У Кіровограді заповненість водоймищ складає близько 90 відсотків

Лютий 17, 2016 | Новини | Переглядів: 1568 | Коментарі: 0

Питання забезпечення безаварійного пропуску талих і повеневих вод в весняний період 2016 року територією Кіровограда та проведення відповідних превентивних заходів на водних об’єктах міста обговорювалися на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна сьогодні, 17 лютого.

За інформацією начальника Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Олени Юрченко, відлига на території області цьогоріч триває спокійно, без високих температур повітря, з повільним таненням льодів та незначними коливаннями рівня води у водоймах.

Сніг у полях теж фактично розтанув, його залишилося не більше ніж на 3 бали на видимих поверхнях. Грунти розмерзлися повністю.
- Гідрометеослужба не вбачає на сьогоднішніх день реальних загроз для повені,- відзначила Олена Юрченко. – Для цього є підстави: відсутній головний чинник формування водної небезпеки – сніг. Проте, водопілля починається у березні і триває до квітня, а до кінця зими ще два тижні, тож можна очікувати додаткових опадів, у тому числі снігу.

За прогнозом метеорологів до 23 лютого у Кіровограді збережеться доволі тепла для останнього місця зими погода з температурою, як плюсовою, так і невеликими морозами.
Начальник Кіровоградського обласного управління водних ресурсів Ігор Житомирський повідомив, що повеневі води, які можуть нести загрозу для Кіровограда збираються фактично у басейнах двох річок: Інгулу та Сугоклеї. За його словми, інформацію про рівень води у водоймах, які мають запаси води понад 1 мільйон кубометрів, на вході до обласного центра щодня контролюють спеціалісти аналітично – диспетчерського центру.

Станом на 16 лютого заповненість водоймищ складає близько 90%, і вони готові прийняти додатково 4 мільйони кубометрів на Інгулі і 400 тисяч кубометрів – у басейні Сугоклеї, підкреслив Ігор Житомирський. Він тако звернув увагу членів комісії на наявність у системі ставків по руслу Сугоклеї інженерної системи протипаводкових сифонів, які дозволяють оперативно скинути воду і ліквідувати загрозу.
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко поінформував комісію про готовність гідротехнічних споруд у Кіровограді до пропуску повеневих і талих вод. Він запевнив, що всі вони перебувають у задовільному стані і можуть забезпечити прохід необхідної кількості води. Сергій Коваленко повідомив, що рівень води на найбільшій водоймі Кіровограда – ставку біля ТЕЦ КП “Теплоенергетик” складає 4,75 метра, що значно нижче критичної позначки.

Сергій Коваленко також запропонував для гарантовано безпечного пропуску весняної води додатково понизити рівень водної поверхні у технологічній водоймі нижче греблі ТЕЦ, у центральній частині міста та у водосховищі у парку Перемоги. Такий поступовий, ламінарний скид, на думку фахівців, буде корисним для оздоровлення води у руслі Інгулу, де за рік накопичилися багато різного роду відходів. А ще така процедура значно знизить рівень грунтових вод у центрі міста і позитивно вплина на функціонування зливової каналізації. Члени комісії одноголосно підтримали проведення такого заходу.

Голова Комісії Олександр Мосін протокольно також доручив КП “Кіровоград – Універсал 2005” провести детальну інвентаризацію усіх 35 кілометрів мережі зливової каналізації та 600 зливових решіток і 18 колекторів. Особливо ретельно здійснити перевірку на площі Богдана Хмельницького і перед мостом по вулиці Михайлівській, де у значних кількостях скопичується тала вода.

За результатами обговорення комісія вирішила інформацію взяти до уваги та вважати такою, що потребує постійного контролю за змінними процесами погодних умов які відбуваються над територією України.

Члени комісії також затвердили регламент роботи та склад міського оперативного штабу для керівництва роботами з пропуску льодоходу, паводків і повені та регламент його роботи у 2016 році і міський план дій щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2016 році.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool