В ОДА проаналізували результативність реалізації державної регіональної політики

Квітень 12, 2018 | Новини | Переглядів: 929 | Коментарі: 0

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулось засідання робочої групи з проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики в області.

Члени робочої групи проаналізували соціально-економічний стан за 2017 рік, визначили основні напрямки розвитку у нинішньому році.

Досягнення та проблеми минулого року детально проаналізувала директор департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Ніна Рахуба.

За її словами у 2017 році збереглася позитивна динаміка обсягів промислового виробництва: приріст склав 5,5% до попереднього року, але це лише 13 місце в Україні. Нарощування обсягів промислового виробництва збереженоі у січні-лютому 2018 року – обсяги промислової продукції зросли на 10,1% порівняно з січнем-лютим 2017 року. І це 7 місце в Україні. Викликають занепокоєння обсяги реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу,які є значно меншими від середнього в Україні. Фактором негативного впливу тут є те, що у низці районів виробництво промислової продукції здійснюють лише 1-2 підприємства.

Певні проблеми область має у сільському господарстві. За січень-лютий 2018 року обсяги валової продукції сільського господарства зросли на 2%.Але це зростання не перекрило зменшення обсягів виробництва у минулому році. Водночас простежуються негативні тенденції щодо скорочення поголів'я сільськогосподарських тварин. Враховуючи те, що на державному рівні виділено значний фінансовий ресурс на розвиток галузі, ситуація вимагає негайних дій з боку місцевої влади. Тож першочерговим завданням райдержадміністрацій є отримання та максимально ефективне використання фінансової підтримки аграрного сектору. Ніна Рахуба також нагадала, що на обласному рівні є можливість отримати фінансову підтримку на розвиток тваринництва через Регіональний фонд підтримки підприємництва. Відповідне оголошення про конкурс бізнес-проектів розміщено на сайті "Кіровоградщина бізнесова".
Надзвичайно важливий напрям, за яким оцінюється регіональний розвиток, є сфера інвестиційної діяльності.В останні роки обсяг капітальних інвестицій в області збільшується: у 2016 році – на 47%, у 2017 році зростання продовжилося, додали ще 10,5 %. На початок року, обсяг капітальних інвестицій досяг майже 6,7 млрд.грн. При цьому, традиційно переважну частину інвестицій внесено підприємствами-товаровиробниками.

Минулого року значно зросли і обсяги капітальних інвестицій з державного бюджету. Вони склали майже 246 млн.грн. Кошти спрямовано на будівництво, реконструкцію та проведення ремонтів об’єктів соціальної та дорожньо-транспортної інфраструктури, житлово-комунального господарства, виконання природоохоронних заходів тощо.
У 2017 році досягнуто позитивних результатів щодо виконання дохідної частини місцевих бюджетів, у результаті чого область за показниками оцінки за напрямом "Фінансова самодостатність" знаходиться у десятці лідерів.
Продовжує залишатися складною ситуація за напрямом "Ефективність ринку праці".Незважаючи на те, що середній розмір оплати праці у 2017 році збільшився на 45,8% та склав 5792 грн., область має один із найменших її розмірів в Україні. За січень-лютий цього року ситуація докорінно не змінилася – розмір середньомісячної зарплати склав 6293 грн. і є значно меншим від середнього в Україні. Вже у травні заплановано нараду, під час якої керівники місцевих органів виконавчої влади звітуватимуть про заходи щодо збільшення рівня оплати праці.
Учасники засідання заслухали керівників територій, які мають відставання за більшістю показників соціально-економічного розвитку.

За результатами засідання, робочою групою було розроблено та надано керівникам місцевих органів влади низку доручень, спрямованих на соціально-економічний розвиток області. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool