Виставку присвячену українським жінкам відкрили у Кропивницькому (ВІДЕО)

Грудень 13, 2023 | Новини | Переглядів: 517 | Коментарі: 0

В Музеї мистецтв  розгорнуто культурний проєкт «BEREHYNYA», присвячений українським жінкам, що вершать історію з давніх часів до сьогодення.

В Музеї мистецтв  розгорнуто культурний проєкт «BEREHYNYA», присвячений українським жінкам, що вершать історію з давніх часів до сьогодення.

Він покликаний показати, як через століття рід зберігає й несе у собі найкращі риси. Прототипом образів стала велична Оранта, яка є всемогутньою заступницею людства перед Богом. Сакральний жест її рук є стародавнім символом духовного єднання з Богом, а нині дає нам особливість почуття Обережу.

Мета – привернути увагу до витоків українського роду через прояв жіночої мудрості, сильної волі, краси видатних представниць української нації – княгині Ольги, князівни Анни, Єлизавети та Анастасії, що посіли і престоли, правили європейськими королівствами й народжували майбутніх королів.

У східнослов'янській міфології Берегиня жіноче божество, Дух, що охороняє Рід. Сильна, добра й завзята, вона протистоїть Злу. Коди роду та сила, проявлені в сучасних українках, роблять їх новими берегинями.

Мистецький арт-проєкт «BEREHYNYA» створений у травні 2022 року в Києві. Ідея належить Наталії Балабановій (Natasha Balabanova) керівниці проєкту, меценатці та президентці міжнародної організації INTERCOIFFURE MONDIAL в Україні, яка разом з членом організації Русланом Захарченком (Стилист и парикмахер Ruslan Zaharchenko) створила стилістичні образи. Стиль кожної дівчини витончений та індивідуальний, транслює рух та свободу, притаманну українкам. Колекція створена у співпраці з дизайнером YS Янісом Степаненком, який працює в напрямку демі-кутюр. Його перевагою є відродження традицій – це прослідковується у шкірній деталі образу. Також до проєкту була запрошена відома українська фотохудожниця Тетяною Бундзило (Татьяна Бундзило), яка змогла втілити задум дизайнерів – розкрити особистість та енергію самобутніх українських дівчат.

У планах творців колекції показати її у Франції в Культурному центрі Анни Київської у місті Санліс, де вона заснувала монастир святого Вікентія.
Проєкт несе благодійний характер, адже кошти від продажу колекції направлені на підтримку українським жінкам та дітям, постраждалим під час війни в Україні. Також у межах мистецької ініціативи для Музею мистецтв були закуплені 5 мольбертів для подальшої виставкової діяльності музейної скарбниці Степової Еллади.

Робота над проєктом відбувається під час загарбницької війни, яку розв'язала російська федерація проти України. Попри все лихо, біль і руйнування українського народу, його митці стверджуються у творчості й хочуть творити з вірою у перемогу й відродження України.

Тема Берегині нескінченна, як саме життя, вона несе в собі стародавні знання і мудрість, наповнюється новою інформацією та новими енергіями! Як річка тече: то звужуючись обходячи перешкоди, то розтікаючись по берегах, коли переповнюється - так і Берегиня, в душі кожної жінки, потребує того, щоб кудись спрямовувати свою енергію. Вона може її стримувати або перенаправляти в інше русло, може розтікатися добром «зрошуючи все навколо» оживляючою вологою, але так само може змивати на своєму шляху все, що заважає руху її «бурхливого потоку».

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool