У Кропивницькому обговорили актуальні питання захисту виборчих прав громадян

Липень 04, 2019 | Новини | Переглядів: 960 | Коментарі: 0

Про типові порушення виборчих прав, механізми захисту, відповідальність за перешкоджання у волевиявленні та протиправні дії, які можуть мати місце під час виборів, йшлося під час тренінгу для адвокатів та фахівців центрів безоплатної вторинної правової допомоги.

«З метою забезпечення реалізації та захисту виборчих прав громадян Кіровоградщини, фахівцями центрів був розроблений та узгоджений з представником ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» спільний план дій щодо захисту виборчих прав», – підкреслила Олена Шишкарьова, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

Євген Гурницький, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Кіровоградській області наголосив, що особливістю виборів народних депутатів є те, що виборець отримує два бюлетеня. Це пов’язано з тим, що в Україні діє змішана система виборів народних депутатів, коли половина з них обирається за списками від політичних партій, а половина за результатами безпосереднього голосування за кандидата.

«Особливу увагу варто звернути на типові порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» відповідальність за які передбачена у Кодексі України про адміністративні правопорушення та Кримінальному кодексі України. Найбільш часті правопорушення під час виборчого процесу, які спостерігає «ОПОРА» на позачергових виборах народних депутатів у Кіровоградській області – порушення обмежень ведення передвиборної агітації (наприклад, агітації без вихідних даних); непрямий підкуп виборців, а саме: надання виборцям та юридичним особам безоплатно або на пільгових умовах товарів та послуг», – підкреслив Євген Гурницький.

Учасники тренінгу обговорили найбільш розповсюджені правопорушення під час виборчого процесу та алгоритм дій, спрямований на відновлення порушених прав. А також вчилися правильно реагувати на можливі звернення громадян до центрів безоплатної вторинної правової допомоги щодо порушення їх виборчого права.

питання захисту виборчих прав громадян

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool