Управління Національного банку України в Кіровоградській області повідомляє

Березень 12, 2013 | Новини | Переглядів: 1329 | Коментарі: 0

Порядок обміну пошкоджених банкнот національної валюти

Часте використання грошей призводить до зношеності: паперові банкноти горять, можуть намокнути, зазнати інших механічних чи хімічних ушкоджень. Буває, що їх розривають навпіл, чи від них відривається частина, яку власник купюри втрачає. Як бути у таких ситуаціях?
Пошкоджені гривневі банкноти не є придатними для обігу, але у філії, відділенні будь-якої банківської установи їх зобов’язані безкоштовно обміняти на такі ж за номіналом (навіть коли банкноти, пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами, хімікатами тощо) якщо разом з пошкодженими ділянками збереглося не менше ніж 55% їх початкової площі.
Банки (філії, відділення) приймуть без обмеження для обміну пошкоджені банкноти, які:
- зберегли цілу частину банкноти площею не менше ніж 55% своєї початкової площі;
- розірвані (розрізані) на дві частини, на яких збереглись обидва однакові номери та серія, і загальна площа цих частин є не меншою ніж 55% початкової площі банкноти.
Пошкоджені банкноти, які складені з двох або більше частин, банки повинні вилучати як сумнівні щодо платіжності та в установленому порядку надсилати для проведення досліджень до Управління Національного банку в області.
За результатами досліджень експерт оформлює відповідний акт і банкноти, що склеєні з половин двох різних банкнот одного номіналу і дизайну, розірваних навпіл, загальною площею не менше ніж 92% початкової площі банкноти, підлягають обміну.
Громадяни також можуть звернутися безпосередньо до Управління Національного банку в області, якщо банкноти національної валюти значно пошкоджені вогнем, агресивними речовинами тощо. Комісія з трьох осіб обстежить банкноти, складе акт, прийме рішення про обмін. Якщо ж виникнуть сумніви, остаточне рішення прийматиме Департамент готівково-грошового обігу. Тоді обмін відбудеться упродовж кількох тижнів.
Якщо банкнота зберегла менше ніж 55% від своєї початкової площі, то банківські установи мають право відмовити в її обміні.
Вартість неплатіжних банкнот Національним банком не відшкодовується.
Також банкноти, які мають ознаки підроблення обміну не підлягають, і при пред’явлені до установи банку для обміну пред’явникам не повертаються.
У випадку відмови філії чи відділення будь-якої банківської установи у безкоштовному обміні непридатних до обігу банкнот національної валюти, які відповідають вищезазначеним ознакам, необхідно зателефонувати на лінію «довіри» в Управлінні Національного банку України в Кіровоградській області за телефоном 35-80-44.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool