У Кропивницькому розгорнуто експозицію до Дня української писемності та мови

Листопад 09, 2017 | Новини | Переглядів: 783 | Коментарі: 0

9 листопада 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до Дня української писемності та мови «Якби ти знав, як много важить слово…»

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада відповідно до Указу Президента України № 1241/97 від 9 листопада 1997 року «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем в цей день також вшановують пам’ять преподобного Нестора-літописця - письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, мислителя, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця й починається писемна українська мова. В подальшому розвивала українську писемність ціла когорта відомих українських письменників та поетів, які писали милозвучною, рідною, солов’їною українською мовою, розмовною народною та літературною - Т. Шеченко, І. Котляревський, І. Франко, П. Мирний (Рудченко), М. Вовчок (Вілінська), М. Коцюбинський, Л. Українка та багато інших.

Експозиція складається із цікавого поєднання портретів та скульптур до створення яких митців надихнули образи та твори українських письменників. Тут представлено роботу І. В. Смичека «Портрет Т. Г. Шевченка» (2004), ліногравюри Н. Т. Попович «Легенда про Тараса» (1964) та В. І. Касіяна «Тарас Шевченко» (1960), «Портрет Т. Г. Шевченка» (1860) – друкарський відбиток, друкарня Ф. Брокгауза. Поряд на килимі Е. М. Руденко «Думи мої, думи…» притягує погляд велична постать Тараса Шевченка на фоні пейзажів мальовничого українського села із загадковим виразом очей в оточені героїв своїх відомих творів.

Скульптури презентовано роботами А. В. Німенка «Леся Українка» - передано автором яскравий образ Лариси Петрівни Косач (Квітки), дещо засмучений, з похиленою головою та задумливим поглядом, гіпсовим бюстом А. Ю. Мацієвського «Тарас Шевченко» (кін. ХХ ст.) та погруддям невідомого автора «Іван Франко» (сер. ХХ ст.)

Гармонійно доповнюють експозицію робота невідомого художника «Портрет Т. Г. Шевченка» та бюст «Дівчина з книгою» передані до фондового зібрання давнім другом музею – істориком, краєзнавцем та меценатом Віктором Васильовичем Петриковим (1947-2016).

Анна Недлінська

 У Кропивницькому розгорнуто експозицію до Дня української писемності та мови

 У Кропивницькому розгорнуто експозицію до Дня української писемності та мови

 У Кропивницькому розгорнуто експозицію до Дня української писемності та мови


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool