У Кропивницькому відкрилась виставка Олександра Гавриленка (ВІДЕО)

Січень 31, 2018 | Новини | Переглядів: 1015 | Коментарі: 0

31 січня 2018 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась персональна виставка творів майстра Гавриленка Олександра Вікторовича «Краса на гончарному крузі».

Гавриленко Олександр народився 15 лютого 1979 року. Художній талант у хлопця проявився ще у шкільні роки, де Сашко займався оформленням шкільних куточків, потім виконуючи свій громадянський обов’язок в лавах армії, юнак вразив своїм величезним малюнком танка всіх офіцерів військової частини.

Навчаючись у Кіровоградському державному педагогічному університеті на мистецькому факультеті, за спеціальністю «Графічний дизайн», Олександр мав вибір між графікою та глиною. Й остання перемогла, як тільки майстер торкнувся руками до шматочка м’якої глини. А цьому вибору посприяла викладач кафедри Кулініч Лариса Олександрівна. «Глина – цікавий матеріал для творчості, цікавіший, ніж папір, я зрозумів, глина – це моє!» - сказав гончар.

Олександр Гавриленко вже багато років творить красу, популяризує таку рідкісну, як на теперішній час, професію гончара, моделюючи свої вироби, схилившись над гончарним кругом. Він не просто працює, він народжує диво, гончарство – це справа його життя. Довгими міцними пальцями ледь торкається грудки глини – і вона вмить перетворюється на чарівний виріб, потім бере нову грудку і розпочинає знову таїнство творення. Процес виготовлення гончарної речі – досить тривалий у часі. Тільки той, хто хоч трохи знає технологічну «кухню», може певною мірою зрозуміти й оцінити. Як треба зосередитися, щоб «втримати» цілісний образ, не розвіяти в процесі роботи першого враження, не втратити свіжості сприйняття.

Той, хто вправно працює із глиною, у народі асоціюється з чарівником. З рук Олександра виходять чудові свистунці та дзиґи, різноманітна зооморфна пластика та дзвоники, безліч горняток, глечиків, горщиків, свічників, тарілок. Також гончар створює чудові сувеніри, керамічні панно, шкатулки, дитячі ігри, святкові плакетки та музичні інструменти. Тематика його гончарних виробів безмежна та незвичайна. Праця майстра спрямована на створення неповторних виробів у кращих традиціях гончарного мистецтва України. Свої твори художник не продає, він їх дарує: школам, музеям, друзям, знайомим…

Майстер у постійному пошуку, він залучає до своєї справи і підростаюче покоління – з 2013 року є керівником гуртка «Гончарики» в Комунальному закладі «Навчально-виховне об’єднання №35 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» позашкільний центр Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», де навчає дітей відчувати красу у всіх її проявах. Він власноруч обладнав майстерню для занять гуртківців, змайстрував гончарний круг, збудував піч.

В експозиції представлені гончарні вироби Олександра Гавриленка: декоративні панно та глечики, горнятка та дитячі іграшки, свистунці та горщики, музичні інструменти та сувенірні медалі, дзвоники та тематичні плакетки, кубки та інші вироби з глини. Серед них 13 предметів із музейної збірки, передані автором у 2015 році.

Під час відкриття виставки автор передав до фондів Кіровоградського обласного художнього музею Ікону – триптих «Ісус Христос Вседержитель, Пресвята Богородиця, Св. Миколай Чудотворець».

Ольга Шаповал 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool