Виставка «Птахи - це пісня і політ» (ФОТО)

Березень 31, 2012 | Новини | Переглядів: 2155 | Коментарі: 0

28 березня 2012 року, напередодні відзначення Міжнародного дня птахів, в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку художніх творів «Птахи — це пісня і політ».

 Міжнародний день птахів — інтернаціональне екологічне свято, яке щорічно відзначається 1 квітня. В 1906 році 1 квітня була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».
Відзначення Дня птахів збігається з часом повернення пернатих додому. За традицією в цей час саме навесні в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкувалося, також, як прихід весни.
У наших пращурів цей день вважався Днем пробудження домовика. Давні слов'яни вірили, що на зиму, він, подібно багатьом тваринам і духам, впадав в сплячку і прокидався лише зрідка, щоб зробити необхідну роботу по дому. Спав домовик рівно до того часу, коли вже весна повністю вступить в свої права. А вона приходила, на думку предків зовсім не в березні, а в квітні.
Відтак щороку 1 квітня проводять низку заходів для захисту птаства. За звичаєм цього дня печуть «жайворонки» з тіста і співають особливі святкові пісні.
Доля пернатих часто залежить від поведінки людей, адже голосна розмова, навіть присутність людей, можуть примусити птахів покинути місця, де вони не один рік жили, а знайти нові досить складно. Не буде місця для гнізда - не з’являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав… Усе це для багатьох птахів - екологічні катастрофи... Тож всі заходи, які проводяться у цей день мають мету залучити громадськість до проблем захисту пернатих.
На виставці представлено унікальний мистецький вернісаж зображення різноманітних птахів. Переважна більшість художніх творів із фондового зібрання музею експонуються вперше. На живописних полотнах, представлених в експозиції зображення птахів можна побачити скрізь: у парках, скверах, садах, лісах, на полях, біля водойм. Це картини наших художників-земляків: М.Бондаренка (1914-1999) «Полювання на качок» (1992), В.Федорова (1920-1986) «Весняне сонце», П.Оссовського (1925 р. н.) «Свята гора», А.Данілова «Відлуння» (1985), О. Логвинюка (1936-2004) «Берег Південного Бугу» (1991), А.Дворського (1948-2010) «Зимова столова» (2003), С.Письменного (1923-2010) «Сороки» (2004) та інші.
Також в експозиції представлені свійські птахи, які є практично у кожного сільського жителя на подвір’ї: «Роздуми під лопухом» (2000) М.Надєждіна (1935 р. н.), «Хазяїн» (1977) А.Пунгіна ( 1947 р. н.), «Подвір’я» (1984) та «Солять помідори» (1986) Г.Гнатюка (1951 р. н.), «Біля Дніпровських порогів» П.Кодьєва (1899-1968), «Сусідське подвір’я» (2009) А.Горбенко (1944 р. н.).
Птахи існують поряд із людиною протягом багатьох віків. Більшість пернатих - друзі людини, які не полишають її і в тяжкі хвилини життя. У роки війни птахи були супутниками та помічниками воїнів, солдат та мирного населення. Полотна «Сполох» (1954) П.Кодьєва (1899-1968) та «На рідній землі» М.Бондаренка (1914-1999) розкривають тему існування пернатих в жахливі часи війни.
Окремим експозиційним блоком представлені роботи вихованців Знам’янського районного центру дитячої та юнацької творчості (с. Трепівка). Центр розпочав свою роботу ще в 1987 році, а студія образотворчого та прикладного мистецтва працює з 1988 року при Трепівській ЗОШ (керівник – В.І.Ребедайко). За роки діяльності студії, якій дали назву відомого на весь світ художника-земляка І.П.Похитонова – «Юні похитоновці» - її учні брали активну участь в районних, обласних та республіканських виставках та в різноманітних заходах. Вихованці студії неодноразово нагороджувалися грамотами, дипломами, медалями та цінними подарунками. На виставці експонуються малюнки учнів Вікторії Галкіної, Катерини Гавури, Андрія та Геннадія Червоних, на яких зображені різноманітні пташки.
Нам необхідно зберегти крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок та художніх полотнах, а й у природних умовах рідного краю.

Ольга Шаповал - науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи обласного художнього музею

Виставка «Птахи - це пісня і політ» (ФОТО)

Виставка «Птахи - це пісня і політ» (ФОТО)

Виставка «Птахи - це пісня і політ» (ФОТО)

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool