You can help our site. Thanks in advance for your help - donate - Click -
                                                                        

У Кропивницькому діє літня дитяча програма (ФОТО)

Липень 09, 2024 | Новини | Переглядів: 512 | Коментарі: 0

Літні канікули у кропивницьких школярів – особливий час для бібліотеки Чижевського, адже в головній книгозбірні області діє яскрава, строката, захоплююча літня дитяча програма «Острів фантазії та творчості»

Ні повітряні тривоги, ні відключення світла не завадили майстер-класам, квестам, віртуальним мандрівкам та ще величезній кількості заходів розважати дітей і допомагати їм відкривати цікавинки, добринки, дивовижинки, якими так багатий наш світ. І… знайомити з книжками!

Так, в інформаційно-бібліографічному відділі для дівчат і хлопчиків розробили бібліогравікон «Пізнавайко», який розпочинався цікавою і пізнавальною вікториною за сторінками сучасних дитячих енциклопедій. Кожний учасник, обравши запитання із кошика, шукав відповідь на сторінках енциклопедій і ділився новими знаннями з однокласниками. Особливо дітям сподобались книги-віммельбухи. За їхніми яскравими сюжетними малюнками юні відвідувачі бібліотеки самостійно вигадували події, створювали власні історії, а заразом розвивали логічне мислення, уяву, увагу і розуміння поведінки людей чи звірів.

У Кропивницькому діє літня дитяча програма (ФОТО)

У Кропивницькому діє літня дитяча програма (ФОТО)

У Кропивницькому діє літня дитяча програма (ФОТО)

В Інтернет-центрі книгозбірні на дітей чекали різноманітні онлайн-екскурсії. Під час екскурсій діти бачили неймовірну красу Карпат, у першому сільському музеї архітектури та побуту «Старе село» знайомились з 300-річною історією побуту верховинців, дізнавались про флору і фауну заповідників України, подорожували по музею історії запорозького козацтва «Хортиця» тощо. Нікого не залишила байдужими історія стародавніх роботів, а шанувальники Гаррі Поттера мали можливість дізнатись секрети чарівної палички, побачити Великий зал Гоґвортса, відвідати Міністерство Магії та багато інших незабутніх місць.

У відділі документів іноземними мовами майбутніх поліглотів знайомили з інтерактивними методами вивчення мов. Один з них – ручка Ting, що поєднує в собі функції цифрової ручки і інтерактивного навчального засобу. Торкнувшись Ting зображення або слова в німецькомовних книгах, діти слухали вимову та отримували додаткову інформацію. А ще тут знайомили дітей з книжками сучасних англомовних авторів – подарунок від Українського ПЕНа. Родзинками колекції є книжки з тактильними елементами (touch-and-feel), книжки з віконцями (books with flaps), за якими приховані таємниці та сюрпризи, та великі книжки з розгортками (giant fold-out flaps).

Відділ краєзнавства також підготував декілька локацій. На першій розказували про наше місто, його історію, про різноманітні туристичні маршрути містом і показували Кропивницький з висоти пташиного польоту. На другій діти складали мапу-пазл «Вишивана карта Кіровоградської області», а на третій краєзнавчо риболовили!

З захоплюючими маршрутами знайомили дітей і в Інформаційно-туристичному центрі, де для них влаштовували інтерактиви «Зорієнтуйся і познач», «Як ти добре знаєш Кропивницький», «Туристична Україна», «Знай наших» та багато інших цікавинок.
Скарби відомої колекції Олександра Ільїна відкривались дітям у відділі рідкісних та цінних видань. Школярі бачили книги, яким понад 500 років, мініатюрні видання та видання великого формату. Питанням не було ліку: а скільки сторінок у книзі? а яка вага книги? а з чого вона зроблена? а чим в ній писали і малювали? Особливий інтерес викликали сувої на пергаменті та книги на папері з рисової соломи.

Сучасні діти вже народжуються зі смартфонами в руках, тому у відділі абонементу на таборят чекав перший український мультфільм про безпеку онлайн «Хаппі та її суперсила». Тут проводили інтерактиви про важливість переробки відходів «Чисте майбутнє» та «Сортування сміття». Ще однією розвагою стала гра «Вгадай назву книги, фільму чи мультфільму за емодзі». Усі ж дорослі знають, що таке емодзі?
Хоч медичний відділ і не розважальний, а навпаки, серйозний та спеціалізований, але і тут малим кропивничанам влаштовували освітні, інформаційні, пізнавальні, творчі і креативні заходи. Дітей зустрічала і знайомила з будовою людського тіла бібліотечний манекен Добродія.

Назвали її на честь лікарки та авторки першої у Київській Русі медичної книги, правнучки Володимира Мономаха Євпраксії «Добродії» Мстиславівни. Діти дізнавались про те, яке за розміром серце, за якої умови воно на мить зупиняється, скільки крові воно перекачує за життя, який орган здатен до повного відновлення, чи відчуває мозок біль, чому за розміром одна легеня більша і багато іншого. Крім того, тут дівчат і хлопців знайомили з дактилоскопією, навчали знімати відбитки та розшифровувати їх.

Працівники відділу обслуговування користувачів для дітей підготували цікаву та азартну програму «Бібліотека – це круто!», в яку входили весела гра «Кольори», гра на вміння з одного великого слова скласти якомога більше маленьких, рухлива гра «Сороканіжка», інтелектуальне казино «Що? Де? Коли?» тощо.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук щодня влаштовували екоквести «Пригоди у царстві Природи». На кожній з дванадцяти станції на учасників чекали різноманітні вікторини, загадки, ребуси і завдання на кмітливість. Учасники не стримували своїх емоцій. Втім не тільки бурхливо реагували, а й відмінно відповідали навіть на самі непрості питання. Найпопулярнішими зі станцій виявилися «Світ рослин» та «Слідопит», на яких треба було відгадати рослини за листочками, а тварин – за слідами.

Відділ мистецтв запрошував дітей до перегляду виставки Андрія Ліпатова. Діти роздивлялися живопис талановитого художника-земляка, знайомилися зі стилями «наїв» та «поп-арт» і створювали спільну жартівливу картину «Вулицями Андрія Ліпатова». Тут навчали бути уважними до своїх емоцій, спостерігати за навколишнім світом, знаходити красу і бачити незвичне в звичайному.

Ось так пролітували шкільні таборівки разом із бібліотекою Чижевського. Переконані, що вражень від таких канікул вистачить надовго. Головна книгозбірня області відкрита для усіх, а тим більш для дітей. Адже у школі навчають предметам за програмою, а у бібліотеці розвивають уяву та фантазію, вчать вигадувати щось нове та пропонують читати розумні книжки!

Лариса Семенова 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool