У Кіровоградській області в поточному році зареєстровано три спалахи гострих кишкових інфекцій

Серпень 23, 2018 | Новини | Переглядів: 728 | Коментарі: 0

Останнім часом в Україні сталося кілька резонансних подій в оздоровчих таборах, в закладах ресторанного господарства, де люди, в тому числі діти, масово захворіли на гострі кишкові інфекції чи отруїлися стравами, приготовленими в цих закладах або продуктами, якими там годували. На сполох б’ють батьки постраждалих дітей, а також зацікавлені державні контролюючі органи.

Проте ситуація щодо зазначеної захворюваності ускладнювалася впродовж всього поточного року. У першому півріччі спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 90 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, що виникли в Україні, внаслідок яких постраждало 1010 осіб, із них 610 дітей (60,4%). За аналогічний період минулого року було розслідувано 79 спалахів, через які постраждало 942 особи, у т.ч. 750 дітей (79,6%). На кінець липня нинішнього року розслідувано 102 спалахи (1175 осіб постраждало, з них 635 - діти (54%).

Аналіз ситуації по Україні показує, що 58% спалахів пов’язані з організованими дитячими колективами, 28% - з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, 14% - зареєстровано в побуті.

Передача збудників інфекції в цьому році найчастіше відбувалася контактно-побутовим шляхом (53,3% випадків), на другому місці - харчовий шлях (35,6%), причиною трьох спалахів стала забруднена питна вода.

За етіологічною структурою на першому місці – 37,8% - спалахи вірусної етіології (рота-, норавіруси), 20,2% спалахів викликані сальмонелами, 15,6% - вірусами гепатиту А, 22,2% - іншими бактеріальними збудниками та невстановленої етіології.

У Кіровоградській області в поточному році зареєстровано три спалахи гострих кишкових інфекцій серед вихованців дитячих садків у містах Бобринець та Кропивницький. Збудник інфекції - ротавірус, який поширився контактно-побутовим шляхом.

Враховуючи тривожну статистику в цілому, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провело перевірки всіх дитячих закладів оздоровлення в кожну зміну перебування дітей та продовжує перевірки водогонів, що забезпечують населення питною водою. Спеціалісти Держпродспоживслужби області беруть участь у комісійних перевірках з підготовки навчальних закладів до нового 2018 - 2019 навчального року, під час яких акцентується увага спеціалістів галузі освіти на дотриманні вимог з водозабезпечення закладів, обладнання харчоблоків, з організації харчування дітей тощо. Проводяться також перевірки закладів торгівлі та ресторанного господарства, які виготовляють та реалізують «вуличну їжу».

У ході перевірок, що наразі тривають, спеціалісти Держпродспоживслужби області виявляють чимало порушень чинного законодавства, в межах компетенції вживають заходи щодо їх усунення. Результати перевірок будуть оприлюднені по закінченню їх проведення.

З огляду на те, що в області продовжують функціонувати наметові містечка для відпочинку дітей (спортивні, патріотичні тощо), а також враховуючи складну санітарно-епідемічну ситуацію в країні щодо масових спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, в тому числі в організованих дитячих колективах, Держпродспоживслужба області направила головам районних державних адміністрацій, керівникам органів місцевого самоврядування листи про дотримання вимог чинного законодавства під час діяльності цих таборів. Акцентується увага на неухильному дотриманні Державних санітарних норм та правил влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.02.2012 №89.

Держпродспоживслужба області наголошує на необхідності відповідального ставлення кожного до питань збереження здоров’я і життя в родині, в колективі, на робочому місці, до дбайливого ставлення до довкілля

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool