У Кропивницькому на свято медового Спаса відкрили виставку

Серпень 14, 2020 | Новини | Переглядів: 1048 | Коментарі: 0

14 серпня 2020 року в Музеї мистецтв розгорнуто експозицію «Букет на Маковія». За церковним і за народним календарем 14 серпня – свято Першого Спаса або мокрого Спаса, Спаса на воді чи медового Спаса.

Спасом на воді називають його через традицію в деяких районах України купатися вдосвіта у річці хворим на пропасницю — вода цього дня вважалася цілющою. В церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні. В цей день у церквах прийнято святити воду, мед, квіти і мак.

Букети з трав та квітів, зібрані для освячення в церкві, називають «маковійчиками». До нього окрім квітів обов’язково кладуть голівки маку, а ще чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок і різні трави, які в народі називають зіллям.
«Маковійчика» після освячення кладуть за образами, де він зберігається там аж до весни, а деякими травами і маком будуть користуватися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Навесні мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають до кіс – «щоб не випадало з голови волосся».

В експозиції «Букет на Маковія» презентовані роботи з фондового зібрання Музею мистецтв, які розкривають тему даного свята. Відвідувачі отримають унікальну нагоду побачити останню роботу Володимира Федорова (1920-1986) – «Букет на Маковія» (1986), написану ним незадовго до своєї смерті.

Володимир Олександрович Федоров (1920-1986) - яскравий представник реалістичного живопису, який, враховуючи специфіку того часу, часто називають соціалістичним реалізмом. Але роботи художника ніколи не були шаблонними. Навпаки, їх відрізняє глибокий психологізм та геніальне віддзеркалення епохи, в яку художнику довелося жити і творити.
Володимир Федоров був активним учасником багаточисельних виставок, мав енциклопедичні знання, захоплювався літературою, історією, світовим мистецтвом, вільно орієнтувався в мистецьких течіях, знався на музиці.

14 серпня 2020 року в Музеї мистецтв розгорнуто експозицію «Букет на Маковія». За церковним і за народним календарем 14 серпня – свято Першого Спаса або мокрого Спаса, Спаса на воді чи медового Спаса.

Володимир Плітін (1956р.н.). У 1984 року закінчив Одеське державне художнє училище. З 1992 року - член Національної спілки художників України. Володимир Георгійович активний учасник різноманітних художніх виставок та мистецьких проєктів.
Представлені в експозиції роботи Володимира Плітіна «Маковія» (1991) та «Зі святом Маковія» (1990) створюють особливий, святковий настрій. У фондовому зібранні Музею мистецтв зберігаються близько 30-ти творів Володимира Плітіна. Серед них – етюди та тематичні композиції. В багатьох із цих картин відображено український національний колорит, ліричну душу українського народу.

Запрошуємо відвідувачів музею переглянути експозицію «Букет на Маковія» та отримати естетичне задоволення споглядаючи живописні твори художників, що мовою мистецтва розповідають про традиції святкування Маковея.

Тетяна Костенко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool