У Кропивницькому містяни вимагають захисту від іонізуючого випромінювання

Листопад 03, 2020 | Новини | Переглядів: 1253 | Коментарі: 0

Майже два роки, Кіровоградщина живе без будь-якої обласної програми радіаційного захисту населення.

Відсутність впровадження програмних заходів та звітів про їх виконання, формують враження про надуманість негативу від радіаційного та радонового впливу на мешканців області. Однак, проблема залишається не вирішеною і для області нагальною є потреба у прийнятті відповідного комплексного програмного документа. На цьому акцентували увагу учасники пресконференції, яка відбулась 3 листопада 2020 року в обласному центрі.

За твердженням екоактивістів громадської організації «Флора» чисельні факти свідчать про наявність проблем, пов’язаних з урановидобувною промисловістю, що діє в області. Свого часу, на Кіровоградщині в рамках проведення обласної програми "Стоп-радон" були виконані попередні дослідження вмісту радону-222 у повітрі приміщень 187 дитячих дошкільних та загальноосвітніх закладів. Аналіз результатів вимірів свідчить про те, що радіаційно-гігієнічний норматив для дитячих закладів (50 Бк·м-3) було перевищено більше як у 70% обстежених будівлях. При цьому доволі показовим є те, що з 30 обстежених будівель у Маловисківському районі, перевищення нормативу відмічалось у 23 будівлях, причому у 8 будівлях спостерігалось 5-ти кратне, а у 3 будівлях 10-ти кратне перевищення нормативу. У Компаніївському та Гайворонському районах були зафіксовані показники активності радону у повітрі приміщень навчальних закладів більше 1000 Бк·м3 та 2300 Бк·м3 відповідно, які є критичними (у 20-46 разів вище за нормовані граничні показники). З невеликою варіацією така ж сама ситуація спостерігається і у інших районах області та обласному центрі.
Враховуючи геологічні особливості території Кіровоградської області, більше половини площі якої складають породи Українського кристалічного щита з підвищеним вмістом природних радіонуклідів (торій, уран) а також те, що на території області функціонують урановидобувні шахти, можна з впевненістью зазначити, що проблема радіаційного та радонового забруднення залишається вкрай актуальною.
Позицію екоактивістів вважає доцільною і директор департаменту екології природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу КОДА Мацків Яніна Василівна, яка прийняла участь у заході.
Завершаючи зустріч представники ГО «Флора» зазначили, що передають звернення до голови Кіровоградської ОДА з вимогою ініціювати розробку Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на 2021-2025 роки або вжити заходів для розробки програмного документу державного рівня.

екоактивістів громадської організації «Флора


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool