні приклади вживання шкідливих добавок, що їх застосовують у виробництві деякі безвідповідальні підприємства в погоні за прибутками. Наприклад, пальмова олія в Україні вже звично увійшла до змісту згущеного молока, цукерок, шоколаду та шоколадної пасти, локшини швидкого приготування, чіпсів, крекерів тощо: додавання пальмової олії в ці продукти сягає інколи 95%. А між тим, пальмову олію у всьому світі вживають здебільшого для змащення обладнання у металургійній промисловості; її розчиняє лише бензин, тож людський організм її практично не засвоює – вона густо „шлакує” організм і виводиться з нього дуже повільно. Саме ці чинники і призводять до численних серцево-судинних, онкологічних, гастроентерологічних захворювань та ожиріння.
Інший приклад з досліджень Ю.Чорнобривця: щоб „згущенка” та сухе молоко були білішими, нечесні виробники додають до неї „харчовий додаток, фарбник-відбілювач” Е-171 – діоксид титану. „Це – основний компонент фарби – білила”, підкреслив експерт: „ви ж не будете годувати своїх дітей фарбою з господарчого магазину?!” А між тим, у всьому світі діоксид титану широко застосовується у виробництві лаків, фарб, паперу та пластмас. І лише в Україні, Росії та ще в деяких „третіх” країнах його легально додають у харчі.
Головним висновком експерта було таке: „Першою прикметою неякісного продукту є його низька ціна (банка згущеного молока не може коштувати ледь дорожче за літр натурального!). Уважно читайте вміст молокопродукту на етикетках: там мають бути лише відомі вам природні складові. Чим менше там буде невідомих вам речовин з індексом Е (з будь-якою цифрою) – тим менше ризику для вашого здоров’я. Не труїть себе за власні гроші!”. Найважливішим висновком експерта були таке: в Україні насправді є чесні виробники молокопродуктів; ось чому варто довіряти дослідженням (тестам) незалежних організацій, що регулярно подають свою інформацію у ЗМІ.
* * *
Довідка: Інститут споживчих експертиз – це незалежна громадська організація, створена для проведення експертиз різноманітних товарів та послуг в Україні. Інститут працює 2003 року і зарекомендував себе як об’єктивна незалежна структура з високим рівнем довіри з боку споживачів. Головна мета діяльності Інституту – це донесення до споживачів інформації про якісні показники товарів та послуг через дослідження автомобільного пального, алкоголю, рослинних олій, м’яса та м’ясопродуктів, гальмівної рідини та склоомивачів тощо.

матеріал надан Кіровоградським прес-клубом реформ
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool