Віталій Юрах: Новий КПК має докорінно змінити систему кримінального судочинства

Квітень 19, 2012 | Новини | Переглядів: 1462 | Коментарі: 0

Завідувач кафедри правознавства Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка Віталій Юрах у радіопрограмі "Юридична консультація" КОДТРК розтлумачив відмінності нового Кримінально-процесуального кодексу України від чинного.

За його словами, робота над Кодексом розпочалася іще у 1995 році. У 2009 року на засіданні Кабінету Міністрів України було розглянуто проект нового Кримінально-процесуального кодексу, який впродовж двох років готувався робочою групою Міністерства юстиції України спільно з Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права при Президентові України, а також широкого кола експертів, науковців, спеціалістів профільних державних органів.

Відтоді проект пройшов чимало експертиз, у ньому враховано 98% зауважень Венеціанської комісії і міжнародних експертів з питань кримінально-процесуального судочинства.
- Лише після цього Верховна Рада України 13 квітня 2012 року прийняла новий Кримінально-процесуальний кодекс, - нагадав Віталій Юрах. – Але документ буде підписано Президентом лише після того, як міжнародні експерти нададуть рецензію щодо усіх поправок, чи відповідає Кодекс сучасним демократичним стандартам.
- Новий КПК має докорінно змінити систему кримінального судочинства. Перш за все, документ передбачає зміну і оптимізацію процедури досудового слідства, - зауважив науковець.
Віталій Юрах розповів, що за основу під час розробки проекту КПК взято 62 статтю Конституції України, що закріплює принцип презумпції невинуватості. – Таким чином вітчизняне судочинство має бути приведене до європейських стандартів, де ця норма є пріоритетною в реалізації кримінально-процесуального судочинства.
- Головною відмінністю нового Кодексу стало забезпечення процесуальної рівності та змагальності сторін у кримінальному провадженні на стадії розслідування справи, - відзначив Віталій Юрах. - Саме на це і спрямована концепція нового КПК.
- Під час розробки проекту враховано також необхідність проведення реформування слідчих органів в частині проведення досудового слідства, - підкреслив правознавець. За його словами, це спричинить зміну законодавчих основ діяльності прокуратури, оперативно-розшукових та слідчих органів, адвокатури, міліції та Служби безпеки України. - Комісія при Президентові, яка працювала над КПК, уже отримала доручення відпрацювати такі зміни.
Серед особливостей нового КПК Віталій Юрах назвав мінімізацію участі суду у судовому слідстві та спрощення процедури оскарження судових рішень.
- Запроваджується нова, позбавлена обвинувального ухилу процедура судового розгляду, яку пропонується досягти шляхом скасування інституту повернення справи прокурору або на додаткове розслідування. Цей інститут на сьогодні замінює виправдувальні вироки в судах. Крім того, передбачається позбавити суд права надавати доручення із проведення слідчих дій за власною ініціативою, - зазначив Віталій Юрах.
- Новий КПК адаптований до принципів європейського законодавства, адже у ньому враховано принцип гуманізму. В кримінальній юстиції відтепер існує поняття - домашній арешт, як міра запобіжного заходу під час досудового слідства. А поки проводяться слідчі дії, з'ясовуються всі обставини справи і визначається запобіжний захід, підозрюваний має право внести грошову заставу, яка звільняє його від утримання у сізо, - зауважив Віталій Юрах.
Новою редакцією КПК також запроваджено інститут суду присяжних та механізму його реалізації, який застосовуватимуть у випадках розгляду особливо тяжких справ, коли обвинуваченому загрожує довічне ув’язнення. Слухання справи в першій інстанції проводитиметься колегією суддів.
- Досвід суду присяжних Європи і США підтверджує його ефективність, - підкреслив Віталій Юрах.
Віталій Юрах вважає, що прийняття законодавчого акту є знаковим для країни і погоджується із заявою Глави держави, що прийняття нового КПК є історичним кроком не лише у царині юриспруденції, прав людини, а й взагалі у справі розбудови України, як європейської демократичної держави.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool