У Кропивницькому відкрито виставку «Пам’яті митця» (ФОТО)

Січень 12, 2017 | Новини | Переглядів: 1438 | Коментарі: 0

12 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів художника-земляка Юрія Ботнара «Пам’яті митця» (1949-2016).

Минуло майже 40 днів, як пішов в інші світи Юрій Семенович Ботнар Звістка про його смерть 6 грудня 2016 року приголомшила усіх хто знав нашого земляка, талановитого художника, поета, кіносценариста, доброї та щирої людини, люблячого батька, дідуся, відданого та безкорисливого друга Юрія Ботнара.

Йому судилося прожити активне, насичене різноманітними подіями життя, ставши одним із тих митців, які формували мистецьке обличчя рідного краю, прославивши його далеко за межами України.

Юрій Семенович Ботнар народився 21 грудня 1948 року в місті Кіровограді, хоча в його паспорті було зазначено іншу дату - 1 січня 1949 року. У 1963 році закінчив Кіровоградську дитячу художню школу у складі її першого випуску, а у 1968 році – Київський художньо-промисловий технікум. У 1987 році він успішно складає випускні іспити графічного факультету Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова, зробивши ще один вагомий крок на шляху до мистецького Олімпу.

12 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів художника-земляка Юрія Ботнара «Пам’яті митця» (1949-2016).

З 1972 по 1989 рік Юрій Семенович працював художником у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях художнього фонду УРСР. За активну пропаганду художнього мистецтва та високу майстерність був нагороджений почесною грамотою ЦК ВЛКСМ, стає лауреатом обласної комсомольської премії ім. Юрія Яновського. У 1980-х роках митець виходить на республіканський рівень, ілюструючи книги у виданнях: «Радянський письменник», «Веселка», «Молодь»… У 1989 році він стає засновником Творчого об’єднання молодих художників «Барва», яке систематично організовує проведення різноманітних виставок, серед яких - Міжнародна виставка оп-арта Віктора Вазарелі в містах України і Радянського Союзу (1989-1992), виставка Українського образотворчого мистецтва в Канаді і США та виставка «Скіфське золото» в місті Турку у Фінляндії (1990), виставка українського пейзажу та натюрморту у Берліні в Німеччині (1992). Крім цього об’єднання «Барва» під керівництвом Юрія Ботнара відкриває виставки сучасного мистецтва та андеграунда в місті Києві та містах Європи. Красномовним є і той факт, що наш художник-земляк став одним із засновників благодійного фонду Сергія Параджанова. Але куди б не закидало його активне творче життя, художник ніколи не поривав зв’язків зі своєю малою батьківщиною.

Юрій Семенович завжди був активним учасником чисельних виставок, зокрема – міжнародного рівня. У його творчому активі - участь у виставці Кіровоградського гарнізону до Дня Збройних Сил СРСР (1980), республіканській виставці «Художник і книга» у Києві (1984), республіканській виставці до Дня Перемоги у місті Києві (1985), виставці київських художників в місті Калінінграді (1993) та неодноразова участь у виставках фонду Сергія Параджанова (1995-1998). Цікавим фактом є те, що ще за життя ним був опублікований перший кіносценарій та розпочато роботу над другим, який має назву «За лаштунками сюрреалізму».

Підтвердженням високого фахового рівня митця є те, що його твори знаходяться в музеях та приватних колекціях України, США, Канади, Німеччини, Фінляндії, Угорщини, Болгарії, Словаччини, Вірменії, Ізраїлю, Росії.

Обласний художній музей неодноразово презентував твори майстра пензля у своїх експозиційних залах, що завжди ставало святом для справжніх шанувальників образотворчого мистецтва. Адже художні творіння Юрія Ботнара вражають своєю невибагливістю, свіжістю, безпосередністю, в них поєднані щедрість, багатство та гармонійність кольорів. Провідними жанрами творчості художника завжди були пейзаж та натюрморт, пронизані українським колоритом та любов’ю до рідної землі. Твори Юрія Ботнара, які зберігаються в музеях, назавжди стали безцінною складовою мистецької спадщини Степової Еллади.

12 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів художника-земляка Юрія Ботнара «Пам’яті митця» (1949-2016).

За декілька місяців до смерті Юрію Ботнару діагностували тяжку хворобу... Дізнавшись про неї 28 вересня 2016 року в соцмережі «Фейсбук» було організовано Інтернет-аукціон на підтримку художника-земляка. Роботи надані для аукціону можна було переглянути в приміщенні обласного художнього музею. Аби зібрати кошти на лікування, Юрій Семенович виставив 25 своїх картин. До акції приєдналися друзі митця, які надали свої твори. Серед них - члени Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України, Фелікс Полонський, Володимир Кир’янов, Анатолій Янєв, Олександр Демиденко, Сергій Шаповалов та голова організації Андрій Хворост. Дякуючи багатьом небайдужим людям боротьба за життя митця тривала... та, на превеликий жаль, не встигли, не врятували...

На виставці, присвяченій пам’яті художника, представлені живописні та графічні роботи з фондового зібрання обласного художнього музею, надані родиною митця та його друзями. Доповнюють виставку друковані матеріали – вірші, щоденник, фотографії, які ознайомлюють нас з життєвим і творчим шляхом художника. Також на виставці представлені деякі поетичні твори Юрія Семеновича.

На відкриття виставки прийшли рідні, друзі та знайомі художника.
Особливі, теплі та зворушливі слова прозвучали від доньки Анни та першої дружини Олени, які поділились спогадами про Юрія Семеновича, як гарного батька, чоловіка та друга.

Художник Анатолій Сузюмов поділився спогадами, про час спільної роботи з Юрієм Ботнаром в Кіровоградських художньо-виробничих майстернях художнього фонду України ще у далеких 80-х, зазначивши його веселий характер та добру вдачу. А голова обласної організації Національної спілки художників України Андрій Хворост наголосив щодо важливості таких виставок задля збереження мистецької спадщини художника та популяризації його творчості для прийдешніх поколінь.
Світла пам’ять про нього назавжди залишиться в наших серцях…

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool