Ветвицький: Селяни не довіряють Верховній Раді

Вересень 20, 2011 | Новини | Переглядів: 2356 | Коментарі: 0

Парламентарії та високі урядовці з Києва не часто відвідували віддалені райони Кіровоградщини, віддаючи перевагу великим та комфортним містам. Саме тому зустрічі з народним депутатом України, президентом партії «ПРАВДА» Дмитром Ветвицьким викликали неабияку цікавість серед селян Кіровоградської області.

За тиждень Ветвицький провів зустрічі з мешканцями сіл Нечаївки, Мар’ївки та Роздолля Компаніївського району, села Лозуватка Маловисківського району, а також села Бобринка Бобринецького району. У селян наболіло багато проблем та виникло немало прохань, які вони адресували Дмитру Олександровичу.

- Дмитре Олександровичу, яке враження склалося у Вас від зустрічей з селянами?
- У селян дуже багато проблем, які ніхто не хоче вирішувати. Людям в селі дуже важко достукатися до чиновників в районі, а тим більше в області, я вже не кажу про Київ. Селяни, переважна кількість з яких пенсіонери, є абсолютно незахищеними від свавілля і їм дуже складно захистити свої права. Тому вкрай важливо, щоб народні депутати, як представники народу, частіше приїжджали в такі села. На жаль, переважна більшість моїх колег забули про цей обов’язок, хоча вони отримають за це дуже велику зарплатню і зобов’язані безпосередньо спілкуватися з людьми.
- Давайте поговоримо про конкретні проблеми мешканців трьох районів, які ви відвідали: що найбільше турбує селян?
- Людей найбільше турбує земельна проблема, пенсія та відсутність робочих місць та інфраструктури в селі, а також наслідки пенсійної реформи.
- Чи підтримали люди вашу ініціативу відносно референдуму щодо заборони продажу землі в Україні?
- Люди виступають «за» таку ініціативу. Селяни розуміють, що вільний продаж сільськогосподарської землі буде катастрофою для України. Адже її відразу ж скуплять іноземці, які завжди прагнули захопити родючу українську землю. Колись вони хотіли завоювати її танками у 1941 році, а зараз хочуть скупити її у селян за безцінь. Цього допустити не можна – українська земля повинна бути у власності українців!
- Останнім часом в області, як і по всій Україні, гостро постало питання розірвання договорів оренди паїв. Чи піднімалося це питання під час зустрічі?
- Так, питання оренди паїв – одне з найболючіших для людей. Типова ситуація склалася в селі Роздолля. В свій час довірливі селяни уклали з фермерами договори оренди своїх паїв, часто навіть не маючи змоги їх перечитати. З часом люди, невдоволені умовами договорів, вирішили переглянути умови або розірвати такі договори, однак стикнулися з великими юридичними труднощами. Адже фермери можуть дозволити собі досвідчених юристів, з якими необізнані в юриспруденції селяни не в змозі тягатися без допомоги. Такі проблеми виникли, наприклад, у мешканців села Роздолля Компаніївського району та в інших селах.
- Які поради ви дали цим людям?
- По-перше, я раджу людям дуже уважно читати всі документи, які їм пропонують підписати, і не підписувати договір, якщо зміст якогось пункту є незрозумілим або викликає якісь підозри. Договір оренди – дуже серйозна річ, і краще сім разів перевірити його умови, порадившись із юристом, перед тим, як його укласти. Дуже прошу людей не квапитися з підписанням будь-яких документів, пов’язаних із землею, навіть якщо хтось вас підганяє. В жодному разі не слід віддавати орендарям під заставу документи, що стосуються землі. І якщо у людей виникли якісь труднощі, пов’язані з договорами оренди земельних паїв, вони можуть звернутися за допомогою у приймальню партії «ПРАВДА» за адресою: м. Кіровоград, вул. Орджонікідзе, 7, кімната 406.
- Стосовно розвитку села – на що скаржилися люди?
- У всіх селах картина приблизно однаково катастрофічна. В місцевому бюджеті немає грошей навіть на те, щоб забезпечити водою місцеву школу. Наприклад, в селі Мар’ївка Компаніївського району педагогічний колектив поскаржився мені на відсутність водопостачання у місцевій школі. Батьки дітей самотужки назбирали грошей, і за власний рахунок купили насос та інше обладнання, однак, у них вже не вистачає коштів, щоб пробурити свердловину. В селі Бобринка Бобринецького району ситуація інша – тут є навіть гаряча вода та опалення, однак навчається всього 20 учнів. Тому існує ризик закриття школи, що буде катастрофою для села, з якого поїде уся молодь. Я виступаю проти такої практики та вважаю, що нам потрібно створювати сприятливі умови для молоді в селі, а не закривати школи і дитсадочки. Сьогодні більшість шкіл працюють на ентузіазмі вчителів та мешканців села, не користуючись жодною підтримкою з боку держави.
- Як селяни оцінюють пенсійну реформу, яка буде діяти з 1 жовтня цього року?
- Негативно. Люди не розуміють, чому, проробивши 35-40 років, вони отримують копійки, питають як можна вижити на 764 гривні. Також люди обурені пенсіями високих посадовців. Тому, наприклад, мешканці села Лозуватка Маловисківського району цілком підтримали мої законопроекти щодо підвищення мінімальних пенсій українців до 1000 гривень та ліквідації пенсійних привілеїв для колишніх урядовців та депутатів, які рік тому я ініціював у парламенті. Ці законопроекти підтримало всього 97 народних депутатів. Однак для нашої партії набагато важливішою є підтримка людей, і відтак ми будемо продовжувати боротися за підвищення мінімальних пенсій для людей.
- Як люди взагалі ставляться до Верховної Ради?
- Негативно. Люди бачать, як народні депутати голосують за десятьох колег і їх це обурює, адже навіть у сільській раді депутати голосують кожен за себе. Я розумію людей. Однак важливо також розуміти, що сьогодні Верховну Раду спеціально дискредитують, опускаючи депутатів в очах людей. Людей хочуть змусити не довіряти народним депутатам, хочуть, щоб люди розчарувалися в усіх, а як наслідок, не прийшли на вибори і не проголосували. Це - дуже зручно для влади. В свою чергу, я закликаю людей не опускати руки та повірити у «ПРАВДУ».
- Які висновки ви зробили після робочої поїздки?
- Я вкотре переконався, що на селі у нас живуть мудрі та працьовиті люди: з ними приємно і дуже цікаво спілкуватися, і у багатьох є чого повчитися. Однак селяни конче потребують розуміння, підтримки. І я вважаю, що своєю сумлінною працею селяни заслуговують на повагу та допомогу! Тому обіцяю, що вся партія «ПРАВДА» і я, як її президент, будемо виступати на боці людей, допомагати їм у вирішенні їхніх проблем.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool