У Кропивницькому відкрили виставку київських художників

Березень 17, 2020 | Новини | Переглядів: 1159 | Коментарі: 0

17 березня 2020 року в Кіровоградському обласному художньому музеї в рамках Всеукраїнського проєкту розгорнуто виставку художніх робіт «Кримська сюїта» київських художників Костянтина та Світлани Шаповалових.

«Кримська сюїта» – це Всеукраїнський проєкт, який був приурочений 5-й річниці окупації Криму Російською Федерацією, ініціаторами та авторами якого є сучасні київські художники, члени Міжнародної професійної Спілки художників, пастори церкви «Ранкова Зірка» (м. Київ) Костянтин та Світлана Шаповалови. Вони створили колекцію з більше ніж 60-ти робіт з видами гірського, морського пейзажу Ялти, Гурзуфу, Балаклави, Нового Світу. Таким чином митці своїми роботами нагадають про анексію Криму та підкреслюють, що Крим – українська земля.
Ця виставка - данина поваги до корінного населення Криму та до тих людей, які були вимушені залишити свої домівки після анексії Криму.

Це вже не перший виставковий проєкт з кримської тематики, що був відкритий в Кіровоградському обласному художньому музеї у зв’язку із подіями, пов’язаними з анексією Криму:
- 7 березня 2014 року було відкрито виставку творів з фондової збірки - «Крим – територія Любові!»;

20 травня 2014 року відкрито фотовиставку «За десять хвилин до весни», присвячену чарівному та неповторному Криму. (Організаторами проекту виступила кафедра видавничої справи та редагування факультету філології і журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка).
16 травня 2018 року відкрито фотовиставку «Доросле кримське дитинство» створену за проектом журналіста інтернет-видання «Радіо Свобода» Антона Наумлюка.

6 червня 2019 року презентовано виставку робіт художнього проєкту Сергія Бурбела «Qirim», що нагадує нам про сумні події з історії Кримського півострова відображені через мистецтво.
Виставка подружжя Шаповалових «Кримська сюїта» вже експонувалася у Чернігівському, Черкаському та Вінницькому обласних художніх музеях, Національному музеї літератури України. По завершенні - у кожному музеї залишається декілька робіт, які обирає художня рада музею для своєї музейної колекції.

У Кропивницькому відкрили виставку київських художників

У 2019 році до нашого музею надійшла пропозиція від подружжя митців Шаповалових щодо відкриття їх виставки у 2020 році в стінах музею.
Саме на сьогоднішній виставці, що була розгорнута в обласному художньому музеї представлено 47 живописних робіт із різноманітними видами Криму, написаних у 2018-2019 роках за фотосвітлинами.

На виставці презентовано твори Костянтина Шаповалова - «Море після дощу» (2009), «Крим. Скеля «Діва» (2012); пейзажні роботи, написані у 2018 році - «Корабельна аварія в морі. Спогади про Айвазовського», «Рефрижератор Севастополь», «Вхід до рибальського порту», «Керч. Ремонтний порт», «Вуличка в Гурзуфі», «Сонячний день у Гурзуфі», «Виноградники Коктебеля», «Виноградники Щебетовки», «Яхти на морі», «Ялтинський дворик», «Набережна в Ялті», «Крим. Новий Світ», «Пляж», «Ранок у Судаку», «Холодний деньу Криму», «Крим. Соколине», «Увечері біля моря», «У горах Криму», «Кам’янистий морський берег», «Виноградники у Криму, «Чорноморська бухта», «Казантип» та натюрморт «Нічні троянди Криму»; роботи 2019 року - «Будинок біля моря», «Стара Керч», «Осінь у Криму», «На відпочинку в Гурзуфі», «Осінь у Гурзуфі», «Літо. Крим», «Алея біля моря».

Світлана Шаповалова представила на виставці твори: «Він чує море…» (2011), «Золотий розсип місяця» (2016), а також роботи, написані у 2018 році - «Натюрморт із гілкою персика» та пейзажі «Ялтинська весна», «До моря на світанку», «Причал у Казантипі», «Дощ наближається», «Схід над морем», «На околицях Ялти», «Лавандове поле», «Кримські виноградники», «Ластівчине гніздо», «Соколине», «Вечір в Балаклаві»; 2020 - «Весняний натюрморт».
Полотна, що представлені у експозиції, вражають яскравістю кольорів та тим світлом, який вони випромінюють.
Ця виставка знакова. Вона всиляє надію на те, що Крим повернеться до України і справедливість відновиться.

Автори виставки - члени Міжнародної професійної спілки художників. Учасники Всеукраїнських художніх виставок і фестивалів мистецтв, громадські діячі, християнські літератори. Мають відзнаки та відомчі нагороди. Очільники Спілки християнських письменників України. Є учасниками та організаторами благодійних аукціонів:
«Художники - на підтримку дитячої кардіології і Україні, (2012);
«Художники-на допомогу українській Армії, (2014);
«Художники-на допомогу інвалідам АТО», (2016).
У творчого подружжя митців Шаповалових 26 персональних виставок.
Роботи художників зберігаються в музеях, приватних колекціях та мистецьких галереях
Картини художників надають можливість відчути та побачити красу, замислитися про сенс життя та вічні цінності.
Сподіваємося, що після зняття обмеження проведення масових заходів у зв’язку із погіршення епідеміологічної ситуації в Україні в музеї буде проведено творчу зустріч з Костянтином та Світланою Шаповаловами і всі охочі будуть мати змогу безпосередньо переглянути виставку та поспілкуватися з авторами.

Ганна Осіпова, Олена Степанок 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool