У Кропивницькому навчали правильно обирати побутову хімію

Грудень 23, 2021 | Новини | Переглядів: 1274 | Коментарі: 0

Сьогодні ми не уявляємо свій побут без сучасних засобів побутової хімії, які значно полегшують домашню роботу. Разом з тим, вони можуть становити потенційну небезпеку для нашого здоров'я і навіть життя.

Як убезпечити себе, купуючи миючі засоби, з’ясовували учасники Школи досвідченого споживача, які завітали вчора до Орхуського центру екологічної інформації ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

На що звернути увагу при придбанні побутової хімії, їм розповів начальник відділу ринкового нагляду управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Сергій Горовий.

На думку фахівця, побутову хімію краще купувати у великих спеціалізованих мережах. Низькоякісна продукція зі стихійного ринку не піде на користь ні речам, ні їхнім власникам.

Експерт наголосив, що будь-який миючий та чистячий засіб, що продається в Україні, має бути маркованим. Мийний засіб маркується шляхом нанесення на зовнішню поверхню пакування напису чіткими літерами, що не змиваються протягом строку придатності такого засобу, із зазначенням найменування та інформації про призначення мийного засобу, маси нетто чи об’єму, дати виготовлення, строку придатності та в разі потреби умов зберігання.

Не слід орієнтуватися на рекламу чи назву торгівельних марок. Найкраще зосередитися на читанні етикеток та огляді самого пакування. Обираючи мийні засоби, треба обов’язково звернути увагу на наявність дати виготовлення та строку придатності товару, який визначається з моменту дати його виготовлення. Тож коли на упаковці зазначено лише строк придатності, а дата не зазначена взагалі, або дата виготовлення нанесена літерами, які змиваються, то це вже серйозний привід замислитися чи потрібно витрачати гроші саме на цей товар.

Також варто звернути увагу на інформацію про склад мийного засобу та його дозування. Доволі часто поверхнево-активна речовина мийного засобу містить велику частку фосфатів, фосфонатів, хлору або інших небезпечних хімічних сполук.
Кількість небезпечних речовин у відсотковому відношенні зазначається в маркуванні у такому діапазоні масової частки: менш за 5 відсотків, від 5 до 15 відсотків, від 15 до 30 відсотків. Найбільш безпечним вважається той засіб, який містить менш за 5 відсотків небезпечних хімічних сполук. Тому намагайтеся купувати продукцію з найменшим вмістом агресивних хімічних речовин, які можуть викликати серйозні алергічні реакції та інші проблеми зі здоров’ям.

Перед застосовуванням будь-якого засобу не нехтуйте вимогами та рекомендаціями. Це в першу чергу стосується норм дозування засобу, які мають бути зазначеними на упаковці.

Особливо звертайте увагу на наявність знаку відповідності технічним регламентам. Він має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Зображення може бути плоским або рельєфним і виконується двома контрастними кольорами. Якщо на упаковці немає цього знаку або маркування на товарі взагалі відсутнє, можна бути стовідсотково впевненим, що ви тримаєте в руках підробку.

Марина Григор’єва 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool