У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна відкрили виставку (ФОТО)

Березень 12, 2020 | Новини | Переглядів: 1428 | Коментарі: 0

11 березня 2020 року відзначає свій ювілей член Національної спілки художників України, талановитий майстер пензля Віктор Олександрович Каверін.

З цієї нагоди в Кіровоградському обласному художньому музеї презентовано виставку художніх творів «Мистецький світ Віктора Каверіна».

Народився митець 11 березня 1950 року на Закарпатті в місті Ужгород. Протягом 1962-1969 років майбутній художник навчався в Київській художній середній школі. У 1978 році закінчив Київський державний художній інститут (викладачі – С.П. Подерв’янський, Д.Д. Лідер). Після закінчення навчального закладу почав активно брати участь в різноманітних виставках міжнародного, всесоюзного та республіканського рівня.

У 1986 році стає членом Спілки художників СРСР. Деякий час йому вдається поєднувати свою творчість з викладацькою діяльністю на кафедрі мистецтв Київської Академії перукарського мистецтва. Роботи Віктора Олександровича знаходять своїх щирих шанувальників як в Україні так і за кордоном.

Знайомство співробітників нашого музею з Віктором Каверіним відбулося ще в 2015 році, коли за його ініціативи та підтримки Національного художнього музею України фондове зібрання Кіровоградського обласного художнього музею поповнилося 18-ма роботами його друга, відомого художника Гуляєва Матвія Ілліча (1918-2003).

Восени 2017 року на запрошення Віктора Каверіна співробітники музею побували в майстерні митця на Андріївському узвозі в місті Києві та повернулись з колекцією творів художника (14 чудових полотен), які стали цінним поповненням фондового зібрання музею та гарною нагодою сьогодні представляти його творчість. Але це не перше експонування робіт автора в стінах Кіровоградського обласного художнього музею, адже в червні 2018 року було відкрито спільну виставку творів Віктора Каверіна та Матвія Гуляєва під промовистою назвою, що відобразила зв'язок поколінь «Духовний наставник. Учень». Також відбулася творча зустріч із відомим митцем.

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

У Кропивницькому до ювілею художника Віктора Каверіна

На виставці «Мистецький світ Віктора Каверіна» представлено 16 різножанрових картин виконаних на полотні в техніці олійного живопису, які розкривають багатогранну творчість художника. Серед них роботи «Наталка» (1985) та «Літній натюрморт» (2019), які автор привіз та передав до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею перед початком презентації виставки.
Цікаво, що у роботах митця відрізнити написане з натури від вигаданого та фантастичного. Його талант різноплановий – на полотнах поряд з експресією межує лірика, подекуди навіть меланхолія та неймовірний спокій. Для творчості В. Каверіна характерні різкі кольорові й тональні контрасти, відкриті ритми й динамічний мазок. Майстер постійно знаходиться у пошуку, мислить, експериментує з композицією, формами та кольором, що є запорукою активної творчої енергії та нових звершень.

Його творчість відображає гострі соціально-психологічні та релігійно-філософські теми сповнені символізму. Здається, що у своєму мистецтві він шукає відповіді на важливі питання буття та спонукає глядача замислитись про внутрішній світ, проникнутись відчуттям високих духовних та морально-етичних ідеалів. Віктор Каверін має багато учнів та послідовників.
Особливу увагу привертають пейзажі у стилі ліричного символізму з елементами експресіонізму серед яких справжньою одою життя є картина «Весняна увертюра» (2007), а ось на глибокі роздуми наштовхують роботи художника «В тиші» (2011) та «Вечірній дзвін» (2016).
Портретний жанр Віктора Каверіна представлений серією зображень близьких для нього людей. Чітко простежується їх особливість - художник не пише випадкових персонажів, адже не лише відтворює зовнішність, а й вміло відчуває та передає їх внутрішній світ підкреслюючи його психологізм відповідним кольоровим фоном. Особливе місце належить портретам колег по пензлю: «Тяжіння (портрет художниці Лужанської)» (2000), «Художник Василь Красьоха» (2015) та «Портрет художниці Лесі Левади» (2002), яка водночас була дружиною та музою митця. Цікавими по художньому рішенню є роботи «Христа раді» (2000), «Портрет дівчини на сонці» (2008) та «Мистецтвознавець Іван Чуліпа» (2009).

В рамках презентації персональної виставки «Мистецький світ Віктора Каверіна» відбулася творча зустріч із ювіляром під час якої автор поділився історіями створення своїх полотен, розповів про власний творчий шлях та плани на майбутнє, а також отримав теплі привітання від колег.

Тож щиро вітаємо Віктора Каверіна з ювілеєм бажаємо міцного здоров’я, довголіття та невичерпної творчої енергії. А для поціновувачів мистецтва є можливість завітати на виставку художника та відкрити для себе нові горизонти мистецького розмаїття в нашій експозиції.

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool