У Кропивницькому відкрили виставку художників-земляків

Грудень 11, 2020 | Новини | Переглядів: 617 | Коментарі: 0

11 грудня 2020 року у КЗ «Музеї мистецтв Кіровоградської обласної ради» відкрито виставку, присвячену творчості художників-земляків: 90-річчю з дня народження Анатолія Тимофійовича Добролежі та 95-річчю – Миколі Тимофійовичу Добролежі.

Анатолій Добролежа народився 10 грудня 1930 року в селі Скопіївка Добровеличківського району Кіровоградської області. У 1957 році закінчив Одеське художнє училище. Вищу освіту здобув на художньому факультеті Всесоюзного Державного інституту кінематографії у Москві та отримав спеціальність художника-оформлювача у 1963 році. З цього ж року працював на Київській кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка та створив ескізи декорацій до відомих художніх фільмів: «Закон Антарктиди» (1963, режисер Т.Левчук), «Комісари» (1970, режисер М.Мащенко), «Дума про Британку» (1969, режисерМ.Вінграновський), «Анна і Командор» (1974, режисер Є.Хринюк), «Ефект Ромашкіна» (1973, режисер Р.Балаян), «Овід» (1980, режисер М.Мащенко) та інші. 

У 1965 році Анатолій Тимофійович став членом Спілки кінематографістів, а у 1967 році майстра було прийнято у Спілку художників СРСР.
У 60-70 роках ХХ століття Анатолій Добролежа був ілюстратором журналу «Україна», продовж всього творчого життя оформив понад 40 художніх та публіцистичних книг. За розвиток українського театрального та кіномистецтва у 2003 році Анатолію Тимофійовичу було присвоєно звання – Заслужений діяч мистецтв України. У цьому ж році майстер приймав участь у художній виставці в Парижі.
Фондове зібрання Музею мистецтв нараховує близько 400 творів художника. У 2008 році Анатолій Тимофійович передав до фондів музею 16 графічних творів, а після його смерті, у 2010 році, дружина художника Аісія Василівна передала велику творчу спадщину митця – 230 ілюстрацій та декорацій до кінофільмів «Дума про Британку», «Нова слава Івана Семеновича», «Овід», «Відкриття Антарктиди», «Лють», «Зірковий колір». А, нещодавно, у вересні 2020 року родиною митця було передано до музейної скарбниці 148 творів майстра – ескізи та експлікації до фільмів «Сеспель», «Золоте стикування», «Канкан в Англійському парку», «Всеперемагає любов», які були створені на Київській кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. Щиро вдячні родині митця, та безпосередньо Асії Василівні за чудовий дарунок та поповнення фондової колекції. Роботи художника постійно експонуються на численних тематичних та збірних виставках.

Микола Добролежа народився 22 грудня 1925 року в селі Скопіївка Добровеличківського району Кіровоградської області. Закінчення школи співпало з початком війни і вчорашній школяр потрапив на фронт, став зв’язківцем, приймав участь в бойових операціях в країнах Європи. Двічі поранений, повернувся додому інвалідом. Має численні нагороди.
У 1953 році закінчив Одеське художнє училище. Повернувшись у рідну домівку, працював художником-постановником Кіровоградського музично - драматичного театру ім. М.Кропивницького(1953-1954) та художником -
постановником Кіровоградського російського драматичного театру ім. С.Кірова (1954-1956). Згодом - художником обласної газети «Кіровоградська правда» та художником-оформлювачем Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР (1964-1970). Одночасно з роботою в нашому місті навчався в Українському поліграфічному інституті імені І.Федорова у Львові до 1967 року.

Микола Добролежа був різноплановим художником, але основним його покликанням стала сценографія. З 1954 року брав участь у республіканських, а з 1967 року – у Всесоюзних та закордонних мистецьких виставках. У 1970 році став членом Спілки художників СРСР. Перша персональна виставка майстра відбулась в обласному центрі у 1975 році. За розвиток художнього мистецтва - був нагороджений 15 урядовими нагородами. Любов до театру на полишала майстра. Він співпрацював як художник-постановник з Кіровоградським обласним українським музично-драматичним театром імені М.Кропивницького, виїздив за запрошенням до театрів Одеси, Миколаєва, Дніпропетровська, Черкас, Києва, Сум. Митцем було оформлено понад 100 вистав.

Багато часу Микола Тимофійович віддавав оформленню книг, створенню графічних робіт, писанню олійними фарбами, пастеллю, гуашшю, працював над ліногравюрами. Засвоє життя М.Т. Добролежа оформив близько 20-ти книг, у станковій графіці відобразив події Другої Світової війни та теми прадавньої історії українського народу за мотивами народних пісень та дум.
З метою гідного вшанування пам’яті художника – земляка Добролежі Миколи Тимофійовича, на будинку, в якому проживав майстер за адресом вул. Велика Перспективна, № 8 у Кропивницькому встановлено меморіальну дошку.

У фондах Музею мистецтв зберігаються графічні роботи майстра – декорації та ескізи до вистав «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Мартин Боруля», «Залізна троянда», «Майська ніч». Його твори приймають участь у багатьох тематичних та збірних виставках. Всі ці роботи сьогодні представлені в експозиції Музею мистецтв з нагоди ювілею митця.

Сьогоднішня виставка презентує творчість двох братів художників – Миколи та Анатолія Добролеж, які присвятили своє життя театральному, кінематографічному та образотворчому мистецтву, що є прикладом чудового мистецького творчого тандему наших земляків.

Ольга Шаповал


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool