Як кіровоградці весну закликали! (фото)

Березень 14, 2013 | Новини | Переглядів: 1031 | Коментарі: 0

12 березня Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. О.М.Бойченка, разом з кіровоградцями та гостями міста, весну закликали та Масляну зустрічали!

Цей день для святкування ми обрали не випадково, адже саме вівторок Масляного тижня вважався «розважальним днем». В цей день молодь розпочинала гуляння, виходила на вулицю і влаштовувала гучні розваги та забави.
Так весело та людно вже давно не було на вулиці Дворцовій. Завдяки широкій рекламній кампанії, яку провели працівники сектору соціокультурної діяльності, кіровоградці заздалегідь знали про свято, тож з самого ранку почали збиратися біля бібліотеки. Незважаючи на прохолодну погоду, людей зібралось чимало – школярі, студенти, батьки з дітьми, бабусі та дідусі – усі раділи, як діти, чудовому святу Масляна.
Працівники бібліотеки спільно з міським будинком вчителя та Кіровоградським кішем Українського дитячо-юнацького товариства «Січ» підготували насичену розважальну програму, тож усі гості свята знайшли собі забави до душі.
Господинею свята звичайно ж була Масляна - її опудало, яке виготовили працівники бібліотеки, користувалося найбільшим попитом - кожен відвідувач свята бажав отримати фото на згадку.
Чудові народні та авторські пісні про Масляну подарували ансамблі «Любисток» та «Журавка», хори «Патріот», «Діти війни» та «Червона калина».
Цікаве дійство «Зиму проводжаємо – весну зустрічаємо!» влаштувала театральна студія «Світлоколо». Під сміх та жарти скоморохів Весна – веселилася, Зима – в останнє всіх морозила, Масляна – пригощала варениками, а теща із зятем весело частували один одного млинцями.
Громадська організація «Єлисаветградський узвіз» організувала виставку робіт майстринь декоративно-ужиткового мистецтва, присвячену Масляній. Тут можна було не лише переглянути або придбати прикраси, обереги, вишиванки, ляльки-мотанки та навіть ляльки-Масляниці, але й почути про традиції та обряди, яких дотримувались при їх виготовленні.
Любителі активних розваг із задоволенням стали учасниками козацьких забав від організації «Січ». Чого тут тільки не було! Молодь стрибала в мішках, гралася в паперові сніжки, змагалася в піднятті 16-кілограмової гирі та традиційній козацькій боротьбі «лава - на лаву». А от до перетягування канату приєднались навіть дівчата, які із завзяттям допомагали хлопцям.
Бібліотекарі активно знайомили гостей свята з традиціями Масляної. Охочі до читання могли переглянути цикл книжкових виставок «Масляна воротися! До Великодня простягнися!» та інформаційний стенд «Як відсвяткувати Масляну?». Познайомилась молодь із традиційною забавою на свято Масляної – «пеленання Колодія». Тут зібралась велика кількість гостей, адже окрім розповідей про Колодія – символа шлюбу та родинного добробуту, всі бажаючі мали змогу спробувати себе у пеленанні колодки, ставши учасниками майстер-класу «Пеленаю краще всіх!». Молоді хлопці та дівчата отримували традиційну масляну прикрасу – колодку, яку прикрашали стрічками та пов’язували на зап'ясток усім бажаючим.
А яка ж Масляна без смачних млинців!!!

Гуляй, Масляна, як треба, не забудемо ми тебе!
І млинці твої гречані, і вареники в сметані!

Протягом свята усіх бажаючих пригощали духмяним чаєм та смачними млинцями з варенням. Бібліотекарі разом з викладачами та студентами Кіровоградського професійного ліцею сфери послуг № 14 приготували майже 2 тисячі смачних виробів, тож частування вистачило на всіх.
А відвідувачі майстер-класу «Перший млинець – не комом!» могли не лише побачити, як млинці правильно випікати, але й скуштувати їх просто «з пилу, з жару».
Ведучі свята організували народну забаву «Кусання млинця», перемогу в якій отримували ті, хто міг викусити у ньому найбільшу кількість дірочок!
Завершилося свято традиційним хороводом біля Масляної та обрядом запускання весняного сонечка.
Так весело та смачно наша бібліотека Масляну іще не зустрічала! «Масляна, Масляна, яка ж ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна!»
 

Як кіровоградці весну закликали! (фото)

Як кіровоградці весну закликали! (фото)

Як кіровоградці весну закликали! (фото)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool